keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Aamupalaverissa vesiliittymän kaivuulinjaukset uudelleen

Tänään pidettiin kahdeksalta työmaalla palaveria, jossa oli paikalla HSY:n edustaja ja kaupungin mittamiehet. Katsottiin nyt vielä kerran ne vaihtoehdot, että mistä puhtaan veden liittymä kannattaisi ja voitaisiin tehdä. Vanha kaivanto oli loppupäätä lukuunottamatta jo laitettu sepelillä umpeen, ajosillat oli otettu hetkeksi pois käytöstä.

Ajatus oli, että siirretään kaivanto ja ajosillat sitten uuteen paikkaan, mihin vesilaitos ne sitten haluaakin.

Yllättävää kyllä, tässä kävi nyt niin, että sama kaivanto kaivetaan uudelleen auki. Ensin tontilta loppupäähän 1,5 metrin syvältä niin, että siihen saadaan suojaputki, ja sitten se täytetään uudelleen samalla tavalla mitä se oli jo tähän aamuun mennessä täytetty. Sen jälkeen aletaan kaivamaan loppupäästä samaa kuoppaa uudelleen auki, mutta nyt kaivetaankin muutama metri Päiväkummun suuntaan, tavoitteena löytää se 200 millin valurautainen vesiputki, joka kulkee Laurintien alla, ja Laurintien suuntaisesti.

Vesilaitoksen miehet olivat jo keskenään käyneet eilen illalla paikalla katsomassa, ja kyllä se niin on, että vaikka tässä tuleekin nyt kaksinkertaista ja turhaa työtä, niin tämä on kaiken nopein ja helpoin tapa saada asiat tehtyä. Paljon isompi työ olisi ollut kokonaan uuden uran kaivaminen, ja siihen me oltiin jo valmistauduttukin. Nyt kuitenkin jo olemassa olevan kuopan reunalla on melkein "tyhjä alue", jossa ei kulje maan alla mitään muuta ylimääräistä kuin kaukolämpöputket, eli siinä mielessä kaivaminen onnistuu etupäässä koneella, ja lapiolla kaivuuta tarvitaan vähemmän.

Toinen syy (näin kuvittelen?) saattaa olla tähän ratkaisuus myös se, että niin kauan kuin pysytään 5 metrin säteellä jo tehdystä liitoskohdasta (jätevesi ja sadevesi on jo kytketty kiinni), niin silloin ei tarvita uutta liitoskohta lausuntoa, joka myös tarkoittaa sitä, että rakentaja vastaa ja maksaa kaikki ne kuopat, mitä sinne 5 metrin säteellä olevaan ympyrään tehdään, ja HSY ei osallistu kaivamisen kustannuksiin. Ja vaikka olisi kaivettu kokonaan toinen ura jonnekin toisaalle, niin uskoisin että ei HSY varmaan siltikään olisi ollut kovin halukas kustannuksiin osallistumaan, kai siinä sitten olisi ollut oikeudenkäynnnit edessä, ja niiden lopputulos aina epävarma. Nyt on kuitenkin varmaa se, että rakentaja vastaa, kun 5 metrin ympyrän säteellä tullaan koko ajan pysymään. Hyvin on kuitenkin HSY aina tullut tarvittaessa paikalle, ja hommat on saatu pidetty hyvässä vauhdissa, kun ei ole tarvinnut kytkentäaikoja eikä muitakaan asioita jäädä odottelemaan.

Jälkiviisaana voisi tietysti nyt sanoa, että ei olisi kannattanut ollenkaan laittaa kuoppaa kiinni (vaikka niin käskettiinkin tehdä), tai nyt joka tapauksessa edetään samaa uraa uudestaan ja kaivetaan vielä loppupäähän lisää 2-3 metrin uloke, jolloin lopputuloksena ei olekaan Y-kirjaimen muotoinen kaivanto, vaan J-kirjain "ylösalaisin" käännettynä, tai ehkä se kaivannon loppupäässä oleva alue on kohta niin suuri, että lintuperspektiivistä kaivanto näyttää kohta enemmänkin P-kirjaimelta.

Tässä kaapelien ja putkien merkkaus käynnissä tänä aamuna.


Kaapelien ja putkien sijaintimerkintä käynnissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti