torstai 21. tammikuuta 2016

Aika arktiset olosuhteet... :-)

Ilmavesilämpöpumppu on seisahtunut.

Ilmavesipumpun kondenssivedet ovat pakkasten kestäessä jäätyneet, eli
keräysputki ja sen saattolämmitys ei toimi enää näissä pakkasissa.

Takkaa on pakkasella mukava polella.

Sama kauempaa.

Yksi kylmä paikkakin löytyi, nimittäin kellarin ulko-ovelta. Ulkoanturi on maton alla.

Ulkoanturin lämpötila eli lattian lämpötila oven edessä on vain +10,2C. Jostainhan sen korvausilman on taloon pakko päästä, kun takkaa poltellaan, ja tästä tiivisteen raosta sitä tulee nyt aivan varmuudella...

4 kommenttia:

  1. Kyllä meilläkin näköjää ensimmäistä kertaa (tai olen itse vasta nyt huomannut) ilmalämpöpumppu sulattelee itseään kerran vuorokaudessa. Katsoin eilen telkusta ohjelmaa jossa rakennettiin passiivitaloa Englantiin. Siellä ilmavuotoluku alle 2.0 nostatti hurraa huutoja ja ymmärsin että täytti siten passiivitalon määritelmän siellä. Taisi lopullinen luku olla jotain 1.4 tai 1.6 mitä ne mittasi. Oli muuten tämä talo (Englannin ensimmäinen passiivitalo) http://inhabitat.com/vaulted-green-roofed-passive-house-in-the-english-countryside/

    VastaaPoista
  2. Oli näköjään saatu yksi luminen kuva tuosta passiivitalosta...

    Silloin kun itse opiskelin Englannissa joskus 90-luvun alussa, silloin yli 100v kivitalot oli niin hatarat, että jos ovet ja ikkunat oli ulospäin kiinni, niin silti talon sisällä huoneiden välissä oleva väliovi saattoi tuulenpuuskassa paiskautua kiinni!

    Eli tuuli kulki talojen läpi, jolloin energiankulutus talvisin oli varmaan suuri huolimatta siitä, että talot oli talvisin aika kylmmät. Englantilaisilla oli tähän kyllä hyvä ratkaisu, eli illalla nukkumaan mennessä peiton alle otettiin kuumavesipullo mukaan.

    Niitä kumisia oranssin-punaisia lituskan mallisia pulloja oikein myytiin lähikaupoissa (Suomessa en ole sellaisia nähnyt missään myynnissä koskaan). Keskuslämmitys ja vesikiertoiset lämpöpatterit alkoivat yleistyä Englannissa ilmeisesti vasta 2000-luvun taitteessa?

    Yksi havainto myös sellainen, että jos 90-luvun alussa tyypillinen talvi oli sellainen, että jos lunta lainkaan tuli, se suli muutamassa viikossa pois. Ihan niin kuin nykyisin on useimmiten Etelä-Suomessakin.

    Thames -joessa en ole itse nähnyt milloinkaan jäätä, mutta viimeisen kerran joki oli jäässä 1814 niin paljon, että joen jäällä pidettiin talvimarkkinat. 1600-luvun lopulla Thames -joen jään paksuuden kerrotaan olleen jopa 28cm, ja kun silloin oli jo asutusta Suomessakin, niin varmaan Lapissa on samaan aikaan heitelty kovasti talven aikana klapia pesään, että on mökeissä tarjettu.

    Eli ilmasto lämpenee, ja on lämmennyt jo satoja vuosia?

    Tässä lisää Thames joen talvimarkkinoista:

    https://en.wikipedia.org/wiki/River_Thames_frost_fairs

    VastaaPoista
  3. Englannista tuli vielä mieleen hassu kylpyammeen sijoittelu (ainkin noiden rakennusohjelmien mukaan). Olen huomannut että kun siellä rakennetaan moderneja/uusia taloja nii kylpyamme saatetaan sijoittaa makuuhuoneeseen tai yläkerran aulaan suoraan parketin/laminaatin päälle...Itse olen kai niin juntti insinööri, että en ymmärrä tuota ollenkaan. Ammeen jos täyttää liikaa niin vesi valuu suoraan siihen lattialle ja mitenkähän on yleinen kosteuden hallinta ja ilmastointi noissa tiloissa?

    Tässä on video totautuksista mitä tarkoitan (videolla on myös ihan oikein tehtyjä mutta hyvä esimerkki kohdassa 1:10). https://www.youtube.com/watch?v=RW8cw2IYe4k

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. JEP, kohta 1:10 näytti hurjalta yhdistelmältä, ei ehkä menisi Suomessa lopputarkastuksessa läpi? Mutta nyt kun kylpyammeen mainitsit, niin kyllä olen Englannissa nähnyt myös viimitten päälle hienon talon, jossa viimitten päälle hieno kylppäri, jossa amme neljällä jalalla, ja ammeen alla kokolattiamatto... Niin kuin Englannissa aika yleisesti muutenkin, mm. sisäraput on heillä tapana päällystää kokolattiamatolla.

      Poista