maanantai 9. marraskuuta 2020

Lattialämmitys päälle la 7.11 klo 9:00

Tänä vuonna laitoin lattialämmityksen päälle ensimmäistä kertaa lauantaina 7.11.2020 klo 8:00 aamulla. Koskaan aikaisemmin talo ei ole pärjännyt näin pitkään pelkällä takan lämmityksellä, sillä aina ennen lämmitys on pitänyt kytkeä päälle lokakuussa viimeistään. Takan käyttö alkaa yleensä jo syyskuussa.

Nyt lämmityksen kytkemiselle oli syynä viikon mittainen mökkireissu, jonka ajaksi talo jätettiin ilman lämmitystä. Ulkolämpötilahan vaihteli +5C -> +10C haarukassa, joten jäätymisen vaaraa ei ollut. Mutta viimeisen mökkeilypäivän aamulla laitoin etäyhteyden eli kännykän kautta lämmöt päälle, jotta talo olisi taas kotiin palatessa lämmin. Tämä "etukäteen lämmittäminen" käy helposti, eikä tässä vaadita edes 40-50 tonnin hienoa älytalo-automaatiota, joka pahimmillaan voi toteutua vaikkapa näin:

https://www.selega.com/ohjeita/sudenkuoppia.html

Meidän talossa lämmöt saa päälle yhdellä yksinkertaisella etäohjattavalla sähköpistorasialla, jolla voi käynnistää/sammuttaa lattialämmitystä pyörittävän kiertovesipumpun. Jolloin talo lämpiää / ei lämpiä - riippuen siitä, onko pumppu käynnissä vai ei. GSM-ohjattavan pistorasian voi ostaa vaikkapa täältä:

https://m.motonet.fi/fi/tuote/384669/Tuta-SimPal-T4-etaohjattava-GSM-pistorasia  

Hankintahinnan päälle tulee tietysti halvin saatavilla oleva SIM-kortti, eli yleensä muutaman euron kuukausikustannukset, mutta eipä se nyt omakotitalon loppuhinnassa paljon tunnu. Yleensä kauko-ohjattava GSM-pistorasia on meillä IV-koneen virransyötössä - ja aina päällä asennossa, jolloin pistorasian funktiona on se, että mitä jos sattuu tulemaan palohälytys, kun ei ole kotona, ja jos kyseessä on mitä ilmeisemmin aito palohälytys, eli että tuli on irti? Silloin pitää tietysti soittaa 112, ja sen jälkeen voi heti kytkeä omasta GSM:stä IV-koneen sammuksiin, jolloin ilman kierto talon sisällä loppuu. Jolloin tuli ei saa happea, ja parhaimmassa tapauksessa voi ehkä sammua itsestäänkin, ellei palokunta ehdi paikalle tosi nopeasti (lähimmällä palokunnalla on matkaa kohteeseen noin pari kilometriä).

Talon lämpö ehti viikon mökkeilyn aikana laskea yhden asteen päivässä, eli se putosi tasolle +15C, josta tasolta nosto +22C tasolle näkyi päivittäisissä sähkönkulutuspylväissä aika selvästi: lauantain sähkönkulutus oli 1,5 kertainen ja sitä seuraavan sunnuntain noin 2-kertainen ns. "normaaliin" verrattuna, tai aikaisempiin päiviin verrattuna marraskuun alussa.

Nyt kun tähän samaan hetkeen osui myös lämpötilan selvä lasku nollan kieppeille ja jopa pakkaselle, niin lattialämmitys jäi päälle ja on nyt alkuvaiheessa 2-3 tuntia päivittäin. Jos talvi tulee ja jos lämpötila painuu edelleen alaspäin, sitten lisään päivittäisiä tuntimääriä lattialämmitykseen, joka on päällä aluksi vain päivällä, jolloin päivä-aikaan lattiaan lämmintä tekevä ilmasta-veteen -lämpöpumppu on myös kaikkein tehokkain sillä hetkellä, kun ulkolämpötila on korkeimmillaan eli yleensä päivä-aikaan.

Tässä sähkönkäytön päivittäisiä kulutuspylväitä omasta excelistä ja Vantaan Energian raportointipalvelusta:





1 kommentti:

  1. Kiitos vertailusta. Meillä ei lattialämmitystä ole, olen siitä kuitenkin haaveillut. Tuttavalle tulee puulattialämmitys. Sellaisesta en ole koskaan kuullutkaan. Ehkä meillekin joskus saadaan lattialämmitys.https://www.infraheat.com/lattialammitys

    VastaaPoista