torstai 27. joulukuuta 2018

Ilmanvaihdon alipaine-ongelma ratkesi ja lämmönkulutus pieneni

Sen jälkeen kun päästiin muuttamaan uuteen taloon syksyllä 2014, niin sen jälkeen taloa on rakennettu pikkuhiljaa valmiiksi ja enää ei puutukaan oikeastaan muuta kuin lopputarkastus, eli nyt talo on papereita tai tarkastusta vaille valmis.

Muuttopäivän jälkeen mm. sokkeli on levytetty (ei rapattu, koska vieressä oleva tie aiheuttaa tärinää), ja joitakin läpivientejä olen tiivistellyt lisää ja paremmaksi. Lopulta ihmettelin, että tulipa talosta tiivis, sillä jos kaikki tulisijat on käytössä, ulko-ovet tuntuivat raskailta avata. Ja jos ovesta irrotti, se paukahti kiinni ja meni lukkoon saakka. Latasin tilanteesta YouTubeen pienen videonkin, kas tässä:


Asia ei ollut kuitenkaan ihan niin miltä se näytti, eli syynä ovien kiinni lentämiseen ei ollut talon tiiveys (tai toki osasyynä sekin - jos talo olisi ollut harakan pesä tai harvalaudoitettu lato, silloin tätä ilmiötä ei olisi syntynyt). Mutta pääsyynä oli tuloilmapuolella ollut ongelma. Nimittäin ilmanottoaukossa on säleikkö (muuten ilmanottoputkeen voisi lentää vaikka lintu ja se olisi ruman näköinen). Ja säleikön kanssa samaa settiä oli hyttysverkko. Hyttysverkko oli mennyt vuosien saatossa aivan tukkoon, ja näytti lopulta tältä:




Nyt hyttysverkko poistettiin kokonaan, eikä mitään korvaavaa laitettu enää tilalle, eli nyt ulkoseinässä on enää pelkkä metallisäleikkö sellaisenaan. Kaikki hyttysen kokoiset ja sitä pienemmät roskat menevät nyt jatkossa ilmastoinnin imuputkeen ja mahdollisesti IV-koneen tulosuodattimeen asti, jolloin tulosuodatinta joutuu varmaan vaihtamaan nopeampaan tahtiin mitä nyt on suodattimia vaihdettu noin 3-4 kk välein keskimäärin.

1.1.2018 tuli myös voimaan uudet säädökset ilmanvaihdon alipainetta koskien, ja uusien sääntöjen mukaan alipainetta ei enää tarvitse suunnitella, vaan talon saa suunnitella tasapainoon niin, että tulopuolen litramäärä on sama kuin poistopuolellakin. 

Meillä oli aikaisemmin alipainetta ylläpitämässä 7 litraa/sekunnissa oleva ilmamäärän vaje, eli tulopuolen ilmamäärä oli yhteensä 7 litraa pienempi kuin mitä poistopuolen ilmamäärät olivat. Nyt vaje säädettiin uudelleen ja puuttuva ilmamäärä on (toteutunut määrä) mittausten mukaan enää 2,5 litraa sekunnissa.

Nyt on takkojen käyttö helppoa. Savut eivät tule enää sisään, vaikka takkaimuria ei käyttäisikään sytyttämisen aikana. Myös talon lämpötalous parani selvästi, mikä näkyy joulukuun päivittäisissä sähkönkulutuskäppyröissä näin:


Tässä kaaviossa (korkeammat pylväät) 22-31.12. välillä ovat viime vuoden eli 2017 kulutuslukuja. Alkukuukausi (1-21.12) on vuoden 2018 kulusta, jota 3 viikon aikana on ollut yhteensä 621 kWh, kun koko kuukauden sähkönkulutus viime vuonna oli yhteensä 1189 kWh. Niin nyt näyttää, että tänä vuonna joulukuussa ei enää kulu edes tuhattakaan kilovattia sähköä.

Alentunut sähkönkulutus aiheutuu nyt siis siitä, että nyt IV-koneen lämmöntalteenotto toimii aivan niin kuin se on suunniteltukin. Silloin kun hyttysverkko oli tukossa, tuloilmaa ei tullut riittävästi, ja puuttuva ilma tuli ikkunan ja ovien rakosista, eikä poispuhallettava ilmavirta lämmittänyt sitä ollenkaan. Mutta nyt kun ilmavirrat menevät taas normaalilla tavalla ristiin IV-koneessa, ja poistuva ilma esilämmittää saapuvan ilman, nyt sähköäkin kuluu reippaasti vähemmän mitä vuosi sitten. Tämä siis konkreettisesti osoittaa miten suuri muutos on, jos IV-puolella on lämmöntalteenotto, tai jos sitä ei ole.



5 kommenttia:

  1. Meillä LVI-asentaja otti tuon hyttyssuojan rakennusvaiheessa pois. Ilmeisesti tullut ammattilaisten tietoon tuo tukkeutumis ongelma. Iv-koneen suodattimesta tosiaan löytyy kuolleita hyttysiä.

    VastaaPoista
  2. Juu,eihän noita hyttysverkkoja ole käytetty eikä suositeltu varmaan kymmeneen vuoteen,ihme IV-suunnittelija ollut??
    Se tuloilmaritilä on yleensä todella korkealla,ja siitä johtuen vaikea puhdistaa.Ne ötökät on helpompi imuroida sieltä IV-koneesta.

    VastaaPoista
  3. Ja vielä edelliseen lisäys,tuloilmakone on väkisin imenyt korvausilman rakenteiden läpi?Ei taatusti ole hyväksi talolle/ihmisille.

    VastaaPoista
  4. Hyttysverkolla varustettuja ulkosäleikköjä ostaessa pitää siis olla tarkkana (eli pitää muistaa ottaa se verkko pois). Mistä sitten korvaus ilma tuli, kun se ei normaalia reittiä pitkin päässyt? Kai sitä vuotoilmaa on sitten ikkuna- ja ovitiivisteiden rakosista tullut, samoin liesituulettimen putkesta, joka johtaa katolle ja jos jokin tulisija ei ole käytössä, silloin tuloilmaa virtaa savupiipuista vastakkaiseen suuntaan eli taloon sisälle. Tätä virtausta on siis ihan normaalistikin, koska sulkupeltejä ei saa kovin ilmatiiviiksi, varsinkin nykyään kun niissä on EU:n vaatimat häkäaukot.

    VastaaPoista
  5. Tuohan on tukossa, ei ihme ettei toiminut ihan odotetusti. Meillä on nyt tuo korvausilmaventtiilin huolto edessä. Katsotaan, jos meilläkin sitten hieman helpottuu. https://www.fenser.com/lasiseinien-tiivistykset-ja-lasitukset

    VastaaPoista