sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Vertailussa paras voikukkarauta

Internetistä löytyy muualtakin hyviä vertailuja, joissa on verrattu hintaa, tekniikka, kestävyyttä, ergonomisuutta yms. Esim. tässä linkissä 3 viherpeukaloa antavat myös hyviä yleisvinkkejä rikkaruohojen poistoon:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/08/29/testissa-rikkaruohonpoistajat-yksinkertaisuus-valttia

Itsellänikin tuli vastaan muutaman vuoden vanhassa nurmikossa nyt ensimmäisen kerran laajemmassa mittakaavassa voikukan poisto. Meillä on naapureissa monella suunnalla hyviä siemennys nurmikoita. Kesän mittaan joskus laskuvarjosiemenet leijailevat niin, että ilma on niitä ihan sakeana. Sen jälkeen katujen reunuskivien viereisestä urasta näitä tuulen puhaltamia siemeniä voisi korjailla vaikka harjalla pussiin. Tässä yksi esimerkki naapuruston voikukkameren loistosta:


Kun voikukka pääsee leviämään oikein voimalla, se syrjäyttää kaiken muun. Lopulta normaali nurmikko väistyy, aivan kuten sammaleen tieltä. Lopulta siis voikukka ja sammal valloittaa koko nurmikon, jos jommankumman näistä päästää valloilleen.

Mikä sitten olisi paras työkalu, jos unohdetaan erilaiset myrkyt pois? No riippuu varmaan tilanteesta, esim. jos tilanne on tällainen?


Niin tuossa kohtaa itse hävittäisin nämä voikukat rautalapiolla, maan vaihdolla, uudella mullalla ja uusilla nurmikon sieminillä. Turha tuollaista rehevää pehkoa on alkaa enää yksitellen nyppimään.

Kun katselin netin kautta erilaisia vaihtoehtoja, niin omassa puntarissani painoi eniten tuotteen hinta, kestävyys ja helppokäyttöisyys. Melkein jo ehdin hypätä autoon ja ostamaan jotain tämän tyyppistä:

Että mieluiten joku tuollainen, tai ainakaan ei mikään tällainen kallis ja monimutkaisen näköinen:


Sitten onneksi katsoin vielä läpi omat työkaluvarastot ja sieltähän löytyy rakentamisen jäljiltä vaikka mitä. Ja kannatti katsoa, sillä paras löydös ja noista yllä olevista vertailuista pois oli jäänyt "omatoiminen ratkaisu", joka on niinkin yksinkertainen kuin vanha ja tylsä yleispuukko. Kas näin:
Puukko - vaikka olisi jo ehtinyt tylsistyä, niin se on silti yllättävän kevyt työntää maahan sisään. Jos puukossa on karhennettu käsikahva, niin kuin tässä omassa puukossani nyt sattui olemaan, niin puutarhasormikkaalla siitä saa tosi tukevan otteen. Sitten vaan pyöräyttää puukolla puolisen kierrosta voikukan ympäri, ja tekee tarvittaessa sivuttaisliikkeen voikukan vartta kohti, niin voikukka nousee ylös, ja sen saa toisella kädellä heitettyä ämpäriin. Muutamalla harjoittelulla oppii tosi äkkiä tosi nopeaksi voikukan poistajaksi.

Eli vanha puukko = nopeaa ja tehokasta!

Ja vielä erittäin edullistalkin. Jos jollain ei ole vanhaa puukkoa vielä entuudestaan olemassa, niin sellaisen voi toki uutenakin ostaa, ja esim. Kodin Terrasta näyttää löytyvän hintaan 2,50 euroa - eli puolta halvemmalla mitä yksikään ns. "oikea" voikukkarauta maksaisi.

Tässä alla yksi linkki, jos voikukan poistoon hyvän ja halvan yleispuukon haluaa ostaa.

Näissäkin puukoissa siis terä on ruostumatonta terästä, joten kun viimeisen käyttökerran jälkeen hanskalla pyyhkii puukon terän puhtaaksi ja kuivaksi, niin uskoisin, että tämä työkalu voi toimia useita vuosia ruostumatta. Ja varmasti kestää käytössä vääntymättä. En ole ikinä nähnyt, että jollain olisi puukko hajonnut käsiin. Toki tylsäksi tuo puukon terä varmasti maata tonkiessa menee, eli oikeisiin puukkohommiin pitää olla toinen puukko erikseen.
Tässä yhtenä esimerkkinä tuo Kodin Terrasta saatavilla oleva "voikukkarauta" eli oikeasti Yleispuukko ruostumatonta terästä. Pienet alkavat voikukat voi nostaa ylös ihan puukon kärjelläkin. Varmaan sinne maahan aina pieni palanen voikukan juurta kuitenkin jää, ja aikanaan siitä kasvaa uusi voikukka. Mutta sitä ennen tulee lentoteitse aina uusia siemeniä, jos naapureillakin on voikukkaa, niin kuin yleensä kaikilla on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti