maanantai 28. toukokuuta 2018

Kasteluvettä salaojista

USA:n Baltimoressa sataa niin, että tulvavesi vie jo autotkin mennessään:

https://yle.fi/uutiset/3-10225667

Suomessa taas on ollut mittaushistorian lämpimin toukokuu, eikä ole satanut koko kuukauteen, eli viimeksi satoi touko-huhtikuun vaihteessa, samaan aikaan kun lumi suli:

https://yle.fi/uutiset/3-10226890

Lumien sulaessa sain sadevettä talteen noin 600 litraa, sillä meillä on syöksytorvessa 2 kpl 300 litraisia keräysastioita. Toisesta menee letku toiseen, jos ensimmäinen tulee täyteen. Mutta se vesi on käytetty jo ajat sitten.

Kellarissa on aina varapumppu olemassa siltä varalta, että jos salaojapumppaamon pumppuun tulee vika, tai jos se pakkasella jäätyy, niin ei tarvitse sitten ainakaan kaupassa lähteä käymään sellaisen tilanteen sattuessa. Vaan varapumpulla saa heti alkaa tyhjentämään salaojapumppaamon säiliötä.

Nyt olen ottanut sieltä vettä kukkien ja nurmikon kasteluun. Veden tuotto on ollut valtava hyvä - yli 300 litraa joka vuorokausi! Sen enempää ei saaviin mahdu.

Vettä siis tulee salaojiin, vaikka meillä on savimaan tontti, jossa ei ole edes pohjavettä, ja vaikka meillä tontin koko on nyt vain 740m2, ja sekin pienenee 595 neliöön sitten kun kaupunki korjaa ja leventää vieressä menevää katua. Joten ihme ja kumma, että jos ei ole melkein kuukauteen satanut mitään, että mistä se vesi voi tontille tulla? Kahden puolen taloa on iso katu, jotka lienee kunnolla ojitettu. Yhdellä reunalla kulkee avo-oja, ja neljäs tontin laita on naapuritalon seinää.

Mutta jostain se vesi tulee, ja sitä riittää niin paljon, että ihan joka päivä ei tarvitse salaojapumppaamosta vettä nostaa. Mutta 300 litrainen saavi täyttyy, jos siihen pumppaa vettä aamulla ja illalla. Veden tuottoisuuden voi laskea myös niin, että jos talon eli kellarin alla olevista salaojista liruu pumppaamon säiliöön noin pari desiä minuutissa - siis virtaama on silloin todella pientä, mutta sekin tekee 12 litraa tunnissa ja 288 litraa vuorokaudessa, eli ison saavin saa jo silläkin vauhdilla täytettyä vaikka joka päivä!

Tässä samat viritelmät vielä kuvina, pumppaamon vierellä ympärillä on siis tuleva kukkapenkki josta vielä istutukset puuttuu. Ja kukkapenkissä, aivan pumppaamon vieressä on puoliksi upotettuna 300-litrainen sadevesisaavi.

Varapumppu odottaa ämpärissä.
Varapumppu menossa pumppaamon sisään.
Uppopumpun koho on nippusiteellä kiinni pumpun
nostokahvassa jolloin sillä voi pumpata pumppaamon
säiliön vaikka kokonaan tyhjäksi.
Pohjalla lienee kuitenkin jotain sakkaa, joten en ole
antanut sen niin pitkälle imeä.


Pumppu laskettuna pumppaamon sisään.


Ja vettä riittää! Saavissa näkyvä toinen letku tulee toisesta keräysastiasta.
 Ja paljonko tässä nyt sitten tulee säästöä, jos nostaa kasteluvedet salaojapumppaamosta? Jos vesilaitokselta saa ostaa kuution vettä noin 3 eurolla, silloin 300 litraisen saavin arvo täytettynä on noin yhden euron. Eli ei tässä euromääräisesti juurikaan mitään säästöä tule. Mutta ehkä tämä on sitten ekologisempaa näin, jos Päijänteestä asti ei tarvitse pumpata puhdasta juomavettä kukkien kasteluun, kun samaan aikaan oma pumppu pumppaa talon alta salaojaveden kaupungin hulevesiverkkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti