perjantai 30. joulukuuta 2016

Vuoden 2016 kohokohdat

Niin se taas hurahti vanha vuosi varsin nopeasti kohti loppuaan. Huomenna on vuoden viimeimen päivä - ja silloin otetaan lasilliset skumppaa. Eikä pelkästään sen takia, että on uuden vuoden aatto ja vuosi vaihtuu, vaan vuoden viimeinen päivä 31.12 on Talo-Raution tarinassa myös aivan erityinen juhlapäivä. Tarina nimittäin alkoi juuri kyseisenä päivänä - ja vuosiluku oli silloin 2010.


Kyseisenä päivänä pikkuisen ennen puolta päivää tuli tieto, että tontin myyjä oli hyväksynyt meidän jättämän ostotarjouksen. Eli huomenna meillä on tavallaan 6 vuotta rakentamista takana. Vuosi sitten kun oli 5 vuotta rakentamista takana, kirjoittelin ylös muutamia virstanpylväitä matkan varrelta, tässä linkki:


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2015/12/5v-rakentamista-takana.html


Kun vuosi sitten tuli jo kerrattua siihen mennessä tapahtunutta, niin nyt vuoden viimeisenä päivänä voitaisiin katsoa mitä on saatu aikaan vuonna 2016. Itsestäni tuntuu, että ei juuri mitään - mutta onneksi on tämä blogi, kyllä tänne joitakin uusia juttuja ja niistä päivityksiä on vuoden 2016 aikanakin tullut. Kas tässä:


Tammikuu 2016 - lämmitystarve ja -käyrä tutuksi


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/01/lammitystarve-ja-kayra-tuli-tutuksi.html


Lämmityskäyrä pitää asettaa jokaiseen taloon periaatteessa vain kerran - ja sitä joutuu muuttamaan vain jos talossa tapahtuu isoja muutoksia, esim. eristyksiä lisätään tai ikkunat vaihdetaan uusiin ja paremmin lämpöä eristäviin. Tietysti jos talon annetaan olla, eikä mitään korjata ikinä, silloinkin lämmityskäyrää joutuu säätämään, jos joka paikka vetää ja talo on loppujen lopuksi kuin harakanpesä. Eihän siellä silloin tarkene, jos ei lämmitystehoja lisätä.


Meillä lämmityksen automatiikka toimii ulkolämpötila-anturilla. Eli lämmitysjärjestelmä ei tiedä mikä lämpötila on talon sisällä. Tämä mahdollistaa sen, mikä mm. tänä jouluna tuli kokeiltua joulun aikana poissaolellessamme, että jos takkoja ei käytetä eikä polttopuita polteta, silloin talo jäähtyy +18C lämpötilaan, jossa automatiikka pitää lämpötilan yllä kaikissa keleissä. Se on aika vähän, mutta polttopuilla huonelämpötilan voi sitten nostaa yli +20C, niin kuin se meilläkin on - kunnes tulee +23C:n rajapyykki vastaan, ja siinä kohtaa IV-kone alkaa kuvittelemaan, että talossa on liian kuuma, jolloin lämmön talteenotto keskeytyy.


Silloin siis IV-koneessa ulos puhallettava ilma menee kennojen ohitse ja suoraan ulos, eikä kohtaa sisään tulevan ilman kanssa. Kesällä yöllä ja kesähelteissä tämä on oikein hyvä ominaisuus tältä IV-koneen automatiikalta, mutta talvioloissa ei siis kannata lämmittää yli +23C. Eikä huoneissa lämpötila oikein helposti yli sen nousekaan, vaikka takkaan olisi laittanut vahingossa liikaakin puita... Teknisesti ja taloudellisesti ei kuitenkaan ole mitään järkeä siinä, että takat ja IV-kone toimisivat toinen toistaan vastaan ja eri suuntiin.


Summa-summarum: jos takkoja ei olisi, tai jos ei käytettäisi lainkaan polttopuita, sitten sähköä menisi se määrä mikä menee, ja huonelämpötilat olisi meillä aina +18C tuntumassa.Helmikuu 2016 - kotiteatteri valmis


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/02/kotiteatteri-valmis.html

Helmikuulle asti kaiuttimien johdon päät törröttivät olohuoneen kulmissa sellaisinaan... Kunnes johdon päihin tuli kaiuttimet helmikuussa ja TV:n alle keskusyksikkö ja TV:n viereen subwoofer. On sen jälkeen ollut TV:n äänentoisto ihan eri tasolla. Ja PC:n kautta kun menee yhdysjohto TV:lle, niin kotiteatterin kautta voi soittaa mitä tahansa musiikkia. Onkin ollut kotiteatteri aika kovassa käytössä.


Maaliskuussa ei tapahtunut mitään erityistä.Huhtikuu 2016 - YLE:n Kuningaskuluttaja Somevaari Aku Eronen poikkesivat kylässä

Vuoden 2016 Presidentin Linnan juhlista tuttu Somevaari ja Kuningaskuluttajan toimittaja poikkesivat meillä kylässä huhtikuussa samalla kun he vertailivat erilaisia lämmitysvaihtoehtoja Akun uuteen ja tulevaan taloon. Ohjelma on edelleenkin nähtävillä YLE:n Areenassa, tässä linkki:


http://areena.yle.fi/1-3179020


Somevaarilla on nyt myös omat Facebook sivut - käypä tykkäämässä:


https://www.facebook.com/aku.eronen.somevaari?fref=ts

Toukokuu 2016:


Sain viimeisenkin kukkien istutusaltaan valmiiksi:


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/05/istutusallas-valmis.html

Myös koristekaivo tuli valmiiksi. Se on siis aika monikäyttöinen - se on alun perin salaojan tarkastuskaivo, jossa on pohjalla sanko, ja jossa on janojuomat kylmässä. Sitten siinä samassa kohtaa terassin kulmassa voi nyt heitellä myöskin tikkaa.


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/05/koristekaivo-valmis.html

Kesäkuussa ei tapahtunut mitään erityistä. Eikä heinäkuussakaan.Elokuu 2016 - kodinhoitohuone valmis


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/08/kodinhoitohuone-valmis.html

Kellaritöissäkin tuli pientä edistystä kun kodinhoitohuone valmistui.Syyskuu 2016 - salaojapumppaamolle talvitakki


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/09/pumppaamolle-talvitakki.html


Salaojapumppaamo jäätyi tammikuussa 2016, kun pakkasta oli melkein -30C. Tein pumppaamolle paremmat eristykset ja hautasin sen kukkapenkin sisään niin, että enää se ei jäädy. Samaan kukkapenkkiin tuli myös sadevedenkeräys eli saavi, jossa on 300 litraa peltikatolta talteen otettua sadevettä.

Lokakuu 2016 - piha alkaa siistiytymään


http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/10/alkaa-piha-siistiytymaan.html


Lokakuussa piha on ensimmäistä kertaa nurmikkoa vaille valmis, kas näin:

Paitsi että eipä tuo piha enää noin siisti ole. Ja puuttuu siitä muutakin kuin nurmikko - eli ajattelin vielä tehdä suihkulähteen myöskin. Mutta jos en tekisi, pelkällä nurmikon kylvöllä ja muutamien pihalaattojen asentamisella taloprojekti olisi kohta kokonaan valmis. Tällä hetkellä valmiusastetodistuksen mukainen valmiusaste on 96%.


Niin ja yksi aika näkyvä ja iso projekti oli myös rima-aidan rakentaminen tontin rajalle, sekin valmistui tänä kesänä, ja tältä se nyt näyttää:
Että tuli sitä vaan tällekin vuodelle 2016 aika monta juttua tehtyä... Vaikka ei niitä muistaisi itsekään, jos ei omasta raksa-blogista katsoisi... :-)


2 kommenttia:

  1. Kyllä, paljon sait aikaan. Tuokoon uusi vuosi tullessaan sopivasti haasteita ja rutkasti onnistumisia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin, ja mukavia haasteita Teillekin vuodelle 2017, teidän pihaprojekteja yms. on ollut mukava seurata blogin kautta.

    VastaaPoista