tiistai 16. huhtikuuta 2019

IV-lämmitys nyt pois päältä

Tuli nyt sitten kokeiltua tällainenkin asia, että miten IV-koneen esilämmityspatterin pois takaisin kytkentä näkyy sähkönkulutuksessa. Kyllä se hiukan näkyy, eli viimeisen 8 päivän kulutustilasto näyttää tämän kokeen aikana tältä:


Tässä kaaviossa neljä ensimmäistä pylvästä ovat matalia. IV-koneen esilämmitys oli silloin poissa päältä, kun lämpötila (sininen käyrä) alkoi sukeltaa pakkaselle. Viides pylväs on jo selvästi korkeampi, ja silloin IV-koneen esilämmitys oli ensimmäistä päivää päällä. Vielä seuraavanakin päivänä sähköä kului reippaasti, mutta sen jälkeen kulutus palasi taas alkuperäiselle tasolleen (en tiedä miksi palasi - ehkä lämpötila nousi, ja VILP:n hyötysuhde parani?)

Tässä meidän esimerkissä IV-koneen esilämmitys patteri ottaa lämpönsä vesivaraajasta, joka puolestaan lämpenee VILP:llä, joten jos IV-koneen esilämmitys olisi suorasähköllä, silloin esilämmityspatterin päällekytkentä näkyisi varmaankin vielä selvemmin. Mutta näkyy se nytkin vähän. 

Jos katsotaan vielä VILP:n viikottaisia käyntiaikoja, niin siinä tämä muutaman päivän kokeilu ei näy mitenkään, mutta tässä nämäkin pylväät nyt kuitenkin vielä lopuksi.






Tästä eteenpäin aina lokakuulle asti VILP tekee pelkästään lämpimät käyttövedet, ja käy kesäaikana noin tunnin per päivä eli alle 10 tuntia viikossa. Takkaa pystyy käyttämään vielä reilun kuukauden eli noin kesäkuulle asti, sitten seuraavan kerran takkatulesta nautitaan vasta syyskuussa. Ja lokakuussa laitetaan taas lattialämmitys päälle. Tämä tapahtuu yllä olevan kaavion mukaan yleensä viikolla 42 tai 43, jolloin pylväiden pituus kasvaa huomattavasti eli tasolta 10 tuntia/viikko tasolle 30-40 tuntia per viikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti