torstai 1. joulukuuta 2016

Marraskuun sähkönkulutus

Tämä oli järjestyksessä kolmas marraskuu uudessa talossa, muutimme siis asumaan syys-lokakuun vaihteessa 2014. Vuoden 2014 marraskuussa sähköä kului 1383 kWh (suorasähkölämmitys), vuoden 2015 marraskuussa sähköä kului 1667 kWh (ilmavesilämpöpumppu) ja nyt tällä kertaa sähköä meni 1606 kWh (ilmavesilämpöpumppu).


Luvut näyttävät melko epäloogisilta, ja tästä voisi jopa nopeasti tehdä sellaisenkin johtopäätöksen, että siirryttäessä sähkölämmityksestä ilmavesilämpöpumppuun, niin kuukausittaiset sähkönkulutukset ovat lisääntyneet, nyt jo toisena vuotena peräkkäin. Johtopäätös on varmaankin yhtä hyvä kuin se, että jäätelön syönti lisää hukkumiskuolemia, sillä jos käy niin, että jonain juhannuksena sattuu aurinkoiset päivät, niin tottakai silloin jäätelöä syödään normaalia enempi - mutta myös hukkumiskuolemia tulee samoille päiville normaalia enempi. Siispä jäätelön syönti lisää hukkumiskuolemia, eikö vain?


Oikeasti ja vakavasti pohdittuna - ehkäpä uudet talot eivät sitten ole enää niin keli-riippuvaisia, mitä talot olivat ennen vanhaan? Vaan nykytaloissa sähkönkulutuksen määrään vaikuttavatkin suurimmaksi osaksi ihan jotkut muut tekijät.


Esim. se, että onko käytetty poreallasta, onko ollut vieraita, onko käyty suihkussa, onko käytetty auton sähkölämmitintä tms. asiat. Vuoden 2016 sähkönkulutukseen on lisäävästi vaikuttanut ainakin kuukauden alkupäivinä tehdyt pihakivityöt, jolloin laikkakoneella on halkaistu betonikiviä. Näihin päiviin osuu siis korkeimmat sähkönkulutuksen pylväät. Mahdollisesti ovista on kuljettu enempi, jolloin lämmön hukkaakin on ollut. Sähkönkulutuksen päivittäispylväät näyttävät siis tältä:


Talo Rautio, päivittäinen sähkönkulutus.

Sähkönkulutuksen määriin voi vaikuttaa ja vaikuttaakin myös veden kulutus. Vuoden 2014 vähän alhaisempi sähkönkulutus (vieläpä suorasähköllä) voi johtua esim. siitä, että vuoden 2014 marraskuussa vedenkulutus meillä oli 92,5 litraa/hlö/vrk, vuotta myöhemmin 2015 marraskuussa vastaavasti 96,0 litraa/hlö/vrk ja nyt 2016 marraskuussa kulutus oli 97,8 litraa/hlö/vrk. No ei näissäkään kyllä loppujen lopuksi suuria eroja ole, mutta ainakin kulutus oli pienintä vuonna 2014 marraskuussa.

Tässä vielä kuukausikohtaiset pylväät vuoden 2014 alusta alkaen (eli rakennusaikaista sähköä mukana aikavälillä 1.1.2014 -> 30.9.2014):

Talo Rautio, sähkönkulutus kuukausittain.

Tänään eka päivä joulukuuta on myös ensimmäinen päivä, kun meille on tullut pörssisähköä. Siirryin siis pörssisähköön 1.12.2016 alkaen. Tätä kirjoittaessani (nyt on 1.12.2016 klo 22:15) pörssisähkön hinta on 32,43 euroa per Megavattitunti, kalleinta sähkö oli tänään 16-17:00 välisenä aikana, jolloin sähkön hinta oli 40,51 Eur/MWh. Lämpöpumpun pystyy ajastamaan niin, ettei se käynnisty sellaisina tunteina, kun sähkö on kallista. Siis aamuruuhkan ja iltaruuhkan aikana. Alla olevassa taulukossa olevat hinnat löytyvät tästä linkistä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti