lauantai 11. kesäkuuta 2016

Kiukaan kivet hyppäsi lattialle

Meillä valittiin saunan kiukaaksi Aurinkokiukaan Duo 250 yhdistelmäkiuas. Siinä alaosa lämpiää puilla ja yläosa (tarvittaessa) sähköllä, savuhormin ympäri kulkee siis myöskin sähkövastukset, joissa on 10 kW:n lämmitysteho.

Kiuas on ollut nyt kohtapuoliin 2 vuotta käytössä, ekan kerran sillä saunottiin 21.9.2014, eli noin viikkoa ennen muuttoa, sillä syys-lokakuun vaihteessa taloon sitten muutettiin jo asumaan. Tuosta ensimmäisestä kerrasta ja kivien latomisesta enempi ja tarkemmin tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2014/09/21/ekan-kerran-saunottu/

Tuolloin laitoin kiukaaseen kiviä niin paljon, kuin niitä vain vähänkin siihen mahtui - ja näin jälkikäteen asiaa tarkasteltuna, se saattoi olla aika hyväkin ratkaisu, vaikka vahingossa syntyikin. Nimittäin jossain vaiheessa vähän kevensin kiuasta, otin muutamia kiviä pois - ja sen jälkeen kivet eivät ole enää halunneet kiukaassa pysyä, vaan hyppelevät itsekseen lattialle. Esim. eilen kun perjantai-iltana saunottiin, niin nyt tänään lauantaina aamulla saunassa näytti tältä:

Yhden sivustan metallisauvat ovat vinksin vonksin ja
kiukaan kivet pitkin lattiaa...

Sama toisesta kuvakulmasta.

Ja vielä ylhäältä kuvattuna.
 Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun kiviä tulee kiukaasta lattialle, joskin eka vuosi meni ihan hyvin, ja siihen saattoi vaikuttaa silloin tehty kivien ladonta tyyli, joka kiukaan keskikohdassa näytti tältä:

Kuva on otettu tuolta ensimmäisestä linkistä "ekan kerran saunottu".
Tässä kuvassa iso määrä kiviä painaa alimman häkin yläkourua, ja
asian merkityksen tajusin vasta äsken eli tänään. Tätä viritelmää
ei olisi välttämättä kannattanut purkaa aikoinaan pois lainkaan.

Ongelmia alkoi kiukaan kanssa tulla ensimmäisen kerran joulukuussa 2015, siis vuoden asumisen jälkeen. Ongelman ratkaisua on vaikeuttanut se, että tein ensin ihan vääriä johtopäätöksiä. Ja kun ei oivalla oikein, silloin vika ei myöskään korjaannu siinä kohtaa missä se vikatilanne oikeasti on.

Ensimmäinen (ja väärä) johtopäätökseni oli se, että olen varmaakin latonut kiukaan kivet liian piukkaan eli liian tiuhaan. Siitä kerroin joulukuussa 2015 tässä linkissä:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2015/12/kiukaan-kivia-ei-kannata-latoa-liian.html

Sitten yritin latoa kivet niin, että sinne jää enempi ilmarakoja, jotta kiukaan pystytangot eivät hyppäisi pois paikoiltaan, koska sen jälkeen kivet ovat aina pitkin lattiaa. Ihme, että lattian laatat ovat tämän aina kestäneet, tai en ole niissä ainakaan mitään säröjä havainnut.

Mutta koska ongelma oli väärin analysoitu ja tehty väärä korjaava toimenpide, sama tilanne toistui jo varsin pian, eli maaliskuussa 2016, siis noin 3 kuukauden perästä:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/03/kiukaan-kivet-kaannetty.html

Silloinkin olin vielä siinä luulossa, että kivet ovat liian taajassa, ja purin koko kiukaan ja asettelin kivet uudelleen, ja jätin jo vähän täyttöäkin vajaaksi. Tällöin tutkiskelin sitäkin, että onko kaikki metallitangot varmasti oikean pituisia? No olihan ne, tai olivat ainakin saman pituisia keskenään. Ja edelleen ajattelin, että onko kiukaan suunnittelussa tapahtunut virhe, eli pitäisikö tankojen olla esim. 2 milliä pidemmät, jolloin ne saisivat taipumisvaraa enemmän, eikä pieni eläminen lämpötilan vaihtelun mukaan aiheuttaisi sitä, että tanko pääsee kolostaan karkuun. Mietin myös miten tankoa voisi kotikonstein jatkaa, ja pohdiskelin, että laitanko seuraavalla kertaa pienen prikan sinne tangon alle. Jolloin se asettuisi pari milliä ylemmäs, eikä tulisi omasta kolostaan niin herkästi pois.

Tämä tarkastelukulma yläkourun sisään vei omat ajatukseni harhaan pitkän
aikaa. Näytti ihan siltä kuin osa tapeista olisi liian lyhyitä, eikä ne siksi
pysyisi koloissaan. Esim. tässä kuvasa näkyvällä ensimmäisellä tangolla
on vain milli pari "vartta jäljellä" ja sen jälkeen se hyppää kivien painosta
johtuen kolostaan pois.
Tänään kuitenkin oivalsin, ettei tangon pituudella ole itse asiassa mitään merkitystä. Pääasia, että ne ovat kaikki samanpituisia keskenään. Sillä tankojen yläpäässä oleva metallikouru, johon on tehty alalaitaan tangoille reiät, niin se onkin "kelluva" eli korkeusasema ei ole kiinteä. Ja se näköjään nousee lämpölaajenemisen mukana. Jolloin lopussa tanko tai useita tankoja pääsee vapaaksi:

Oikeasti ongelmaa olisi pitänyt alun alkaenkin tarkastella
tästä näkövinkkelistä.
Ja tarkemmin sanoen tässä kuvasuurennoksessa oikea
ongelmakohta näkyy selvästi: paksut tangot ovat kiinteitä.
Ja yläkouru on selvästi noussut jo 2 senttiä (nousu näkyy
paksujen tankojen vaaleampana osana).
No niin - nyt tämä ongelma selvisi - ja nyt tähän ongelmaan voi miettiä oikeaa ratkaisua. Yksi ratkaisu on edelleenkin se, minkä jo alussa tein - toki silloin ihan vahingossa - eli ladoin tämän yläkourun päälle ison kerroksen kiukaan kiviä. Jolloin kun painoa oli riittävästi, niin eihän se yläkouru silloin päässyt mihinkään nousemaan. Tai jos nousikin, sitten seuraavana päivänä kivien paino puristi yläkourun taas takaisin alas omalle paikalleen, ja mitään tankojen irtoilua ei tapahtunut.

Toinen mahdollisuus on nyrkillä kopauttaa tai käsin painaa kouru alas aina lämmittämistä ennen - sen aikana tai sen jälkeen se on liian kuuma. Eli tätä pitää seurata, ettei se pääse noin vaan nousemaan sentti kaupalla.

Kolmas mahdollisuus korjata tilanne olisi rakentaa kourun päälle vielä toinen kouru, jossa olisi metalliset jalat, ja johon voisi latoa kiviä päälle painoksi. Se sitten kiertäisi koko kiukaan ympäri. Jos sellaisen tekee, se pitäisi olla riittävän kaunis... (eli en ala itse tekemään).

No - katsotaan mitä teen, nyt ainakin tiedän mitä pitää tehdä, eli tankojen alle laitettavat prikat tai kivien latominen harvempaan ei auta eikä auttanut mitään.

Muutenhan tuo Aurinkokiukaan kiuas on hyvä ja liki 2 metriä korkeana ihan näyttävän näköinen. Tämä sivutankojen irtoaminen on nyt vaan kiusannut viime aikoina, mutta eiköhän sekin ongelma saada nyt taltutettua, kun oivalsin mistä se johtuu.

Tältä näyttää saunassa nyt. Muutaman kiven laitoin
yläkourun päälle painoksi.

3 kommenttia:

 1. Meillä pelkillä puilla lämpiävä aurinkokiuas ja sama rai ostuttava ongelma koko ajan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lieneekö tässä nyt sitten yksi syy sille, että Aurinkokiuas Oy (Y-tunnus 2337627-0) lopetti toimintansa Kaupparekisteritietojen mukaan 29.9.2016. Eli ei näitä aurinkokiukaita sitten ilmeisesti saa tarpeeksi myytyä? Joten ne jotka sen jo ehtivät hankkia, heillä on sitten kohta keräilyharvinaisuus - tosin hiukan ärsyttävä sellainen, jos ei kivet pysy kiukaassa...

   Poista
 2. moe. juu samaa vikaa ollut monta vuotta ja todella usein. vähän väliä joutuu purkaamaan kiuasta et saa pinnat takaisin. ketuttaa. mennyt muutama laattakin rikki jo ja sähkökiukaan vastuksetkin vääntyilleet kivien välistä ulos ja menneet piokki niin että näkyy sähkövastuksen piuhatkin jo..kiuas nyt4vuotta vanha. eli varaosia ei varmaankaan saa sit mistään ja ei kannata kysellä mistään mitään.. t.Tero

  VastaaPoista