maanantai 11. tammikuuta 2016

Lähes 1000 kWh 9 päivässä

Tammikuun ensimmäisen 9 päivän aikana on kulunut sähköä jo enempi kuin koko heinäkuussa meni yhteensä (heinäkuun kulutus oli 981 kWh, nyt on mennyt tänä vuonna jo 986 kWh).9 ekan päivän sähkönkulutus tammikuussa 2016. Kylmin päivä oli 7.1.2016, jolloin vuorokauden keskilämpötila oli -25,0C ja sähkönkulutus huipussaan, yhteensä 169,7 kWh.
Salaojapumppaamon poistoputki jäätyi maanantaina 4.1. ja sain sen sulatettua saman viikon lauantaina 9.1. Alla pumppaamon lämpötilakäyrä, joka alkaa -10C paikkeilta, ja nousee -3 tasolle lähes heti kun kolasin pumppaamon ympärille lunta. Lämpötilapiikki kävi +27C:ssä sulatuksen aikana, ja lämpötila jäi plussalle. Eilen kun oli -15C, niin pumppaamossa oli +2C ihan sen yläosassa ja nyt kun lämpötila on lauhtunut -7C kieppeille, nyt lämpötila on jo +4C. Eli pumppaamoon vuorokaudessa tuleva 250 litran vesimäärä antaa aika hyvin lämpöä.Salaojapumppaamon lämpötilakäyrä. Käyrän loppupään "nykiminen" aiheutuu ilmeisesti pumpun käynnistymisestä.
Eli aina kun pumppu lykkää jäähtyneen veden pois, tilalle valuu uutta, noin +6C lämpöistä vettä.
Nyt kun äärimmäisistä pakkasista on selvitty, onkin jo aika siirtyä toiseen äärimmäisyyteen, eli kohta on tulossa jopa 30 senttiä lunta. Puolet junavuoroista on jo peruttu etukäteen (ja ehkä jäljelle jäävät perutaan sitten pyryn kestäessä?)

No, sitten ei ainakaan tarvitse enää kolata lisää lunta pumppaamon päälle, kun luminen lämmöneriste tulee suoraan taivaalta.

5 kommenttia:

 1. Onko sulla joku sellainen esim. Fortumin meille tarjoama kuukausihintainen sähkönkulutusmittari, vai mistä otat noita lukemia? Tokihan ne sieltä etäluettavasta mittaristakin saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vantaan Energian asiakkaana pääsen katsomaan omaa sähkönkulutustani omilla pankkitunnuksilla energialaitoksen omilta nettisivuilta, eli Energiapeili palvelusta. Sinne tulee tuntikohtaiset kulutuslukemat ja sen hetkiset ulkolämpötilat näkyville noin vuorokauden viipeellä. Eikä maksa mitään.

   Uskoisin, että suunnilleen samanlainen palvelu on tätä nykyä aika monella muullakin energialaitoksella, eli ei tämä palvelu pelkästään vantaalainen keksintö ole?

   Poista
 2. Fortumilla on samanlainen palvelu. Fortum valpas. Samalla käyttöliittymällä saa myös kaukolämmönkulutuksen selville. On myös erillisenä kännykkä aplikaationa saatavilla.

  VastaaPoista
 3. Ok, kiva tietää, en ole tuollaisesta kuullutkaan. Caruna tai mikälie taitaa meillä nykyään olla yhtiönä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos se on Caruna - sitten teillä olisi samat palvelut saatavilla tämän linkissä:

   https://www.caruna.fi/energiaseuranta

   Poista