tiistai 25. lokakuuta 2016

Seuraavaksi pörssisähköä

Postia sähköyhtiöltä.
Tänään tuli omalta sähköyhtiöltäni Vantaan Energialta postia, että 2-vuotinen määräaikaissopimus on päättymässä, ja että nyt olisi aika tehdä uusia valintoja. Tai sitten jos ei halua valita mitään, niin sitten sopimus jatkuisi toistaiseksi voimassa olevana "Huoleton" -sähkösopimuksena.

Itse olin pohdiskellut pörssisähköön siirtymistä jo jonkin aikaa. Sitä vaihtoehtoa Vantaan Energian kirjeessä ei kuitenkaan tarjottu, mutta puhelinsoitolla asia järjestyi. Joten nyt sitten seuraavaksi meille tulee pörssisähköä 1.12.2016 lukien. Ja taas pääsee tekemään vertailuja, että miten ensi vuoden sähkölasku suhtautuu päättyneen vuoden laskuun (jolloin uutuutena meillä oli ilmavesilämpöpumppu). Eka vuosi meillä asuttiin ihan vaan suorasähköllä, jossa tosin oli yöaikaan vähän edullisempi yksikköhinta.

Pörssisähköä saa ostaa nykyisin siis lähes kaikilta sähkölaitoksilta. Lisäksi markkinoilla on muutama muukin myyjä, mm. Nordic Green Energy, jolla onkin varsin edullinen välityspalkkio ja kuukausimaksu:


Nordic Green Energyn kotisivut.
Edullinen välityspalkkio on näyttävästi esillä. Tässä linkki:
https://www.nordicgreen.fi/kotitalouksille/sahkosopimus/porssisahko/

Vantaan Energian välityspalkkio oli 0,22€/kWh ja kuukausimaksu 3,80€. Vähän kalliimpaa, mutta ehkäpä nyt suosin siltikin oman paikkakunnan sähkölaitosta kuitenkin. (Onhan se oman paikkakunnan toimittaja kuitenkin se paras? Riippumatta siitä missä päin Suomea asuu... :-)

Noin muuten pörssisähkö alkoi itseäni kiinnostaa siksi, että siinä maksetaan siitä mitä sähkö kullakin hetkellä maksaa, plus myyjän perimä välityspalkkio ja kk-maksu (ja tietenkin sähköverot ja siirtomaksut tulee päälle). Mutta jos tekisi määräaikaisen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen - tämäkin varmasti kannattaa, jos etukäteen kristallipallosta näkee, että sähkön markkinahinta on kääntymässä nousuun - mutta muuten sähkönmyyjä lisää aina omat varmuusmarginaalit pörssisähkön hinnan päälle. Eihän kukaan sähkönmyyjä sähköä tappiokseen myy.

Sähkönmyyjän kiinteähintaisia sopimuksia voisi myös verrata pankkien ennen vanhaan pitämään pankkikohtaisiin Prime-korkoihin. Ne olivat muotoa "Euribor plus jotain" - ja ne seurasivat pienellä viipeellä EURIBOR -korkoja. Jälkikäteen ja jälkiviisaudella katsoen Euribor -sidonnaiset korot tulivat kuitenkin aina lainanottajalle halvemmaksi, ja nykyään kai ei muita enää käytössä olekaan. Paitsi jos joku suojautuu korkokannan muuttumiselta käyttämällä tietyn pituista kiinteää korkoa. Uskoisin, että pitemmän päälle sähkömarkkinoillakin ollaan siirtymässä pörssisähkön ostoon/myyntiin, ihan niin kuin pankeissa jo siirryttiin päivittäin muuttuviin EURIBOR -korkoihin.

Sähkömarkkinoilla sähkön pörssihinta tosin muuttuu vielä nopeammin kuin rahan hinta, eli sähkön hinta muuttuu joka tunti. Se mahdollistaa myös lämpöpumppulämmittäjälle sen, että jos lämpöpumppu ei käy koko ajan, sen voi ajastaa käynnistymään niille tunneille, jolloin sähkö on edullista. En tosin ole varma, että kannattaako tämä tavallisen lämpöpumpun tai ilmavesilämpöpumpun tapauksessa (tämä jälkimmäinen siis meillä on), mutta maalämmön kohdalla se mielestäni kannattaisi?

Siis maalämmössähän lämmön lähde on aina yhtä lämmin oli yö taikka päivä. Mutta jos lämmön lähde on ilma, se on öisin viileämpää ja päivällä lämpöisempää. Jolloin jos tällaisen lämpöpumpun ajastaa käymään vain öisin ja halvemmalla sähköllä, niin nähtäväksi jää, että voittaako siinä mitään? Vai häviääkö? Se sitten riippuu ihan siitä, että kumpi laskee yön ajaksi enemmän, lämpöpumpun hyötykerroin vaiko sähkön hinta...?

Pörssisähkön tuntihinnat näkee reaaliajassa tässä linkissä:

http://www.nordpoolspot.com/Market-data1/Elspot/Area-Prices/FI/Hourly/?view=table

Nyt tällä hetkellä - kun lokakuuta mennään - niin tuolla linkissä olevan hintataulukon mukaan yöaikainen sähkö olisi noin kolmanneksen halvempaa kuin päivätuntien sähkö. Lisäksi viikonloppuisin sähkö on selvästi edullisempaa ihan päivätunteinakin. Mutta arkisin sähkönkäyttö sitten nousee päivällä, ja samalla nousee myös sähkön tuntihintakin. Jos katsotaan historiatietoja, niin viime tammikuun pakkasjaksolla sähkön hinta saattoi yli 3-kertaistua yön tasosta päivän piikkihetkiin tultaessa, hintataulukko näytti silloin tältä:


Sähkön  pörssihinta 4.1.2016 -> 11.1.2016.
Viikon alhaisin hinta =17,24 €/MWH
Viikon korkein hinta = 100,01 €/MWh 


Tähän asti meidän talossa sähkön kuukausittaiset kWh-pylväät näyttävät tältä:


Ja kuukausittaiset euromääräiset pylväät näyttävät tältä:


Aika sitten näyttää, mihin suuntaan nämä pylväiköt lähtevät tämän jälkeen kehittymään. Euromääräiset pylväät ehkä lähtevät tämän jälkeen laskemaan lisää (?), mutta kWh-määäräiset pylväät saattavat jopa nousta (?), siis jos ajastan lämpöpumpun käynnistymään öisin, jolloin lämpöpumpun hyötysuhde on hiukan huonompi. Viikonloppuisin lämpöpumppu voi toki käydä päivälläkin, ja lämpöpumpussa on viikko-ohjelma, johon päivittäiset käyntiajat voi ajastaa.

Tällä hetkellä lämpöpumppu käy noin 7h päivittäin, kun lattialämmitys on jo päällä. Kesällä kun lattialämmitys oli pois, ja kun lämpöpumppu teki pelkät käyttövedet, niin se kävi noin 2h päivittäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti