tiistai 7. toukokuuta 2013

Talon arvokkain ikkuna

Vaikka tontilla ei juuri nyt tapahdu mitään, niin talon rakentaminen kuitenkin etenee muualla. Tukkeja sahataan ja 8-kulmainen ikkunakin valmistuu hyvää vauhtia puusepän verstaalla Helsingin Heikinlaaksossa (JJT Puusepänliike, Sienitie 2:ssa). Kävin juuri katsomassa mitä 8-kulmaiselle ikkunalle kuuluu, ja täytyy sanoa, että hyvältä näytti!
 
Nyt pitää vaan saada talo siihen malliin, että saadaan tämäkin ikkuna jossain vaiheessa paikoilleen korkean olohuoneen yläosaan. Tämän ikkunan halkaisija on 790mm, ja tässä vaiheessa kun valokuvat on tänään otettu, niin ikkuna oli jo muuten lähes valmis, mutta ikkunalasi ja avausmekanismit vielä puuttuvat.
 
Kokonaan käsityönä tehtävä ikkuna lienee talon arvokkain ikkuna. Pitää laittaa se varovaisesti paikoilleen, ettei vaan putoa.
 
 
 
 

4 kommenttia:

  1. Oho, melkoisen hieno! Mistä tuohon lähti idea? Ei ihan joka talon seinää koristakaan sit samanlainen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arkkitehti oli keksinyt ja piirtänyt. Se on kuulemma sellainen "piste iin päälle" siinä korkean olohuoneen ison ikkunan yläpuolella. Antaa toki ilmettä päädyn julkisivuun isolle tielle päin.

      Poista
  2. Toivottavasti on hyvät välit rakennusvalvontaan...

    Meillä naapurissa, 5km pohjoisemmassa yrittivät pakottaa ulkovarastoonkin kaksilehtiset ovet koska desibelimääräykset eivät täyttyneet muuten. Pitkällisen neuvottelun tuloksena saimme ymmärryksen että tila ei ole asumiskäyttöön. Melualueella kun ollaan niin kaikista ovista ja ikkunoista piti löytyä desibelihyväksynnät valmistajan mittauspöytäkirjoineen muuten ei olisi muuttolupaa irronnut. Ärsyttävää kun yksilehtisiä oviakaan ei juuri löydy vaikka vaaditut arvot eivät edes kovin kummoisia olleet. Ilmeisesti teidänkin talo sijaitsee jonkinsortin melualueella.

    VastaaPoista
  3. Kyllä meidänkin talo melualueella on (viereinen tie, ei lentomelua). Ja rakennusluvan liitteeksikin piti teettää ihan erillinen meluselvitys. Arkkitehtikuvassa 8-kulmaisen ikkunan äänieristysvaatimus on 41 desibeliä. Yläkuistien ovet meillä on 2-lehtiset, pääsisäänkäynnin ovi 1-lehtinen.

    Eipä kait puusepällä mitään desibelihyväksyttyjä mittauspöytäkirjoja ole, ja isoilta ikkunavalmitajilta tällaista ikkunaa ei saa. Joten en sitten tiedä, mitä tehdään jos ei se lopputarkastuksessa käy. Yksi mahdollisuus on laudoittaa umpeen koko ikkuna-aukko. Tai sitten pitää teettää melumittaus talon sisätiloissa. Jos talon muut rakenteet pitää melua riittävästi, ja kokonaisuus on raja-arvojen alle, kait se 8-kulmainen ikkuna sitten saa jäädä? Asuintiloissa sallitut meluarvot ovat päivällä 35 desibeliä ja yöllä 30 desibeliä, jos nämä raja-arvot jäisi saavuttamatta, sitten pitää varmaan miettiä mitä siinä tilanteessa voidaan tehdä...

    Aika tiukkoina Vantaalla tosiaan taidetaan olla näissä meluasioissa.

    VastaaPoista