tiistai 19. tammikuuta 2016

Lattialämmitys talvipakkasilla


Lattialämmitys näin talvipakkaisilla on aivan upea juttu. Pakkasta ollessa -17C lattiaan lähtevän veden lämpötila on +34C ja lattia tuntuu jalalle mukavan lämpöiseltä - siellä missä vesi kiertää.
 
Lattialämmityksen veden lämpötila lähtöpisteessä +34C, kun pakkasta on -17C.
Ihan kaikkialla meillä ei lattialämmitys ole nyt päällä, sillä yläkerran makuuhuoneissa oli kylmimpinä päivinä vähän vilpoista, joten laitoin keskikerroksen keittiössä ja yläkerran aulassa (suoraan ison takan päällä) lattiaveden kierron kiinni jakotukilta. Ja sen kyllä huomaa. Siis makuuhuoneet lämpenivät, ja varsinkin keittiön lattia kylmeni - mikä on ihme, sillä sehän on välipohja, jonka alla on kuitenkin lämmin kellari. Ehkä tuo keittiön lattiassa oleva laattapinta on sitten sellainen, että jos se on vähänkin vilpoisempi, niin sen aistii sitten heti?

No, ei tuo keittiön laattalattian viileneminen nyt elämistä mitenkään haittaa, mutta päätin kuitenkin mitata mikä se lämpötilaero oikein on, koska varsinkin paljaalla jalalla sen aistii niin selvästi. Siis sisääntuloeteisessä laattalattia on mukavan lämmin, ja keittiössä laatta tuntuu paljaalle jalalle kylmältä. Samalta se tuntuisi toki silloinkin, jos talossa olisi vanhan ajan tyyliin lämmityspatterit seinällä. Ja näin tuo koe tehtiin:



Laatan pintalämpötilan mittaus keittiössä ja eteisessä.
Hain kaksi lämpömittaria, jotka periaatteessa ovat ulkolämpötilamittareita, ja tarkistin, että ne näyttävät keskenään samat lukemat rinnakkain asetettuna. Sitten laitoin toisen ulkolämpötila-anturin keittiön lattialle ja toisen eteiseen, ja päälle eristeeksi sanomalehteä ja talvikenkä päälle painoksi. Näin kuvittelisin, että mittaustulos antaa lattian lämpötilan ilman, että huonelämpötila sitä pääsisi pahemmin sekoittamaan. Ja tässä siis tulokset:



Huoneen lämpötila on +23,9C eli mukavan lämmintä on.
Lämpöisen lattian pintalämpötila on +26,9 ja kylmän lattian +23,2C.
Lattia on keittiössä siis vain 0,7C astetta viileämpi mitä huoneilma. Mutta ainakin eteisen lämpimiltä laatoilta keittiön kylmille laatoille kävelyssä ero tuntuu kuin yöltä ja päivältä. +26,9C asteinen lattian lämpötila tuntuu ainakin jalan alla tosi mukavavalta. Samoin laminaattilattian alla, eli jos laminaatti on muuten lähtökohtaisesti kylmä materiaali, niin ei se lattialämmityksen kanssa kylmältä tunnu. Ei ainakaan silloin, jos säätää lattialämmityksen riittävän suurelle.

3 kommenttia:

  1. jos joku piiri jää liian viileälle niin voihan piirin kiertoa suurentaa eli avata perussäätöä vai oliko se jo täysin auki ? Jakotuksissahan ne piirit esisäädetään pituuden mukaan johonkin arvoon ja niitä sitten viritetään juuri tälläisissä tilanteissa vastaamaan totetunutta tilannetta ja lämmöntarvetta.
    Mullekin sanoi moni että ihan turha laittaa rahaa ja aikaa ylimmän kerroksen lämmitykseen ei sitä tarvi. Noh lämpötilaero on nyt 1-2astetta kellarista ylimpään kerrokseen kun vesi kiertää joka piriissä koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta meillä on auki olevat piirit kokonaan auki, tai ainakin luulisin, että jakotukeilla ei kovin isoja kuristuksia olisi tehty. Huonelämpötilat (ylämakuuhuoneita lukuunottamatta), on kyllä ollut yllättävän tasainen, eli ilmeisesti säädöt on ihan hyvät sitten näinkin...

      Poista
  2. Paukkupakkasilla lattialämmitys on varmasti ihana. Pitäisi myös meidän semmoinen hankkia. Ehkäpä myöhemmin tänä vuonna. Toivottavasti onnistuu. Kiitos jakamisesta. https://www.infraheat.com/lattialammitys

    VastaaPoista