perjantai 13. heinäkuuta 2018

Eka valo suihkulähteessä

Nyt olisi ensimmäinen valo suihkulähteessä. Eli veden alle asennettava LED-valo. Tältä se näyttää nyt kun se on sähkökaapeleille tarkoitetun suojaputken sisällä, eli siksi valo on keltaista:


Tämä valo on nyt siis toisessa traktorin renkaassa. Piti kyllä laittaa toiseenkin traktorin renkaaseen samanlainen, mutta ilmeisesti perjantai ja 13. päivä tekivät tepposensa. Nimittäin kun avasin toisen LED-nauhan pakkauksen, en saanut LED-nauhaa edes pois kelasta, johon se oli kuljetuksen ajaksi kääritty.

Veden alle asennettavassa LED-nauhassa on suojana paksu muovi LED:n ympärillä, ja se muovi oli jollakin tavalla sulanut siinä kelassa niin, että se otti kelaan kiinni ja aina seuraavan kierroksen LED-nauhaan kiinni. Eikä sitä saanut ehjänä irti.

No sitten ei auttanut muu kuin ajaa takaisin Tuusulan Terraan, mistä olin kaikki tykötarpeet suihkulähteeseen ostanut (suojakumit ja -muovit, pumput ja tämän LED-nauhan). Onneksi olin säästänyt ostokuitin, joten palautus onnistui ja sen sai vaihtaa uuteen. Mutta ekan kerran epäonni tuli vastaan hyllypaikalla, joka olikin tyhjä. Eli Terrassa ei ollut sillä hetkellä enää näitä tuotteita jäljellä. Joten sain sitten rahat takaisin, koska valmistusvirhe oli LED-nauhassa niin selvästi nähtävillä, kun sitä ei saanut ehjänä irti edes siitä kelasta, johon se oli kuljetuksen ajaksi pakattu.

Ajelin sitten Tuusulasta takaisin Keravan kautta, ja poikkesin matkalla Keravan Hong Kongissa. Ja siellä oli taas onni matkassa (näin luulin), sillä hyllyssä oli vielä yksi samanlainen tuote, joten ostin sen. Mutta kun pääsin kotiin, ja avasin pakkauksen - niin sama vika! Sekin LED-nauha oli rullassa ollessaan "sulanut kiinni" aina seuraavan kierroksen LED-nauhaan, joten taas sama juttu, ei auttanut muu kuin ajaa takaisin Keravan Hong Kongiin, ja palauttaa viallinen tuote. Toki sain taaskin rahat takaisin, mutta toinen traktorin renkaista jäi nyt sitten ilman valoa.

Eikä suihkulähteen rakentaminen toki aina ole ihan nappiin mennyt muutenkaan, eli on siinä ainakin pieniä vaikeuksia ollut matkan varrella. Asiat ovat aina kuitenkin kääntyneet parhain päin (ja varmaan kääntyy vielä tässä valo asiassakin, kunhan uudet ja toivottavasti ehjät LED-nauhat saapuvat kauppoihin).

Eka vaikeus tässä projektissa tuli vastaan, kun yritin täyttää ensimmäistä traktorin rengasta vesiletkulla. Se ei sitten suostunut täyttymään, ei niin sitten millään. Joten harmittelin mielessäni, että ihan uusi ja just paketista otettu suojakumi traktorin renkaassa, ja nyt se suojakumi on ilmeisesti heti rikki? Eikä jonkun ihan pienen reiän löytäminen ja paikkaaminen ole välttämättä mikään helppo juttu, enemmän aikaa menee varmaankin vikapaikan löytämisessä.

Onneksi se kumi ei ollut rikki kuitenkaan. Vaan olikin traktorin renkaan yhdellä reunalla kumi rypyssä ja osa rypyistä oli "kaatunut" altaan sisään, jolloin kaatunut reuna hörppäsi vettä, eikä vedenpinta noussut. Korjasin kumin asentoa ja taas oli kaikki kunnossa.

Toinen hankaluus tuli vastaan koekäyttövaiheessa, joka piti keskeyttää aika piankin, koska suihkulähteestä uhkasi vesi loppua. Löysin kuitenkin vuotokohdat ja tilkitsin kivien välit niin, ettei vesi enää päässyt karkuun, mutta siltikin vielä eilen luulin, että veden kulutus jää tasolle 5 litraa tunnissa, että ei sitä saa sen pienemmäksi. No ehkäpä tuo kaikki pumput päällä roiskii aika reippaasti, mutta jos ajaa suihkulähdettä vain yhdellä pumpulla ja tehtaan suodattimella (jolloin vain pienempi putous on käytössä, eli siinä reitissä vesi nousee ensin ylempään renkaaseen, valuu sieltä alempaan renkaaseen, ja lopuksi tynnyriin, josta se nousee uudelle kierrokselle). Tällöin vesi ei vähene käytännössä ollenkaan, ja koeajo on nyt kestänyt jo yli 24 tuntia tähän mennessä. Sähköäkin kuluu tässä käyttöprofiilissa hyvin vähän, eli vain 30 wattia tunnissa. Kun jos on kaikki pumput päällä, niin sähköä menee yli 400 wattia tunnissa.

Tässä vielä muutama kuva matkan varrelta, miten ekan renkaan valo syntyi:

Veden alle tuleva LED-nauha on taipuisaa ja menee
sikkuralle, niin kuin LED-nauhat yleensäkin. Jos sen heittää
veteen sellaisenaan, se menee ihan mihin asentoon tahtoo,
eikä sitä pysty mitenkään kontrolloimaan. Ja lisäksi se on
omasta mielestäni liian kirkas, niin kuin LED-naunat
yleensäkin, jos valopisteitä ei peitä "kulman taakse", 
vaan tuijottelee niitä suoraan. Niin varmasti häikäisee.

Joten LED-nauha pitää pujottaa esim. tällaisen sähkö-
kaapelien suojaputken sisään. Silloin se putki hohtaa
keltaisena.

Tässä valmis lopputulos, ja tämän voi nyt sulloa traktorin
renkaan sisään, jolloin muovi kevyenä nousee vedessä
ihan veden pintaan, jolloin se asettuu renkaan sisään niin,
ettei tätä näy ollenkaan. Siis jos keltaisen putken pituus
on mitattu niin, että se on sama kuin renkaan ympärys-
mitta, niin silloin keltainen putki häviää kokonaan 
näkyvistä. Vain veteen heijastuva valo jää jäljelle, mutta
valon lähde ei näy.
Tässä vielä sama videona:


Hong Kongissa käydessäni ostin myös aurinkoenergialla toimivan majakan kukkapenkkiin. Eli ei tullut ihan turha reissu, kun Hong Kongissa tuli nyt LED-nauhan takia käytyä kaksikin kertaa. Majakka on noin 30cm korkea ja se näyttää pimeässä tältä:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti