tiistai 21. elokuuta 2012

Tontti paalutettu

Paalutuksen tilasin Terästpaalutus Tammiselta, mistä Ossi Tamminen tuli paalutuksen tekemään. Ossi kertoi paaluttaneensa myös naapuritontilla olevan entisen kaupparakennuksen, joka nyt peruskorjattiin asuinkäyttöön viime vuonna. Tammisen veljekset ovat paaluttaneet myös Laurintien varressa olevat uudet 2-kerroksiset talot LVI-Triolle saakka.

Eniten mietitytti se, miten onnistuu vanhan sokkelin ympärillä paalutus, mutta se meni ihan hyvin. Sen sijaan talon päärappusten alle tulevan toisen paalun paikka oli ongelmallinen, se olisi pitänyt paaluttaa kuopan yläreunaan, ja Ossi sanoi, että tässä kohtaa se ei tule onnistumaan. Paalu vääntäisi liikaa kuoppaa kohden. Tässä kuva aamun tilanteesta, kun ihmeteltiin, että mitenkäs me tästä nyt sitten selvitään?


Liian haastava paikka. Näin lähelle kuopan reunaa ei voi paaluttaa.

No - eipä siinä sitten muuta kuin sama kuva sähköpostilla rakennesuunnittelijalle, ja soitto perään, että voisiko paalua tai tarvittaessa koko rappusten alle tulevaa anturia siirtää? Päätettiin, että anturaa laajennetaan, niin että siitä tulee L-kirjaimen muotoinen, silloin voitiin paalua siirtää noin 30-40 senttiä rakennusta kohden, ja paalutus saatiin tehtyä montun pohjalta, tässä siitä kuva:


Paalun paikka siirretty montun pohjalle, alkuperäinen paikka näkyy punaisella rastilla paalutuskoneen päältä.

Muuten paalutus sujui tosi hienosti ja enemmittä ongelmitta. Ammattimiehiltä homma käy. Tässä muutama kuva lisää:


Ensimmäinen paalu menossa maahan. Autokatoksen paalu katkaistiin maan pinnalta, ja paalua upposi maahan 14 metriä.


Tässä paalukone montun pohjalla. Hyvin se selvisi ajoluiskastakin, eli ei ollut liian kapea eikä liian jyrkkä.


Paalutuskoneen jälkiä sepelissä.

En ehtinyt täryyttämään sepeliä ennen paalukoneen saapumista. Ja hyvä niin. 11-tonnin kone uppoaa kuitenkin jonkin verran sepeliin, jolloin se pinta on möyhitty paaluttamisen jälkeen. Parempi että haravoin pinnan uudestaan tasaiseksi, ja tärytän sen piukkaan vasta sitten. Samalla voin täryllä tasata pinnan niin, että se on tasan 150 milliä paaluhatun alapuolella, jolloin sekin detalji on sitten tarkasti kuvien mukainen.

Seuraavaksi tähän karkean soran päälle tuleekin sitten jo anturat, eli seuraavaksi tehdään niitä varten laudoitukset. Tosin ennen sokkelilaudoitusten rakentamista lienee syytä laittaa salaojat ja salaojakaivot paikoilleen? Sitten ei tarvitse niiden putkien kanssa hyppiä enää anturaa varten tehtävien lautarakennelmien ylitse, ja nurkat saattaisi käydä ahtaiksi muutenkin, mutta nyt vielä siellä mahtuu kulkemaan ja työskentelemään ihan hyvin. Anturan korkeudeksi tulee 400mm ja leveydeksi 600mm.

Laitan vielä jossain vaiheessa paalukoneesta jonkun videon tuonne "videot" -välilehdelle.

2 kommenttia:

  1. Jännää seurailla tätä paalutushommaa, enpä ole ennen nähnyt! Kuvat havainnollistavat hyvin, mistä siinä oikein on kysymys! Meillä raksa kallion päällä ja vaikka aina sanotaan että paaluttaminen on kallista, niin ei tuo räjäytys- ja maansiirtohommakaan mitään ilmaista to-del-la-kaan ole.

    VastaaPoista
  2. En ole minäkään paalutusta koskaan ennen näin läheltä nähnyt. Kilkatus kuului varmaan kauas, eräs naapuri tuli myös moikkaamaan kun meteli kuului heidän pihalle saakka. Katsotaan sitten mitä tulee laskua, paalua kului yhteensä noin 350 metriä. Laitan laskuja sitten tuonne "toteutuneet kustannukset" -sivulle, kun niitä näistä tämän viikon hommista tulee.

    VastaaPoista