sunnuntai 27. tammikuuta 2019

Pakkanen paukkuu ja sähköä säästyy

Näissä kuvissa pakkanen paukkuu ja sähköä säästyy.

Jos joskus haluaa säästää sähköä - ilman että tarvitsee tinkiä mistään - niin se kannattaa tehdä paukkupakkasella, jolloin se onnistuu helposti niin, että heittelee vain klapeja pesään. Tänään meillä lämpeni olohuoneen takka ja saunan puukiuas. Samaan aikaan valtakunnan rajoilla siirtokaapelit hohkasivat varmaankin aivan punaisina, kun Suomeen tulee ulkomailta sähköä kahdella kaapelilla Ruotsista ja yhdellä kaapelilla vielä Virostakin.

Suomen oma sähköntuotanto ei tällaisina pakkaspäivinä riitä mihinkään. Mutta siirtokapasiteetti ja sähkön määrä riittävät sitä paremmin, mitä enemmän klapeja heitetään pesään. Toki öljylämmityskin auttaa ihan samalla tavalla, mutta se ei ole nykypäivänä enää ympäristöystävällistä, toisin kuin puu, jonka polttaminen on luonnon normaalia hiilen kiertoa, ja ilmastonäkövinkkelistä se on täysin hiilineutraalia. Palaessaan puu luovuttaa saman määrän hiiltä, mitä se on kasvaessaan ja ennen kaatamista itseensä sitonut.

Jos polttopuuta ei poltettaisi, se jäisi metsään lahoamaan, ja vielä pahemmat ilmastopäästöt tulisi lahoamisen seurauksena.

En tiedä liekö sattumaa, mutta myös vuonan 2010 kiristyneet uudet rakennusmääräykset suosivat uusiutuvien polttoaineiden (esim. polttopuun) käyttöä lämmitysjärjestelmänä tai lisälämmityksenä.

Jos kokonaisenergiatarkastelussa esim. sähkölle asetettu kerroin on 1,2 niin uusiutuville lämmönlähteille kerroin on 0,5. Joissakin kunnissa myös maalämpötaloihinkin täytyy tehdä takka - ihan jo siksikin, että rakennusvalvonta vaatii sellaisen. Näin vältytään putkien jäätymisvaaralta, jos joskus paukkupakkasille sattuisi tulemaan pidempi sähkökatko. Sähkökatkon sattuessa ja pitkittyessä mikään muu lämmitysmuoto takan lisäksi ei toimi. Öljylämmityksessäkin lämpö jää öljypolttimeen, jos kiertovesipumppu ei pyöri eikä lämpö siirry.

Tässä kuvassa lämpiää puukiuas ja olohuoneen takka.

Jos valokuvat olisi otettu 10 minuuttia myöhemmin, niin kuvissa ei näkyisi
kuin pelkkä talo. Savua tulee siis vain muutaman minuutin sytyttämisen
jälkeen niin, että silmä ja kamera sen havaitsee. Sitten savusta tulee
läpinäkyvää. Silmällä sen juuri ja juuri näkee, mutta kameran silmä ei näe
enää mitään.

Savupiiput lähikuvissa. Jotkut ovat huolissaan puunpolton pienhiukkasista,
vaikka samaan aikaan maanpinnalla savua tupruttaa yli miljoona henkilöautoa
ja näiden lisäksi Suomessa on noin 190000 öljylämmitteistä omakotitaloa.
Niin nämä eivät siis haittaa mitään, mutta puun polton hiukkaset huolettavat?

Ronja 10v ainakin tykkää sähkön säästämisestä niin,
että samalla takapuoli lämpiää.

Ulkona -20,3C jo tammikuussa. Edessä päin on vuoden kylmin kuukausi eli
helmikuu.

Sähkön säästämisestä huolimatta Suomeen tulevat kaapelit 
hohkaavat punaisina, tässä kuvassa sähköä tulee kahdella kaapelilla
Ruotsista, ja yhdellä kaapelilla Virosta ja Venäjältä. Eli kaikki
naapurimaat auttavat Suomea, ettei Suomesta lopu sähkö. 
En tiedä mikä idea noissa Viron kaapeleissa on, kun toisesta tulee
Suomeen päin sähköä 7953,2 MW, mutta samaan aikaan toisella
kaapelilla menee Viroon päin 266,2 MW
Omasta mielestäni on erikoista, että puunpoltosta aiheutuvat päästöt ja kuolemantapaukset ovat nousseet näin valtavassa määrin lehtien palstoille ja otsikoihin, vaikka puulämmitys on viimeisen 100 vuoden aikana vähentynyt tuntuvasti. Aikoinaan ja vielä 1950-luvulle saakka monet kerrostalotkin lämmitettiin polttopuilla, ja pientaloissa polttopuu oli ainoa lämmönlähde vielä 100 vuotta sitten.

Vähän ehkä erikoinen on sekin uskomus, että kaukolämmön tuottamisessa voimalaitosten päästöt eivät kohdistu suoraan ihmisten tasolle alailmakehään. Ja tämän katsotaan johtuvan siitä, että voimalaitosten savupiiput ovat niin korkeita, esim. Vantaan jätteenpolttolaitoksella piipun korkeus on 70 metriä. Tuulettomana pakkaspäivänä sieltä nouseva savupatsas nousee suoraan ylöspäin ja näkyy todella pitkälle.

Aivan samoin savupatsas nousee tyynellä ilmalla pystysuoraan ylöspäin omakotitaloistakin, joista taivaalle pääsevä savukaasu on lämpöisempää ja kykenee nousemaan korkeammalle. Joten kumpi on parempi, se että taivaalle tulee vähän korkeammasta piipusta kylmää savua (Vantaan jätteenpolttolaitoksella noin +50C), tai se, että omakotitaloista tulee +200C lämpöistä savukaasua? Itse en osaa sanoa kumpi parempi, mutta näköhavainnon perusteella todella korkealle nousee savu kummastakin, jos ei tuule, eikä tuuli vie savuja mennessään.

Nykyäänkin Suomessa on vielä 190000 öljylämmitystaloa ja liikenne tuottaa huomattavan määrän ilmansaasteista, mutta näistä kumpikaan ei näytä huolestuttavan ketään? Tai ainakaan itse en ole nähnyt koskaan missään sellaista lehtikirjoitusta, jossa olisi laskettu, kuinka monta suomalaista kuolee autojen pakokaasuihin tai öljylämmityksestä vapautuviin päästöihin vuosittain. Sekin ihmetyttää, miksi juuri omakotiasujat on laitettu tikun nokkaan suurennuslasin alle? Onhan takkoja rivitaloissa ja kerrostaloissakin?

Tässä linkissä omat näkemykseni Vantaan Sanomien Lukijan areenalla:

https://www.vantaansanomat.fi/blogi/739848-kiristyvat-rakennusmaaraykset-suosivat-puun-polttoa-pientaloissa

Aikaisemmin Vantaan Sanomien yleisön osastossa ja muissakin pääkaupunkiseudun lehdissä on ollut useita kauhistuneita kirjoituksia, joissa on varoiteltu puun poltosta syntyvistä hiukkasista, tai muistutettu, että puhdas ilma on jokaisen perusoikeus:

https://www.vantaansanomat.fi/blogi/739133-miksi-puunpolton-savuongelmia-katsotaan-lapi-sormien

https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/734523-mielipide-puunpolttoa-pitaisi-rajoittaa-vantaan-tiheilla-pientaloalueilla-ongelma

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005946287.html

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000702331.html

https://www.hs.fi/koti/art-2000005940000.html

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005933514.html

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005930041.html

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/omakotitalojen-tulisijat-saastuttavat-jopa-250-ennenaikaista-kuolemaa-vuodessa/

https://rakennusmaailma.fi/puunpolton-terveysriskit/

https://www.iltalehti.fi/terveys/a/2014011317926981

https://pekkapoika.wordpress.com/2014/11/17/puunpoltto-ja-pienhiukkaspaastot-pientaloauleilla/

https://kodinpellervo.fi/kodin-pellervossa/2017/05/17/sairautta-savuista/

https://www.suomenuutiset.fi/immonen-lehto-hallitus-uhkaa-puuttua-puun-pienpolttoon-takoissa-kiukaissa-holhous-huipussaan/

Että semmoista... Nyky-Suomessa on asiat aika hyvin (?), jos useimpien ihmisten suurin ongelma on siinä, että puun poltosta syntyy pienhiukkasia, joiden johdosta 250 ihmistä vuosittain kuolee ennen aikojaan - samaan aikaan kun keski-ikä Suomessa kasvaa koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti