keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Trettondagen

Kuva bongattu YLE:n sivuilta, tästä linkistä: http://yle.fi/uutiset/loppiaismuistio/5051838


Se olisi nyt sitten loppiainen, joka näyttääkin olevankin tosi vanha kirkkopyhä (en olisi tiennyt), mutta tästä linkistä kun lukee - sitten tietää:

http://evl.fi/EVLfi.nsf/Documents/DF75B2A7D224EC04C225708300460AB6

Ruotsiksi loppiainen on siis Trettondagen (sen muuten tiesinkin), ja englanniksi epiphany (en olisi tiennyt, mutta kurkkasin äsken sanakirjasta). Eilen kyselin töissä ruotsia äidinkielenään puhuvilta, että "vad heter loppiainen på svenska", ja aika moni joutui miettimään vastausta yllättävän pitkään...

Itse kun Turusta syntyisin olevana satuin käymään armeijan ruotsiksi, niin siellä huomasin, että ruotsia puhuttaessa noin joka viides sana onkin ihan selvää suomea! Joten siitä lähtien on ollut aina välillä tapana hauskuuttaa itseäni työpaikan aamukahvipöydässä tenttaamalla ruotsin sanastoa, jos joku oikeasti ruotsia osaava sattuu paikalle...

Loppiaisen pitäisi olla sanana helppoa perussanastoa, kuten myös lasten "syöttötuoli", tai "päähänpisto", mutta ei ne vaan koko ajan ruotsia puhuvien sanavarastoon aina kuulu, jolloin puhe taipuu sitten niin, että "det var bara en päähänpisto" tai että "kan du hämta syöttötuoli för mej..."

Tänään on siis ollut kirpeä pakkanen, ja niin oli jo eilenkin - mutta kylmin päivä on vasta edessäpäin. Vantaalla vuoden alun keksilämpötila ensimmäisen 5 vrk osalta on ollut -11C, eilisen päivän keskilämpötila oli -18,9C (tämä päivä on vielä kesken, joten vrk-kohtaista keskilämpötilaa ei ole vielä saatavilla). Eilen tuli meillä myös tälle vuodelle uusi sähkönkäytön ennätys, sähköä meni 142,2 kWh, eli keskimäärin 5,9 kWh per tunti. Kaikkien aikojen vuorokausi ennätys 190 kWh/vrk tuli vuosi sitten jouluna, se vastaa 7,9 kWh per tunti koko vuorokauden keskimääräisenä kulutuksena.

Nyt meillä on lämminvesivaraajassa 3 x 6 kWh vastukset, jotka tekevät käyttöveden lisäksi lattiakierrossa kiertävän lämpimän veden. Kuvittelin että tuo 18 kWh on jotenkin suhteessa siihen, että talo on mitoitettu kestämään -26C pakkasen, mutta taitaa tuo vastusten määrä olla aika reippaasti yläkanttiin, jos noin -19C pakkasella toteutunut kulutus on vasta luokkaa 6 kWh per tunti.

Tämä olisi ollut siis oleellinen tieto silloin kun ilmavesilämpöpumppua asennettiin. Siinä on mukana 9 kWh sähkövastukset siksi, että pumppu sammuttaa itse itsensä noin -15C asteen kohdalla. Ehkäpä tuo 9kWh olisikin riittänyt (muutamilla irtonaisilla apulämmittimillä vaikka Motonetistä) vallan mainiosti, mutta en uskaltanut silloin jättää sitä talon pääasialliseksi lämmittimeksi, joka olisi ohjannut lattiakiertoa ja vesivaraajaa itsenäisesti. Nyt lämpöpumppu siis lämmittää vesivaraajaa, josta lämpöä otetaan myös lattiakiertoon.

Lämpötila on pysynyt tähän asti +22-23C haarukassa. Joten ainakin lämmityskäyrä näyttää olevan ihan oikein säädetty.

Että näin loppiainen tällä kertaa.. Joulukuusikin heitettiin pois. Se meni itse asiassa jo eilen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti