sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Huono ja holtiton rakentaminen rikoslakiin?

Jäikö talosta salaojaputket vallan pois? Siveltiinkö vesieristeet vain yhteen kertaan, jolloin kylpyhuoneen vesieristekerroksen paksuus jäi alle minimipaksuuden? Rakennettiinko lattia märän betonin päälle? Menikö viemäriputket asentaessa ruttuun, jolloin likavettä pääsi uusiin asuntoihin pian niiden valmistumisen jälkeen?

Nämä ja monta muuta. Rakentamisessa tulee vastaan aina ja kaikenlaista. Ja aina taustalla ei voi olla mitään muuta syytä kuin se, että tekijä on halunnut vaan kokeilla kepillä jäätä. Tai että urakoitsijalla on jo kiire seuraavaan urakkaan, jonka aloitus on jo myöhässä, ja myöhäinen aloitus voi johtaa seuraavan urakan myöhästymiseen ja sopimussakoille. Jolloin syntyy halu kokeilla, että huomaako valvoja kaiken, ja jos ei huomaa - silloin jos on tehty sutta ja sekundaa, niin toivotaan että se kestäisi ainakin takuuajan. Ja jos ei kestä, ainahan nuo rakennusfirmat menevät sitten siinä kohtaa huppelis, jos eivät selviä vahingonkorvauksista. Tällöin rakennuttaja - vaikka olisikin voittanut käräjillä - ei saa käytännössä yhtään mitään.

Näistä yllä olevista syistä itse kannatan lämpimästi Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämön ajatusta siitä, että mitäpä jos huono ja holtiton rakentaminen kriminalisoitaisiin, ja siihen liittyen lisättäisiin tarpeelliset pykälät myös rikoslakiin. Lisää asiasta tässä linkissä:

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/oma-nena-voi-loytaa-kosteusvaurion-joka-vuosi-sadat-perheet-jaavat-homeloukkuun-24253166/

Siis nyt jos rakennuksilla käy niin, että valvoja huomaa, että jotain on tehty huonosti, huolimattomasti tai jopa tahallaan väärin, niin eihän siitä käytännössä mitään muuta seuraa kuin se, että uusiksi meni. Eli tekijä joutuu kiinni jäädessään hiukan kiroilemaan ja sen jälkeen tekee kaiken uudestaan ja niin, että työn tulos voidaan hyväksyä.

Tilanteen vakavuus olisi hyvinkin paljon erilainen, jos jatkossa näissä tilanteissa valvoja soittaisikin numeroon 112, sitten paikalle kurvaisi poliisin "maija-auto", ja huonosta rakentamisesta kiinni saatu urakoitsija vietäisiinkin käsiraudoissa poliisiasemalle kuulusteluihin. Aikanaan asian loppuselvitykset ratkaistaisiinkin käräjillä, jolloin rikoslaista löytyisi tällaisiin tilanteisiin soveltuvat pykälät. Lainsäätäjä voisi sitten ratkaista miten ankara laista tehdään, eli tuleeko näissä tilanteissa koppihoitoa vai selviääkö sakoilla. Nyt tällä hetkellä ei saa kumpaakaan, koska huonoa rakentamista ei ole missään laissa kielletty, jolloin vakavin seuraus on se, että tekijän maine voi vähän kärsiä.

Tuossa yllä olevassa linkissä on myös hyvä jatkolinkki Hometalkoot -sivustoille, eli tässä suora linkki sinne myös:

http://www.hometalkoot.fi/

Tuolla on hyvät listaukset eri aikakauden rakennusten tyypillisimmistä ongelmakohdista ja hyviä valokuvia niihin liittyen. Eli rakentamisen lopputulos ei aina vaan ihan onnistu, vaikka kaikki yritettäisiin tehdä niin hyvin mitä osataan ja voidaan.

Mutta itseäni kyllä joskus tympäisee se, että aina ei edes yritetä. Tai yritetään päästä läpi tietoisella riman alituksella, jolloin kaikkea ei voi muuten selittää kuin sillä, että rakentaja on yrittänyt "oikaista". jolloin jos tällainen ei se heti valvonnan yhteydessä tule ilmi, niin joskus myöhemmin asiat tulee kuitenkin ilmi väistämättä. Ja silloin ei aina tekijän vastuut ole enää voimassa. Esim. salaojaputken puuttuminen kokonaan voi tulla ilmi vasta kun yli 10 vuotta rakentamisesta on jo kulunut.

Jos huonolaatuinen rakentaminen olisi kriminalisoitu jo nyt, niin todennäköisesti nämä 3 raksablogia olisi kokonaan jäänyt kirjoittamatta (?) tai ainakin niiden sisältö olisi hyvin eri sävyinen?

http://raakaapeliaraksalla.talovertailu.fi/

http://uniikkitalo.blogspot.fi/

http://villapainajainen.blogspot.fi/

Nuo kolme esimerkkiä siis pientalojen puolelta, mutta ei se rakentaminen aina onnistu isommassakaan mittakaavassa. Länsimetro on myöhässä ja Olkiluoto 3:n rakentaminen ei ilmeisesti lopu koskaan?

Rakentaminen ei aina onnistu. Joskus pieleen menee suunnittelu,
joskus valvonta pettää - ja joskus epäonnistuu kaikki muukin?
Tämä kuva bongattu internetin syövereistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti