maanantai 5. joulukuuta 2016

Onnea itsenäinen Suomi 99v

Ensimmäisen kerran Suomessa liputettiin 6.12.1919 itsenäisen Suomen kunniaksi, kun itsenäinen Suomi täytti 2 vuotta.

Itsenäisyysjulistuksen päivänä 6.12.2017 ei tietenkään heti käyty vetämässä lippuja salkoihin, ja ilmeisesti myös vuosi 1918 oli Suomessa sen verran raskas ja poikkeuksellinen vuosi, ettei itsenäisyyspäivänä liputettu vielä silloinkaan, vaikkakin viimeiset punavankileirit oli lakkautettu jo 15. syyskuuta ja vaikka viimeinen suurempi erä punavankeja armahdettiin 30.10.1918.

Jos liputus olisi aloitettu jo 6.12.2017 alkaen, niin nyt olisi tänään jo sadas kerta, kun itsenäisyyspäivänä vedetään liput salkoihin. Mutta jos kerran pari ensimmäistä kertaa (eli nolla vuosi ja ensimmäinen vuosi) jäivät väliin, niin nyt tänään lienee sitten vasta 98. kerta kun Suomessa liputetaan itsenäisyyden kunniaksi.

Meidän talossa oli nyt kolmas kerta, kun itsenäisyyspäivän kunniaksi on lippu korkealla. Lipputangon pidikkeet sain kiinnitettyä taskulampun valossa 5.12.2014 klo 21:00 aikoihin, kun oli niin pimeää, ettei ruuveja muuten nähnyt kiertää. Muuttamaan oli päästy syys-lokakuun vaihteessa 2014, ja silloin talossa ei ollut esim. telkkariantennia, ei yläpohjan puhallusvilloja eikä pihassakaan ollut päällysteitä ja kaikki autopihan laatoitusten asennushiekat kulkivat kengissä sisään. Mutta tyytyväisiä oltiin silti, kun oltiin uuteen taloon päästy asumaan.

Vuosi sitten joulukuu oli ennätyslämmin, ja itsenäisyyspäivänäkin lämmintä oli +9C. Nyt tänään oli saman verran pakkasta. Päivä alkoikin takan lämmittämisellä, jotta mahdollinen noki ei sitten lentäisi lippujen päälle. Muuten näyttäisi tällä kertaa tulevan hieno ja aurinkoinen talvipäivä. Riittävästi pukeutuneena tarkenee varmasti myös lippuvartioissa, itsenäisyyspäivän paraateissa ja linnan juhliin jonottaessakin ne, jotka sinne ovat kutsuttu.

Halosen kaudella alkanut perinne, jossa itsenäisyyspäivänä mellakoidaan kaduilla ja hakataan kaikki paikat paskaksi jatkunee taas tänäkin vuonna (nyt aamusella kun tätä kirjoitan, ei ole vielä tietoa miten tänä vuonna käy). Toivottavasti pakkanen puree näihinkin porukoihin, että päästäisiin pienemmillä vahingoilla. Ihmeellistä sekin, että tällainen toiminta alkoi tai sen annettiin alkaa juuri Halosen kaudella, vaikka Halonen tiettävästi oli erittäinkin suvaitsevainen kaikkia ryhmiä kohtaan.

Hiukan noloahan tämä tämmöinen nyt on, ja erityisen noloa on katsella tätä menoa jossakin ulkomailla, jolloin muut paikalla olevat alkavat ihmettelemään ja kyselemään, että mistä oikein on kysymys. Harvoin kai muissa maissa itsenäisyyspäivälle järjestetään mellakointeja, eli tämä on nyt valitettavasti ja aivan ainutlaatuinen ilmiö meillä Suomessa?

Joka tapauksessa, onnea 99 vuotiaalle itsenäiselle Suomelle!


6.12.2016. Melko tyyntä ja selkeää. Lämpömittarissa -9C.
 
Lumet oli ja meni.
 
Kausivalot ja liput fasaadipäädyssä.
Liput lähikuvassa.
 
 
Takkatulen ääressä aamukahvilla klo 8:00 aikoihin.

Aamulenkin jälkeen Ronja koisailee takan edessä. Tykkää lämpimästä.

2 kommenttia: