torstai 8. elokuuta 2019

Kouvolan asuntomessut - aika vaisut?

Kouvolan asuntomessut tuli katsottua eilen. Yleensä on messukäynnillä tullut otettua runsaasti kuvia. Nyt tuntui, että mitään erityistä valokuvattavaa ei oikein ollut tällä kertaa, tai sitten en osannut oikeisiin paikkoihin katsella.

Ennen messuja Pioneeripuisto on näyttänyt Googlen kuvissa tältä:

Karttakuva Googlelta.


Messukartta samalta suuntaa joelta katsottuna (eli numerot ylösalaisin).

Nyt kun messut on (kohta) pidetty - loppuvat ensi sunnuntaina 11.8.2019, niin tienoo näyttää edelleen tältä samalta, paitsi että kuvan alareunalla ja oikealla laidalla olevat tontit on rakennettu, mutta "yhteispiha" on edelleen tämä sama, eli sille ei oltu tehty mitään kohennusta. Myöskään Kymijoki ei messualueelle käytännössä näy ollenkaan. En tiedä olisiko rantarakentaminen ollut mahdollista, jolloin jokinäkymät olisi saatu ainakin joihinkin taloihin?

Seuraavaksi muutamia kuvia, joissa itse olisin saattanut tehdä asiat jollakin tapaa toisin (nämä nyt siis poikkeustilanteita - pääsääntöisesti messutalot olivat kylläkin erittäin järkevillä pohjaratkaisuilla ja järkevästi rakennettu):


Tämä näytti erittäin upealta nyt, mutta en olisi tällaista uskaltanut itse kokeilla. Tai ainakin minulle jäi epäselväksi, että katsellaanko talvella miltä lumihanki näyttää alhaalta päin? Paksu lumikerros katolla olisi silloin samalla lämmöneriste (ihan niin kuin Iglussakin lumi toimii hyvänä eristeenä). Vai onko ajatus että lumi liukuu lasin päältä pois? Vai onko katon läpi lämmönhukka niin suurta, että lumi sulaa pois? Sikäli kun lunta katolle nyt sataa? Voi olla, että tässä olisi myös ennakoitu Etelä-Suomen lumettomia talvia, jolloin tulevaisuudessa lumi ei enää kiusaa.

Eniten jäin itse miettimään lämmöneristystä ja talon energiankulutusta. Meillä on omassa talossa katon rajassa puhallusvillaa puolen metrin paksuudelta. Tässä kuvassa mitään yläpohjan villoja ei näy ollenkaan, näkyy vain iso ikkuna taivaalle. Jotenkin tuntuu, että tällainen rakenneratkaisu olisi talvella kylmä. Pitää siis odotella asukkaan kommentteja ekan talven jälkeen... :-)


Jos itse olisin rakentanut tämän talon, olisin rakentanut kunnolliset räystäät ja koristeelliset ikkunan pokat. Ne antavat ilmettä talolle. Nyt talon ilme puuttuu, ja se on surullisen näköinen, ja jos tämä talo tulee myyntiin, siitä ei saa hintaa, sillä surullisen näköinen talo ei mene helposti kaupaksi. Erityisesti talon sisäänkäynti olisi räystäiden ansiosta komistunut huomattavasti.


Tästä kuvasta on unohtunut WC-paperiteline. WC-paperillehan olisi seinällä hyvä paikka vielä jäljellä, eli tuohon pyyhkeen vasemmalle puolelle, suoraan suihkun alle. Tässä kohtaa voisi myös kysyä, että mitkä ovat rakennusmääräysten mukaan pienimmät sallitut etäisyydet suihkusta WC-pöntölle ja WC-paperitelineelle? Aivan oikein! Mistä tiesitte?

Siis mitään minimietäisyyksiä ei tässä kohdin ole olemassakaan.

Eli on aivan saman tekevää, vaikka WC-pönttö olisi laitettu suoraan suihkun alle, jolloin WC-paperitelinettäkään ei tarvitse asentaa ollenkaan? Siinähän silloin puhdistuu kaikki paikat samalla, kun istahtaa pöntölle, ja laittaa suihkun päälle. Ekologista, eikö totta? Noin vakavasti (otetaan siis kieli pois poskelta) puhuen, tässä kuvassa tilanne saattaisi hiukan helpottua, jos WC-pönttöä vielä kierrettäisiin 90-astetta, niin että pönttö on sivuseinän suuntainen, niin suihkullekin saadaan silloin muutama sentti enempi tilaa.



Yleensä, jos laatoituksen ja nurmikon välissä käytetään reunuskiveä, niin laatoitus ja reunuskivi ladotaan samaan tasoon ja kovalle pinnalle. Sen jälkeen nurmikkomultaa täytetään reunuskiven yläpintaan saakka. Reunuskivi myös leikataan nurkista "hienommaksi" ja siistimmäksi. Tässä kuvassa reunuskivi on aivan kuin lisätty ja nakattu paikoilleen vasta jälkeenpäin, aivan kuin se olisi ensin unohtunut? Jolloin nurmikko ja laatoitus ovat samassa tasossa, ja reunuskivi on nyt näiden molempien yläpuolella ja herkkä kaatumaan kumolleen, jos jonkun kenkä vähän reunuskiven kyljestä hipaisee.

Ja sitten muutamia, minusta tosi hyviä oivalluksia (laitan ne tänne loppuun, niin että jää kaikille lukijoille hyvä mieli :-)


Suihkulähde kannattaa pengertää ylös. Tästäkin saisi vielä tosi upean, jos suihkulähteen reunat ja muun osan pengerrystä täyttäisi kukilla ja kohdevaloilla. Kun suihkulähteen rakentaa "ylös" eikä upota nurmikkoon "montun pohjalle" se näkyy hyvin ja kauas. Ja se on helppo pitää puhtaana, kun ei tarvitse syvälle monttuun kurotella, vaan saa seistä suorana suihkulähteen vieressä, kun tekee huolto- ja puhdistushommia. Siilitkään eivät huku, kun ne eivät pääse kiipeämään noin korkealle.


Tämä oli itselleni uutta, vaikka on tämä sama yhteisöasumisen muoto tainnut olla jossain jo aikaisemmillakin asuntomessuilla? Mutta erittäin toimiva ratkaisu, jossa "4 huoneiston rivitalo" on kiertynyt ympäri ja saman katon sisälle. Samalla yhteiset tilat ja yhteiset suihkutilat on saatu kätevästi talon keskelle.


Hieno idea tämäkin - siis kunnon graniittiset reunukset istutusaltaille. Reunuksilla voi vaikka istua, tai niihin voi lisätä päälle erilaisia koriste-esineitä. Lisäksi nämä sivuiltaan rouheat kivipinnat kannattaisi valaista, niin että kohdevalo osuu kivipinnalle. Toki ei hullumpi tämäkään, että valot ovat kasvillisuuden keskellä, jos kasvillisuus joskus kasvaa ja tuuheutuu huomattavasti.

2 kommenttia:

  1. Tuo kattoikkunallinen talo taisi olla pilottikohde yrittäjälle itselleen joka näitä sitten yrittää myydä muillekin. Lasissa on sähkölämmitys ja sillä tavalla näkyvyys taivaalle pysyy talvellakin eli lumi sulatetaan pois. Eri asia sitten miten ekologista ja energiapihiä touhu on... :)

    VastaaPoista
  2. OK, ja kiitos tiedosta! No nyt selvisi tuo kattoikkunan toimintaperiaate ja tarkoitus, joten jäädäänpä seuraamaan miten kauppa käy.

    VastaaPoista