tiistai 17. lokakuuta 2017

Savupellin nokihiukkasten ongelman ratkaisu

Edellisessä eli alla olevassa blogipäivityksessäni kyselin, olisiko jollakin jokin "kikka-kakkonen", jolla saisi ratkaistua 2-hormiseen savuhormiin liittyvän toisen ongelman, jota en ollut vielä onnistunut ratkaisemaan.

Samoja ongelmia on ollut muuallakin uusissa taloissa, jotka ovat riittävän tiiviitä, mutta onneksi nokihiukkasongelmaan on olemassa helppo ja yksinkertainen ratkaisu - joka tuntuu toimivan!

Siis on näistä raksablogeista vaan suunnattomasti apua, sekä rakentamisen aikana, että vielä sen jälkeenkin, kun täältä saa jatkuvasti hyviä neuvoja, eikä maksa mitään! Vaikka kaikki eivät haluakaan kirjoitella julkiselle seinälle, niin yksityisviestit tavoittavat totta kai aivan yhtä hyvin.

Nyt siis ongelman analysointi itselläni meni ihan oikein, eli kun tuli sammuu ja pellit on suljettu, silloin ilmavirtaus savuhormissa kääntyy. Koska rakennuksiin on säädetty sisälle pieni alipaine, niin IV-kone imaisee ns. "puuttuvat litrat" siitä mistä se helpoiten ne saa, eli meidän talon tapauksessa yksi vuotoilman lähde on savupellin aukko. Eli ilmaa tulee sisään myös siitä pellin yläpuolelta, jossa on milli-pari rakoa. Vedon tuntee tietyissä keleissä vielä pidemmän matkan päästäkin. Jolloin tähän vetoon tarttuu mukaan aina nokipartikkeleita, ja varsinkin silloin kun savupelti avataan.

Kun savupelti suljetaan (silloin kun hiillos on hiipunut), silloin mitään ongelmaa ei ole, koska ilmavirta hormissa ei ole vielä kääntynyt, eli lämpimästä takasta virtaa vielä lämmintä ilmaa rakennuksesta ulos - vieden nokihiukkaset mennessään. Mutta uudelleen tulta tehdessä ja savupeltiä avatessa huoneeseen tulee pellin avauksen yhteydessä pöllähdys nokihiukkasia, ainakin jos savupeltinä on käytetty rautakaupan hyllyillä yleisesti myynnissä olevia savupeltejä, esim. tällaisia:

Tämä kuva on bongattu K-raudan sivuilta, tästä linkistä:
https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/tulisijat-ja-savuhormit
Nyt - jos ei halua, että nokihiukkaset hyppivät lattialle joka kerta, kun haluaa tehdä takkaan tulet, niin pitääkin menetellä seuraavasti:

1) Laita ensin takkatoiminto päälle.
2) Avaa savupelti vasta sitten.
3) Tee takkaan tuli.

Nyt kun itselle on iskenyt aina välillä laiskuus, niin en ole aina viitsinyt takkatoimintoa käyttää ollenkaan, vaan olen avannut sytytyksen ajaksi ihan vaan vaikka viereisen oven tai ikkunan hieman raolleen. Eihän siinä näin syksyisin paljonkaan lämpöä hukkaan mene, ja sitten ei tarvitse kävellä kellarissa olevan IV-koneen takkatoiminto-napille.

Mutta jos teenkin (ja olen nyt muutaman kerran tehnyt) niin, että aina ensin käynnistän takkatoiminnon, jolloin rakennukseen tulee 15 minuutin ajaksi ylipainetta, niin silloin ylipaine puskee savupellin yläpuolelta huoneilmasta hormiin päin (eli kääntää siinä normaalisti olevan ilmavirran toiseen suuntaan), ja kun savupellin avaa vasta sitten, silloin nokihiukkasia ei tietenkään "vastatuuleen" tule, eli ne pysyvät hormin sisällä. Muutaman päivän käyttökokemuksella tämä näyttää toimivan. Ja toimii kuulemma muuallakin, kiitos vinkin antajalle!

(Nyt voisin vaikka laittaa rikkaimurin myyntiin, jos joku muu ei ole tätä samaa "kikka-kakkosta" vielä keksinyt :-) )

Tupla-hormiin liittyy toki vielä toinenkin ongelma, eli se, että jos vain toinen tulisija on käytössä, niin käyttämättä olevan hormin kautta IV-kone vetää toisesta hormista katolle menevät savut takaisin sisään. Tähän ei liene muuta lääkettä kuin se, että tuplahormin hormit pitäisi ulkokatolla rakentaa eri mittaisiksi. Tai sitten talon sisäpuolella vähemmän käytetyn hormin savupellin edusta pitää sulloa täyteen esim. sanomalehteä, niin kuin meillä on tehty. Ei kovin kaunista, mutta eipä tule savut sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti