maanantai 17. huhtikuuta 2017

Aurinko ja takkatuli lämmittää

Helmikuun loppupuoli oli jo niin lämmin, että otin lattialämmityksen pois päältä. Tai siis lattialämmityksen kiertovesipumppu kytkeytyy aikaohjatusti puoleksi tunniksi päälle aina yöllä klo 03:00 aikaan, jotta se ei "jämähdä kiinni" pitkään seisoessaan. Vuosi sitten otin lattialämmityksen pois päältä maaliskuussa. Takkatulen lisäksi muuta lämmitystä ei yleensä olla tarvittu enää sen jälkeen, kun lämpötila ulkona on kääntynyt plussan puolelle.

Mutta nyt on ollutkin ennätyskylmää pääsiäisenä. Yölämpötilat ovat laskenee -5C tai jopa -6C tasolle, päivällä lämpötila käy niukin naukin plussalla.

Mutta takkatulen lämpö riittää silti. Helmikuussa se ei olisi vastaavilla lämpötiloilla vielä riittänyt. Joten kai selitys nyt on sitten pidempi päivä ja päivällä lämpimämpi aurinko. Tuli ainakin testattua tässä nyt sitten se, että lattialämmitystä ei tarvinnut kytkeä uudestaan päälle.

Ilmasta-veteen lämpöpumppu tekee tällä hetkellä siis pelkästään lämmintä käyttövettä.

Olohuoneen takka (Tiilerin Terhi takka-leivinuuni) on suunnattu niin, että
takkatuli näkyy olohuoneen lisäksi pariovien läpi myös ulos katetulle terassille.

2 kommenttia:

  1. Onko uudenmaan lehdissä ollut tämä juttu joka pääsiäisenä oli aamulehdellä täällä. aika kovaa kritiikkiä takkaa kohtaan uudessa talossa.
    https://www.aamulehti.fi/kotimaa/tuhkat-sisalle-eika-tuli-edes-syty-uusi-talo-ja-takka-ovat-haastava-yhdistelma-24416076/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Janne, en nyt ihan tässä hiljattain ole näitä juttuja täällä päin lehdissä nähnyt, mutta on tässä menneinä vuosina näitä samoja artikkeleita ollut useampaankin kertaan, eli pienhiukkasilla ja takan vetämättömyydellä "pelotellaan" kyllä Uusimaalaisiakin.

      Pienhiukkasista en ole omasta mielestäni itse kärsinyt (koskaan), ja sytyttämisen kanssa meillä ei isompia ongelmia ole - meillä nimittäin takkakytkin ja/tai avonainen ovi/ikkuna auttaa tosi paljon.

      Joskus kun omaa laiskuttaan ei tee mitään näistä, niin riski kyllä kasvaa sen osalta, että sytyttäessä takka pölläyttääkin savut sisään, niin kyllä meilläkin nyt ainakin muutaman kerran on 2v asumisen aikana tullut testattua palohälyttymien äänitaso ja toimivuus, sekä palohälyttimiin kytketyn rikosilmoitinlaitteiston kyky siirtää palohälytys talosta eteenpäin. Onneksi se ei nyt mene kuitenkaan palokunnalle asti, niin ei tarvitse maksaa jullikkamaksuja turhista hälytyksistä... :-)

      Meillä kun on kellari ja 2 kerrosta puutaloa siinä kellarin päällä, niin savuhormeissa on sen verran pituutta, että suht hyvin. Ja enimmillään meillä on ollut 3 takkaa samaan aikaan päällä (oikeasti 2 takkaa ja saunan kiuas). Ja ovet saa kyllä avattua silloinkin, ei ne niin paljon vastaan laita, etteikö ulko-ovea auki saisi.

      Eikä meille juurikaan tule savuhormien kautta korvausilmaa (jonkin verran kyllä tulee - ei ne ilmatiiviitä ole), mutta eniten minusta meille tulee korvausilmaa liesituulettimen putken kautta. Se nimittäin menee keittiöstä katolle, ja minusta siinä putkessa ei ole edes olemassa mitään sulkupeltiä? Liesituulettimen moottori sitten pidättelee sen verran mitä pidättelee, mutta ei kovin hyvin.

      Ja jostainhan sen alipaineesta johtuvan korvausilman on pakko tulla. Meillä IV:n poistopuoli on 109 litraa sekunnissa, ja tulo on 102 litraa. Joten joka sekunti jää "puuttumaan" litraa. Se sitten tulee mistä tulee...

      Poista