tiistai 20. joulukuuta 2016

Vinkkejä turvalliseen jouluun

Joulua voi viettää ja on tapana viettää kotonaan, sukulaisten luona kyläillen tai reissussa - monilla on nykyisin tapana lähteä ihan vaikka Kaukoitään asti.

Jouluna myös sattuu ja tapahtuu - niin varmaan tänäkin vuonna, vaikka harvoin joulua nyt niin railakkaasti juhlitaan kuin esim. juhannusta juhlitaan. Mutta kyllä varmaan moni poliisipartio joutuu kotikäynnille tänäkin jouluna? Ja se on kyllä aika ikävää se. Vielä kurjempi lopputulos voi olla silloin jos palokunta tarvitaan paikalle, ja näitä keikkoja on nyt tänä vuonnakin ollut jo ennen joulua ainakin kolme kappaletta. Siinä varmasti kunkin lähipiirissä eletään raskaita hetkiä tälläkin hetkellä.



Jos katsoo lasten ja lemmikkien perään, ottaa itse rauhallisesti ja on avotulen kanssa tarkkana, niin näiltä kaikilta murheilta pitäisi kyllä välttyä. Ja jos on jo etukäteen tiedossa, että itselle tai jollekulle toiselle juhlaseurueessa ei viina sovi, niin kannattaako korkata ollenkaan?

Kiinteistöalalla toimivia työllistää ehkä eniten Tapaninpäivä. Itse laitan omat työpuhelimeni kiinni, mutta huoltoyhtiön kautta varmasti tänäkin jouluna tilataan useankin talon pihaan taas loka-auto, joka alkaa availemaan viemäreitä sen seurauksena, että joku on kaatanut WC-pönttöön kinkkurasvat. Se nimittäin jämähtää sitten viemäriputkien seinämiin ja mutkakohtiin. Sen huomaa muutaman päivän viipeellä, eli sitten kun likavesi on jo tulvinut ja kaikki paikat pitää purkaa, desinfioida ja kuivata - suunnilleen tässä järjestyksessä. Ei sekään ole oikein mukava tapa viettää joulua? Eikä myöskään halpa tapa, pyhätunnit ovat aina kalliita työtunteja. Joten kinkkurasvan kannattaa antaa ensin jäähtyä ja jähmettyä. Sen jälkeen sen voi viedä jätekatokseen ja laittaa biojäteroskikseen.

Jos lähtee jouluna reissuun, niin kerrostalossa asuvan on aika helppo lukita ovi perässään - ja lähteä. Käyttölukkoon, tai turvalukkoon ei kuitenkaan kannata liikoja luottaa, sillä käyttölukko aukeaa sorkkaraudalla noin 7 sekunnissa, ja jos ovi on turvalukossa - sitten aikaa kuluu 14 sekuntia enemmän. Näissä Youtuben videoissa näkyy kuinka homma käy:



Miten sitten estää, ettei noin kävisi, mitä demotaan näissä videoissa? Oikeasti lukko tai useat lukot ei estä oven auki vääntämistä, ellei ovessa ole teräsrunkoa. Sellaisen avaaminen kestää pelastuslaitokseltakin jo noin neljä minuuttia (silloin laikkakoneella levennetään postiluukku oven levyiseksi, jolloin oven alaosa jää käteen, ja sitä kautta ryömimällä päästään asuntoon - jos sinne on pakko päästä). Noissa yllä olevissa videoissa ei tietenkään ole oikea varas asialla, vaan videot on otettu tilanteessa, jossa kerrostalon kaikki huoneiston ovet oltiin vaihtamassa uusiin. Ja samalla pari niistä murrettiin kokeeksi auki.

Omakotitalon yksin jättäminen on vielä suurempi riski kuin kerrostalohuoneiston. Kaikki nimittäin eivät vietä joulua, ja jos on ammattiliigat asialla, niin paikat käydään usein katsomassa jo etukäteen. Joten tällä viikolla kannattaa katsoa hiukan tarkemmin, näkyykö samat autot useita kertoja, tai näkyykö esim. lumessa ylimääräisiä jälkiä - sikäli kun lunta nyt on. Samat liigat pyörivät joulun alla myös taloyhtiöiden varastotiloissa, jolloin kun lahjat pitäisi hakea jouluksi asuntoon, niin sitten niitä ei enää siellä varastohäkeissä aina olekaan... Valitettavasti tällaistakin aina välillä on sattunut.

Jos reissuun - ihan vaikka vaan kyläreissuun lähtee - kannattaa omakotitalo jättää asutun näköiseksi. Yksi hyvä tapa on valaista talo myös sisältä, eikä silloin riitä, että jättää jonkun pienen valon eteiseen. Rosvo kyllä tajuaa, että siellä tuskin juhlitaan joulua. Mutta jos sytyttää eri huoneisiin useampia valaisimia, ja mieluiten vielä aikakellolla ohjaa niitä niin, että ne välillä sammuvat hetkeksi, niin talo näyttää jo enemmän asutulta. Radionkin voi jättää päälle. Se ei kuluta sähköä juuri ollenkaan.

Piha kannattaa valaista hyvin, ja osassa valaisimia kannattaa käyttää liiketunnistimia. Silloin esim. naapurit huomaavat hyvin jos pihalla on liikuttu, ja liikeohjatut valot ovat syttyneet. Tämä herättää se huomiota toki muutenkin, ja luvattomilla asioilla on hankalampi olla niin, että kukaan ympäristössä ei huomaisi.

Mikäli joku kuitenkin pihapiiriin tulee, ja kurkistelee ikkunasta sisään - ei kannata jättää paikkoja "turhan siistiksi", vaan enemmän sen näköiseksi, niin kuin tilassa olisi juuri hetki sitten oltu. Esim. pöydällä voi olla avattuna joku lehti, ja lisäksi vaikka kahvipannu, sokeriastia ja kahvikuppi niin kuin olisit hetki sitten siinä istunut ja lähtenyt hetkeksi pois - käymään vaikkapa WC:ssä. Taloon kannattaa siis jättää elämisen jälkiä.

Jos on tuttu naapuri kotosalla, kannattaa sopia, että hän hakee postit laatikosta ja ulkoiluttaa vaikka oman koiransa reissussa olevan talon väen pihalla, niin pihamaallekin tulee silloin jatkuvasti tuoreita jälkiä. Ja vielä parempi, jos naapuri voisi pysäköidä aina välillä vaikka kakkosautonsa kotisi pihalle.

Omasta mielestäni myös hälytinlaitteet ja kameravalvonta ovat tätä päivää, eivätkä nämä ole enää nykyisin kovin kalliitakaan. Jos vielä rakentamisen vaiheessa tekee piuhanvedot kaikki itse, niin asennuskuluissa voi säästää pitkän pennin.

Myös esim. riistakameran saa hankittua ihan muutamalla satasella, ja se lähettää kuvat kännykkään heti jos se havaitsee jotain liikettä. Myös murtohälytin laittaa viestin, jos sisätiloihin on kuitenkin menty, ja sisätiloissa huutava sireeni käy korville niin, että ei murtovaras kauaa sellaista kuuntele. Kovat hermot siinä pitäisi olla muutenkin, koska hälytyksen laukeaminen on yleensä myös merkki siitä, että kohta joku muukin tulee paikalle. Jolloin aikaa poistumiselle on hyvin vähän, jos ei halua kiinni jäädä.

Kai tänne loppuun voi kirjoitella myöskin jo nyt, että "rauhallista joulua kaikille", vaikka hyvän joulun toivotukset ajattelin laittaa vasta vähän myöhemmin, kun H-hetki tuossa loppuviikosta lähenee...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti