lauantai 4. kesäkuuta 2016

Maaliostoksilla Virossa

Vaimo meni koulujen päättäjäisiin ja minä Viroon, sillä nyt olisi sitten tämän kesän ohjelmassa seuraavaksi tai ainakin melkein seuraavaksi raja-aidan tekeminen. Maalien hinta on pudonnut Virossa 30%. Tai maalipurkin hinta on muistaakseni ihan samoissa, mitä se oli viime vuonnakin, mutta purkin koko on kasvanut 30%, eli nyt sen mitä maksoi ennen 9 litraa - sillä rahalla saakin nyt 9 x 1,3 = 11,7 litraa.


Maalipurkin koko oli kasvanut 30% vuoden takaisesta.
Entä paljonko sitten maksaa noin 25 metriä pitkä ja 1,7m korkea rima & lauta-aita, joka rimoitetaan kadulle päin ja laudoitetaan umpeen sisäpihalle päin? Puutavara tulee oman metsän puista, joten sille hintaa en laske, mutta maalit pitää ostaa kaupasta. Vähän metalliosiakin tarvitaan, ne ostin jo aikaisemmin - enkä nyt jaksa kaivaa hintoja... Ja kyllä niihin maaleihinkin rahaa kuluu, yllättävänkin paljon eli 450,94 euroa.

Lasku raja-aidan maaleista.
No entä mitä tällä rahalla saa, ja kannattiko maalit hankkia Virosta asti? No lasketaanpa:

Aidan tolppiin tarvittavat metallimaalit = 1,5 litraa = 20,40 euroa
Aidan tolppiin sinkki-spraytä, 2 suihkepullollista = 21,02 euroa
Pohjamaalia (öljymaalia) 30 litraa = 168,00 euroa
Näiden värisävytys, 3 purkkia, yht. 19,50€
Päällysmaalia (vesiohenteinen) 4 x 11,7 litraa = 46,8 litraa = 191,60 euroa
Näiden värisävytys, 4 purkkia, yht. 30,42 euroa.

Yhteensä koko laskun loppusumma siis tuo 450,94 euroa (sisältäen rautakaupan alennukset).

Ja tällä rahalla maalia tuli siis yhteensä 1,5 + 30 + 46,8 = 78,3 litraa, eli yhden litran hinnaksi tulee täten 5,75 euroa. Laskuissa ei nyt otettu huomioon paria sinkki-suihketta, ja jos pohjavärit olisi jättänyt sävyttämättä, olisi loppulasku ja litrahinta ollut vielä alhaisempi. Mutta Suomessa harvemmin näkee, että iso purkki maalia olisi alle 50 euroa. Suomessa 78,3 litraa maalia vastaa yleisimmin 9 isoa purkkia, sillä 9x 9 litraa = 81 litraa. Ja uskoisin että se määrä maalia maksaa likemmäs 900 euroa?

Entä minkä laatuinen tuo Vivacolor Villa Akva sitten on - onko kyseessä jonkun sortin huonolaatuinen halpismaali? No ei minusta. Tikkurilan väritehtaan valmistamasta maalista siis on kyse, ja Vivacolor Villa Akva on tehty Balttian markkinoita varten (ja puolta halvemmalla), tässä linkissä lisätietoa:

http://www.tikkurilagroup.com/fi/brandit/vivacolor

Tai tässä vielä tarkemmat infolehdet juuri noille maalipurkeille, mitä itse nyt kävin ostamassa:

http://www.vivacolor.ee/villa-puitmajavarvid

Nyt sitten olisi edessä 600 metriä maalattavaa lautaa, ja 1400 metriä maalattavaa ripaa. Kaikki maalataan ympäri ja joka puolelta, ensin pohjamaalilla ja sitten päällysmaalilla. Eli tuleehan tässä maalisudille kilometrejä... Äkkiä laskettuna 4 kilometriä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti