maanantai 8. helmikuuta 2021

Lämpötilaoptimointia


VILP eli ilmasta-veteen -lämpöpumpun voi säätää kello-ohjatusti niin, ettei se käynnisty öisin. Koska silloin on kylmempää. Tässä viime päiviltä lämpötilakäyrää ja tuntikohtaisia sähkönkulutuskäppyröitä viime päiviltä. 

Paljonko sähköä olisi sitten kulunut enemmän, jos lämpöpumppu olisikin säädetty käymään pelkästään öisin? Sitä ei ihan tarkasti voi tietää, mutta oletus on, että huomattavan paljon enemmän. Nyt lämpötila käyrä on sattunut hyppimään vieläpä sillä tavoin, että alin lämpötila on käynyt -15C ja -20C haarukassa. Noissa lämpötiloissa meidän lämpöpumppu (Wiessman 8,3 kW) ei välttämättä käynnistyisi enää ollenkaan. Jolloin talo olisikin suoran sähkölämmityksen varassa.

Viimeisen 4 vuorokauden aikana eli 4-7.2.2021 sähköä on kulunut siltikin huikeat 372 kWh, vaikka lämpöpumppu on hyvin onnistuneesti löytänyt vuorokauden lämpimimmät tunnit. Tämän "oikeaan osuvuuden" tunnistaa siis siitä, että jos ja kun lämpötilakäyrä on käynyt ylhäällä, niin jos samaan hetkeen sattuu korkea sähkönkulutuspylväs, silloin lämpöpumppukin on pyörähtänyt käyntiin, koska mitään muita suuria sähkönkuluttajia esim. sähkökiukaita talossa ei ole.

Viime vuoden vertailulämpötiloista näkee, että samoina päivinä vuonna 2020 keskilämpötila ulkona oli 10 astetta korkeampi, eli noin -3,8C tasolla. Nyt se oli -13,6C vuonna 2021. Sähkönkulutuksessa on hurja ero, tänä vuonna sähköä meni tarkastelujaksolla 372 kWh, viime vuonna vain 152 kwh, eli 2,4 kertaa vähemmän.

Rohkeasti päättelemällä tästä voidaan tehdä toinenkin johtopäätös (joka menee metsään tai sitten ei.

Nimittäin vuorokauden lämpötilaerot saattaa myöskin olla 10 astetta. Siis niin, että öisin on 10 astetta kylmempää kuin päivän tunteina. Jolloin sellaisena aikana vuodesta, jolloin keskilämpötila öisin on -13,6C ja samaan aikaan päivälämpötilat huitelevat -3,8C tasolla, niin itse tekisin edellä olevan perusteella niin rohkean johtopäätöksen, että pelkästään päivätunneilla käynnistyvä VILP käyttää ja tarvitsee 2,4 kertaa vähemmän sähköä kuin pelkästään öiseen aikaan (halvemmilla pörssisähkötunneilla) käyvä VILP, joka joutuu toimimaan 10 astetta kylmemmässä lämpötiloissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti