lauantai 3. syyskuuta 2016

Sataa sataa ropisee...

Tämä kesä ainakaan elokuun osalta ei ole ollut aloittelevan rakentajan kannalta helppo, koska jatkuvasti sataa. Meille sateesta on ollut nyt hyötyä, sillä loppukesän alennustaimien istuttaminen on onnistunut aika hyvin, koska jatkuvasti sataa.

Sadekausi alkoi tänä vuonna itse asiassa jo juhannuksen tienoilla, ja kesäkuun lopun sademäärästä johtuen meillä tuli omaan sademittariin kesäkuussa yhteensä 115 milliä sadetta. Edeltävä toukokuu oli rakentajan näkövinkkelistä hyvä, toukokuun aikana satoi vain 2 kertaa - sademäärätkään eivät olleet mitenkään suuret, yhteensä 13 milliä koko toukokuulle.

Heinäkuussa tihkusade jatkui, itse tosin lomailimme ja esim. Moskovassa oli aivan loistavat kesäkelit, mutta kotikulmilta kuului viestiä että sateista on. Heinäkuun sademääräksi tuli oman mittarin mukaan 68 milliä. Ja siitä sade on vain yltynyt, sillä elokuussa satoi 11 kertaa ja elokuun sademäärä oli yhteensä 120 milliä.

Kun itse aloitimme rakentamisen toden teolla 2 vuotta elokuussa 2012, niin märkää oli silloinkin - ainakin sen vuoden syyskuu, joka oli Ilmatieteenlaitoksen Helsingin Kaisaniemen mittausaseman mukaan sateisin syyskuu ikinä. Kaisaniemessä on mittauksia tehty jo vuodesta 1844 lähtien - ja silloin syyskuussa 2012 Kaisaniemen sademittariin kertyi 160 mm, ja Helsingin Kumpulan sademittariin 177 milliä. Itsellämme ei Vantaalla tuolloin vielä sademittaria ollut. Sade-ennätyksestä uutisoi mm. MTV:n uutiset:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sade-ennatys-helsingissa---sateisin-syyskuu-ainakin-168-vuoteen/1893866

Ilmastonmuutoksen edetessä haihtuminen lisääntyy. Kaikki mikä haihtuu, sataa myös alas - ja se on sitten tuurista kiinni, mihin kohtaan sade sattuu. Että siinä mielessä ei nämä sade-ennätyksetkään yllätyksenä pitäisi tulla. Talot ja pihat pitää nyt vaan suunnitella siten, että ei haittaa, vaikka sataisi vähän enemmänkin.

Nyt kun on muutama sateeton tunti tulossa tähän aamuun, niin pääsen taas pikkuisen eteenpäin omassa suihkulähde ja pihalampiprojektissani. Tästä yhdessä aikaisemmassa päivityksessä kerroinkin, eli LED-valonauha suihkulähteeseen eli lampeen on jo ostettuna (samoin traktorin renkaat lammen aihoiksi ovat myöskin jo olemassa:

 http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/08/ledia-suihkulahteeseen.html

Nyt projekti on tässä vaiheessa tai jatkuu näiden kuvien tilanteesta:


Olin eilisen päivän reissussa. Eilen ja viime yönä satoi yhteensä 46 milliä
 (eilen päivällä 28 mm ja yöllä vielä 18 mm lisää). Kottikärryt ovat täyttyneet
vedestä aika hyvin. Multakuorman pois ajaminen oli jäänyt kesken. 
Pihan perällä on rakennustöiden alkuajoista asti ollut multakasa. Se on pintakuorittua sekunda-multaa, ja se pitäisi ajaa tontilta kokonaan pois -mutta nyt suihkulähdeprojektissa saan kyllä hyödynnettyä siitä aika paljon, ja loput menee aikanaan nurmikon pohjaksi, eli ehkä pois ajettavaa ei nyt sitten enää tulekaan ollenkaan tai ei ainakaan niin paljon mitä muuten olisi tullut.

Pihalampi + suihkulähde -yhdistelmästä tulee sydämen muotoinen.
Muoto rajataan selvästi reunuskivillä. Tässä reunuskivien risteyksessä on
tuleva sydämen kärjen paikka.

Sydämen muotojen piirtäminen onkin aika haastavaa, varsinkin kun
paikalla on jo multakasa, josta osa pitää "leikata pois" reunuskiven tieltä.

Paperille piirtäminen oli vielä helppoa, mutta saman muodon vieminen
maastoon onkin jo vähän haasteellisempaa. Myös sydämen sijainti ja koko
muuttui pikkuisen vielä suunnittelun loppumetreillä. Isot lampea rajaavat
traktorin takarenkaat tulevat sydämen puolikaarten sisään, ja määrittelevät
samalla niiden koon.
Tästä tämä lähtee! Saas nähdä mitä tulee? Ja milloin tulee? Sateinen ilma antaa vielä omaa lisähaastetta tähän projektiin, koska enpä nyt sateessa viitsi lapioida kuitenkaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti