sunnuntai 13. elokuuta 2017

Mikkelin asuntomessut & led nauhan kuolema?

Lehdistö, innokkaat bloggaajat ja muutkin asuntomessujen kävijät ovat jo kolunneet tämän aihepiirin läpikotaisin, mutta kun tänne internettiin tekstiä mahtuu, niin laitetaanpa vielä yksi kirjoitus lisää.

Siis miksi jäi asuntomessukäyntini tänä vuonna viimeiseen päivään?

Mikä yllätti?

Mikä riemastutti?

Mikä harmitti?

No vastaillaanpa vaikka tässä järjestyksessä...

Kuluneen kuukauden aikana olen voinut useastakin blogista tai Facebook-päivityksestä lukea miten Mikkelin asuntomessujen kohde nro 5 oli niin ruuhkautunut, ettei sinne ollut mitään järkeä jonottaa. No nyt viimeisenä päivänä jonoista ei ollut enää tietoakaan. Olin messualueella 4 tuntia klo 10:stä klo 14:ään asti. Puolen päivän jälkeen kävijöiden määrä kyllä lisääntyi katukuvassa, mutta jonoja ei kuitenkaan tullut mihinkään kohteeseen.

Enkä muuten ollut viimeinen messuvieras, sillä kun lähdin klo 2 iltapäivällä pois, niin vielä tuli täysiä bussilastillisia uusia messuvieraita vastaan. Ehkäpä täytyy ottaa tavaksi käydä jatkossakin messuilla vasta viimeisenä päivänä. Silloin on myös jo "tyhjennysmyynti" päällä monella esittelyständillä, eli jos jotain tarvitsee (tai vaikka ei tarvitsisikaan), paljon sisustustavaraa yms. saisi ostaa hyvällä alennuksella.

No entä mikä yllätti - vai yllättikö lukuisten blogipäivitysten ja kuvakollaasien jälkeen enää mikään? No ainakin yksi asia yllätti minut. Nimittäin se, että jos vielä viime vuonna Seinäjoen asuntomessuilla oli upeita ja mahtipontisia alasvetoja useankin talon sisäkatossa (varsinkin Villa Tango - googlen kuvahaku löytää hyviä esimerkkejä, en nyt liitä niitä tähän), niin nyt vastaavia alasvetoja en nähnyt omasta mielestäni enää yhtään.

Valaistukseen liittyen on aina muutenkin käyty joskus välistäin hyvin kiivastakin keskustelua siitä, mikä olisi led nauhojen "oikea" Kelvin -luku, jos tarjolla on esim. 3000K tai 4000K tai täyden spektrin päivänvaloa tai jotain muuta, tai että mikä pitää olla CRI -luku ja miten led nauhat pitää suunnata oikeaoppisesti, niin Mikkelin asuntomessujen jälkeen näitä kiistoja ei tarvitse juurikaan käydä. Nimittäin led nauhoja ei paljon näkynyt. Tällaista kehitystä en ainakaan itse olisi osannut ennustaa.

Jos tämä tendenssi vielä jatkuu, niin voidaanko jo Porin asuntomessuilla ensi vuonna todeta led nauhojen kuolleen kokonaan sukupuuttoon? Toinen yllätys tähän liittyen oli se, että katossa olevat pistemäiset led-spotit olivat pitäneet pintansa. Niitä oli Mikkelin messutaloissa vaikka kuinka paljon. Samoin ulkoporeallas on selvästi tämän päivän trendi, ja sisälle asennettavat porealtaat ovat jo kuolleet messutaloista sukupuuttoon. Pieniä ammeita sen sijaan näkyy vielä sisätiloissakin.

Valaistus on tietysti aina makuasia. Itseäni valaistuksessa viehättää tunnelmallisuus ja valaisinten kauneus. Siinä kohdin Mikkelin asuntomessutalot onnistuivat loistavasti. Tässä muutama esimerkki:


Nro 10 Honka Ink. Olohuoneen tunnelmasta on tullut osa keittiötä.
Lämminsävyinen valo todella sopii osaksi hirsitaloa,
aivan kuten takkatulikin.


Nro 12 Honka Ankkuri. Itse olisin laittanut rappusiin
ehkä vieläkin keltaisempaa eli lämpimän sävyistä
valoa, mutta hyvä näinkin. En tiedä hankaloittaako
nämä seinävalot isojen huonekalujen kantamista,
mutta mielestäni kauniilta näyttävät kyllä.
Eikä häikäise silmään.


Nro 18 Casa Wellikulho. Omalle paikalleen ja sisustuksen tyyliin
hyvin sopivat valaisimet tässäkin. Ja upea vaihtoehto led nauhalle.
Entä mikä riemastutti? Upeat järvimaisemat ja isot ikkunat Saimaalle ehdottomasti! Tässä jos missä oli maiseman muodot ja talon suunnittelu saatu onnistumaan monella tontilla aivan loistavasti. Näitä kuvia on moni muukin jo omissa blogeissaan esitellyt, mutta laitetaanpa nyt muutama vielä lisää:


Nro 5 Honkatalojen Wave. Huomaa erityisesti kuvan vasemmassa ala-
kulmassa kasvavat kuusen taimet. Miten kauniisti ne aikanaan
kasvavatkaan talon kyljessä olevan puukaaren sisään!
Näin talo tulee osaksi ympäröivää luontoa, ja järvinäkymä
puiden lomasta sen kun paranee.
Nro 18 Casa Wellikulho. Joku voisi sanoa, että sohva pitäisi siirtää vastakkaiselle
seinälle (?), mutta minusta kulmasohva on juuri oikealla paikalla. Tässä tietysti
joutuu päätään vähän kääntämään, mutta uskon että näkymä eri vuodenaikoina ja
eri vuorokauden aikoina on mahtava.
Suomi 100v kohteen takapiha. Valkoinen kaide lienee väliaikainen
ja messuvieraiden kulkemista helpottamaan tehty, mutta kun se
poistuu tästä rivitalon takapihan terassilta ei ole kuin muutama
askel Saimaaseen! Harvalla on uimaranta omalla takapihalla!
Nro 24 Minun Valo. Kyllä kelpaa tässäkin lilluessa ihailla
Saimaan maisemia!
Vesiaihetta tässäkin, vaikka ei liity Saimaaseen. Minusta nerokas oivallus
puhdistaa kallio ja tehdä siihenhulevesiputous. Jos tämä on toiminnassa vielä
pakkaskaudellakin, tähän tulee varmaankin kauniit jääpuikot.
Entä jäikö jokin harmittamaan? Ei jäänyt. Aivan upea kokemus nämäkin asuntomessut. Joitakin asioita jäin toki hieman miettimään tai ihmettelemään. Tässä muutama esimerkki:


Nro 6 Kannustalon Harmaja Saimaa.Talon takapihalla
"Pisara" -niminen nuotiopaikka.Tarkoittaako tämä
kuitenkin sitä, että ainarankkasateen jälkeen
pitää etsiä äyskäri tai kipatakoko tsydeemi nurin?
Vai miten saan sadeveden pois polttopuiden ympäriltä?
Nro 10 Honka Ink. Eikös tuonne toiseen kerrokseen nyt ainakin
yksi parveke olisi kannattanut rakentaa? Se helpottaisi vaikka
mattojen tuuletusta ja pudistamista. Eikä näy edes yhtään palo-
tikkaita missään. Miten tapahtuu pelastautuminen toisesta
kerroksesta, jos tulee tulipalo?
Nro 26 Mammuttikodin Kotikontti.Kaunis ajatus tämä
alhaalta valaistu omenapuu.
Mutta eikös tuo taivaalle sojottava valo samalla häikäise
silmään aina kun siitäkulkee ohi? Tässä olisi tuote-
kehityksen paikka.Tuo valaisin pitäisi jatkokehittää siten,
ettälattiatason pinnassa on pelkkä pleksi tai muu
läpinäkyvä levy. Alasvedettynä muutaman sentin
sylinterin päässä syvennettynä olisi valo.
Silloin se valaisee pelkän puun, eikä
häikäise silmään vieressä seisovia.
Sama kohde nro 26. Tässä on poistettu tuo ylläoleva ongelma.
Näissä matalisa valoissa valokeila tulee sivulle, eikä häikäise.
Mutta lumilapiolla heiluminen on näissä portaissa tosi
hankalaa, ja nuo pienet lamput saavat helposti osumaa?
Tähän ongelmaan minulla ei ole valmista ratkaisua mietittynä.
Tässä tämän kertaiset messukuulumiset tällä kertaa Mikkelistä. Lopuksi vielä pari kuvaa jostain Mäntsälän kohdalta Lahden Moottoritieltä, kun messuvieraat palailevat kotiinsa kohti Helsinkiä. (Taitaa tosin olla viikonlopun paluuruuhkassa jokunen mökkiläinenkin mukana ? :-) )2 kommenttia:

 1. Ne ulkoporeammeet terasseilla on ainakin osaksi siellä vain messurekvisiittaa. Oli mielenkiintoista kuulla, että valaistustrendi on noin muuttunut. Mitä värilämpötiloihin tulee, jos talon sisustus on valkoinen, harmaa, musta tms. oikea värisävy on 4000K, puupintojen kanssa sitten se 3000K voi mennäkin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaankin useimmat ulkoporeammeet olikin vaan myynnissä ja rekvisiittana. Jotkut kuitenkin olivat sillä lailla upotettuina maahan eli rinteeseen tai terassilaudoitukseen, ettei ei varmaan kaikki sieltä häviä kuitenkaan.

   Mielenkiintoista olisi tietää mitä ulkoporeammeen käyttö vaikuttaa sähkönkulutukseen? Siis jos meillä sisäporeallas vie sähköä (suorasähköllä käytettynä) noin 14 kWh per kylpykerta (ja lämpöpumpulla vedet lämmittäen ehkä kolmanneksen siitä), niin mitä sitten ulkona pakkasellakin sulana pidettävä allas kuluttaa? Kuluttaako saman mitä itse talokin? Olettaen, että nykypäivän talo ei kuluta juuri mitään...

   Kivipinnalle itsekin laittaisin noin 4000K sävyistä valoa, hirsitalossa ja meillä omassakin puutalossa mielestäni 3000K menettelee ihan hyvin.

   Ehkä eniten ihmeissään Mikkelin asuntomessuilla lienee ollut valaistussuunnittelija Ilkka Pekanheimo, joka yleensä puhuu täyden spektrin eli 5 500 K:n päivänvalo ledinauohojen puolesta. No nyt kun ledinauhoja ei juurikaan ollut - paitsi keittiökaappien alareunoissa ja muutamien talojen katoissa, niin Ilkan "vikalista" oli yllättävän pitkä... Siis tässä linkissä Ilkka Pekanheimon havaintoja ja ajatuksia messutaloista:

   https://asuntomessut2017.wordpress.com/

   Minusta Ilkka kyllä erehtyy kritiikissään keittiökaappien alareunan lednauhojen suhteen - aiemmin ne piti alalistaa käyttäen asentaa yläkaapiston etureunaan. Mutta nyt lednauhoissa on päällä sellainen häikäisyn estävä valkoinen muovi, joten sen nauhan voi ihan hyvin asentaa myös yläkaapin takareunaan, jolloin yläkaappi ei tarvitse alalistoja lainkaan. Eikä sellaisia listoja messutaloissa ollutkaan. (Tämä nyt tietysti ihan vain oma mielipide, ja Ilkalla on tähän asiaan vastaavasti oma mielipide - mielipiteitä on aina moneksi... :-)

   Poista