perjantai 17. maaliskuuta 2017

Vedellä on voimaa!

Jäätyvällä vedellä on kovat voimat. Tai ainakaan muuta selitystä en keksinyt, kun tänään huomasin että kukkaistutusaltaaseen oli yhteen kohtaan syntynyt melkein sormen levyinen aukko. Viime kesänä kyllä tein kaikki kivet hiomalaikan avulla näkyviltä pinnoiltaan noin 2-3 millin tarkkuuteen, eli isoja rakoja ei jäänyt. Paitsi sisäpuolella multaa päin (tai tarkemmin patolevyä päin) saattoi olla vähän isompiakin koloja. Lopuksi vielä tein betonista pienen kaaren ylimmän kivirivin päälle. Kaarevat linjat ovat mielestäni puutarharakentamisessa ihan kauniita.

Jokin on talven aikana puskenut betonikiviä erilleen.


Päälle valettu betonivalukin on katkennut.

Sama kohta kauempaa.

Sama kuva sisältäpäin. Omasta mielestäni tein kaikki ihan oikein - eli
patolevy kiertää betonikivimuuria sisältäpäin. Kun märkä multa talvella
jäätyy ja samalla laajenee, niin patolevyn pitäisin ensin "joustaa" eli kuplat
pitäisi mennä lyttyyn. Keväällä kun routa sulaa, alkuperäinen asento
palaa takaisin. Mutta tästä huolimatta - betonikivet ovat liikkuneet ihan
reilusti. Helppohan tuo on korjata, eli potkii vaan kivet sisään päin, takaisin
omille paikoilleen...

4 kommenttia:

 1. Luonto on vastaan insinööri, luonto voitti. 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEP. Tällä kertaa onneksi päästiin helpolla ja halvalla (ei tarvitse muuta kuin lykätä kivet omille paikoilleen - tietysti betonivaluun jää kosmeettinen virhe, enkä sitä korjaa), mutta jäätyvän veden voimia vastaan ei ole tosiaan insinööri(t) vielä vastalääkettä keksineet. Talvisin sama ilmiö rikkoo joskus taloissa vesiputket. Jos ne pääsee jäätymään.

   Poista
 2. Hei. Asiantuntemustasi viron rautakaupoista tarvitsisin. Kannattaako Viroon lähteä rautakaupoille ja mitä liikkeitä suosittelet? Meillä olisi hankintalistalla puukiuas, muuripata ja keittiöremonttiin tarvikkeita. Viro ei itseltä oikein suju joten tiedon hankkiminen on vähän niin ja näin ;) Löytyykö Virosta esim Narvin ja Harvian tuotteita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Himpula, kyllä ihan hyvinkin saattaa kannattaa Viroon lähteä kaupoille, jos vaan saatte jostain pakettiauton käyttöönne (max. korkeus 1,9m - niin se menee henkilöauton hinnalla laivassa, esim. Toyota Hiace on hyvä peli!)

   Itse ostin omaan talooni aika paljon tarvikkeita joko K-raudasta tai Bauhoffista. Molemmissa saa tuotteet halvemmalla, jos on asiakaskortti - ja Bauhoffissa asiakaskortti järjestyy heti sisään kävellessä, ja se maksaa muistaakseni 3€, ja on voimassa per heti. Ja säästöt sen avulla ovat aika merkittävät.

   Jos itse tarvitsisin puukiukaan + muuripadan ja keittiöremonttiin esim. välitilalaatat, niin kyllä hyvinkin saattaisin löytää nämä Virosta. Mutta esim. keittiön kaapistot me ostettiin omaan taloon IKEA:sta Vantaalta.

   Nyt jos haluaa etukäteen katsoa Googlen kautta, että mitä tarjontaa Virossa on, niin tässä ihan randomina muutamat linkit:

   Puukiukaat (saunaahi):
   https://www.k-rauta.ee/c?q=saunaahi

   Muuripata = saunaahi veepaagiga (sanatarkasti "saunankiuas vesisäiliöllä" - en löytänyt yhtään hyvää linkkiä, paikan päällä voi silti löytyä, onhan niitä Virossa vaikka kuinka paljon)

   Tässä linkissä Harvian kiukaita Viron myynnissä hintoineen:
   http://www.puukeris.ee/HARVIA_Puukeris.html

   Sitten noihin keittiöhakuihin tarvittaisiin myös avainsanoja, esim:

   keittiö = köök
   keittiön = köögi
   keraamiset laatat = keraamilised plaadid
   keittiön tekniikka = köögi tehnika
   keittiön kalusteet = köögimööbel
   keittiön kaapit = köögikapid

   Näillä hakusanoilla + "k-raud" ja/tai "bauhof" ja/tai hind (hinta), niin kyllä voi löytyä ihan mitä tahansa...

   Virossa siis valikoimat ei ole yks´yhteen sen kanssa mitä Suomesta löytyy. Esim. meille löytyi Virosta upeita kylppärin kalusteita - sellaisia ihan hyvän näköisiä, joita en ollut Suomessa nähnyt missään myynnissä. Samoin voi käydä keittiö-ostoksillakin, eli löytyy ehkä jotain kivaa, jota Suomessa ei ole ennen nähnytkään. Ja kyllä minusta Viron hinnat on suomalaisen kukkaroon aina mukavan edulliset, silloinkin vaikka mitään alennuksia ei olisi. Ja tietysti Virossa täytyy käydä ostamassa juomapulloja ja syödä hyvin, eikö vain? Kun kerran halpaa se sekin... :-)

   Sun täytyy tehdä lisäkysymyksiä vaikka sähköpostilla rautio.mika@gmail.com - jos jäi jotain epähuomiossa vastaamatta, tai jos löysit itse netin yli jotain mistä haluat kysellä lisää - sähköpostiin on helpompi vastata kuin tänne.

   Poista