sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

1500 tuntia

Ilmavesilämpöpumppu tuli lokakuussa 2015 ja sillä on nyt kahdeksas käyttökuukausi menossa. Kompressorin tuntimittariin tuli nyt 1500 tuntia:


Ilmavesilämpömpun kompressorin käyttötunnit 8kk jälkeen.
 Tällä vauhdilla 12 kuukaudessa tuntimittariin tulisi 2250 tuntia. Mikäli kompressorin käyttöikä on noin 40000 tuntia, niin tällä vauhdilla kompressorin elinikä olisi 17,8 vuotta - eli just sen verran mitä myyntimieskin lupasi, sillä muistaakseni silloin oli puhetta, että noin 17 vuotta olisi laitteen elinikä.

Jos ei itse viitsi pitää lämpöpumpun käyttötunneista kirjaa - niin laite tekee sen viikkotasolla myös itse, eli mm. käyttötunnit tallentuvat lämpöpumpun käyttöpäiväkirjaan.

Näkymä käyttöpäiväkirja valikosta.
Tein viikkokohtaisista tunneista vähän ythteenvetoa exceliin ja näin niitä käyttötunteja on kertynyt vuoden 2016 aikana:

Lämpöpumpun käyttötunnit per viikko.
Tummanpunaisella viikot huhtikuun alusta eteenpäin - silloin otin lattialämmityksen pois, ja lämpöpumppu
on tehnyt pelkästään lämmintä käyttövettä.
Eniten eli 117 kpl käyttötunteja tuli viikolla 2. Olisi niitä tunteja enemmänkin siihen vielä mahtunut, sillä viikossa on tunteja yhteensä 7 x 24 = 168, eli tuollakin viikolla pumppu "huilasi" 51 tuntia eli keskimäärin noin 7 tuntia viikossa.

Tammikuun paukkupakkaset alkoivat muistaakseni tammikuun puolivälistä, jolloin lämpöpumppu sammui aina, jos pakkasta oli -17C tai enemmän. Kovat pakkaset jatkuivat silloin noin 2 viikkoa, mutta hyvin noita käyttötunteja on siltikin vaan jokaiselle viikolle riittänyt.

Lämmityskaudella (vaaleammat pylväät) pylväiden pituus on ainakin 3-4 kertaa pidempi kuin kesäkaudella, kun pumppu tekee pelkkää lämmintä käyttövettä. Lämmityskauden pylväisiin tulee pituutta ainakin kahdesta syystä. Silloin tarvitaan lämmintä vettä myös lattialämmityksessä (lämmön tarve kasvaa), ja toisaalta myös pumpun oma hyötysuhde laskee sitä mukaa, kun ulkolämpötila laskee.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti