lauantai 9. tammikuuta 2016

Pumppaamossa alkoi kevät

Tämän viikon maanantaina huomasin, että pumppaamossa oli jotain vialla, koska veden pinta oli noussut yli normaalin tason. Syyksi ilmeni poistoputken jäätyminen, joten pumppu piti sammuttaa ja ottaa varapumppu käyttöön. Tuosta kerroin tässä tämän viikon maanantain päivityksessäni, tässä linkissä:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/01/varapumppu-laatikosta-ulos.html

Paukkupakkasissa tälle asialle ei kannattanut alkaa mitään tekemään, joten otin varapumpun kaupan myyntipakkauksesta ulos. Ajattelin, että jos ei aiemmin, niin viimeistään maaliskuussa se jääklöntti sulaa pois.

Tänään aamulla oli satanut muutama sentti uutta lunta, ja kolailin sen pumppaamon ympärille.


Tänään klo 7:00, pakkasta noin -12C.
Uutta lunta oli muutama sentti ja kolasin sen pumppaamon päälle.
Pian sen jälkeen huomasin kummallisen jutun - pumppaamon yläosassa ollut lämpömittari näytti pakkasta enää vain -3,5C, vaikka sellaisia lämpötiloja siellä ei pitänyt olla. Eihän siellä ollut mitään lämmitystäkään. Joten pumppaamon pohjalle kertynyt vesi hönki lämmintä aika kivasti...


Lumitöiden lomassa huomasin, että pumppaamo lämpeni lähelle nollaa.
Seuraavaksi päätin kokeilla lämpöpuhaltimen asentamista pumppaamoon. Sellainen 2 kWh raksalämmitin on tullut hommattua kaiken varalta.


Lämpöpuhallin laskeutumassa pumppaamoon.
Aiemmin pumppaamossa ollut Klimalogger lämpötila-anturi on mitannut pohjalla olevan veden lämpötilaa. Se oli pitkin kesää +10C tuntumassa, mutta nyt (puutteellisesta lämmöneristyksestä johtuen?) se jäähtyi +6C asteeseen, kun paukkupakkaset alkoivat. Nyt siirsin mittausanturin pumppaamon ylälaitaan, ja siinä siis lumitöiden jälkeen lämpö nousi -3,5C asteeseen.

Kun lämmitin oli pumppaamossa, sen jälkeen saattoi siirtyä odottelemaan, ja lämpötilat reaaliajassa näkyi olohuoneen sohvapöydällä:


Pumppaamon lämpötila nousi +27,8C asteeseen, kun siellä oli lämpöpuhallin.
Parin tunnin odottelun jälkeen kokeilin joko pumppaamon oma pumppu tyhjentää vedet pois, ja tyhjensihän se. Eli putki oli sulanut ja pumppu oli säilynyt ehjänä. Nyt kun sulatuksesta on jo muutama tunti aikaa kulunut, niin pumppaamon lämpötila on  yhä vieläkin +10,7C. Eli tämän myötä taas paluu normaaliin... Ensi kesänä eristän pumppaamon kunnolla, ja teen muutenkin pihan siinä kohtaa kuntoon.

Pumppaamon lämpötilakäyrä. Punaisella käyrällä sisälämpötila (joulun pyhinä pieni lasku), ja mustalla pumppaamo.
Maanantaina mustassa käyrässä pieni "sydämen lyönti", kun tutkin mikä pumppaamossa on vialla.
Sen jälkeen lämpötila sukelsi, kun nosti mitta-anturin vedestä yläosaan, jossa oli -12C pakkasta, ja putki jäässä.
Tänään musta käyrä nousi pystysuorassa ylös +27C asti, kun aloin sulattamaan pumppaamoa.
Jo hetkeä aikaisemmin lämpö nousi -3C paikkeille, kun tein aamulla lumitöitä.

2 kommenttia:

  1. Pumppaamo? Onkohan tietämättömyyteni asiasta seuraus siitä, että asumme hikisesti mutta kuitenkin padotuskorkeuden yläpuolella.

    VastaaPoista
  2. Meillä siis pumppaamo -tarkemmin sanottuna salaojapumppaamo - liittyy siis kellarin rakentamiseen, ja se tarvitaan meillä siksi, että meidän salaojat on sen verran syvällä maassa, ettei ne vapaasti virtaamalla tyhjene kaupungin hulevesiverkkoon. Eli pumppaamon pumppua tarvitaan.

    Sen verran oli kuitenkin meilläkin tuuria, että kellarin mustavesi valuu kaupungin viemäriin ihan omalla painollaan.

    Useimmissa taloissa ei taida pumppaamoa olla ollenkaan.

    VastaaPoista