keskiviikko 19. elokuuta 2015

Ikkunan välin lämpö klo 06:00 = 50,8C !!!

Wainu -valvontajärjestelmä, josta edellisessä päivityksessäni jo kerroin, on alkanut tuottamaan ensimmäisiä raporttejaan. Ja ihan mielenkiintoisia tuloksia tuli.

Anturit hakevat edelleenkin omaan paikkaansa, paitsi yhdelle on paikka jo löytynyt - se on IV-kanavan imuaukon luona, talon pohjoisella seinällä, ja kerää siellä dataa ulkoilman lämpötilasta ja kosteusarvoista. Olen toki aikaisemminkin seurannut niitä Ilmatieteenlaitoksen nettisivuilta, mutta lämpötiloissa voi olla paikallisesti pieniä eroja, joten nyt saan "omat luvut" ihan omalta tontilta, eli ne luvut joita tässä kohdassa oikeasti on.

Pari muuta anturia laitoin nyt ekaksi yläkerran parvekkeen oven ja yläkerran ikkunan väliin. Ne ovat itäänpäin, rinnakkain ja puolisen metriä toinen toisistaan. Ja enpä olisi ihan heti arvannut, millaisia lämpötiloja ikkunan lasien väliin voi tulla jo aamulla klo 06:00, kun aamu aurinko alkaa porottamaan...


Uloimman ulkoikkunan ja keskimmäisen ikkunan välissä, jossa mittauskiekko nyt on - siellä lämpötila kipusi hetkellisesti +50,8 asteeseen! Kyllä on auringossa voimaa vielä näinkin myöhään kesällä, ja vielä noin aikaisin aamulla. Ja siitä ei ole kuin pari lasin väliä huoneilmaan, eli siinähän alkaa jo talokin lämmetä ihan heti aamusta. Ulko-ovien välissä (meillä on 2-lehtinen ovi yläparvekkeille) ei ihan näin suuriin lämpötiloihin päästy, siellä oven välissä huippulämpötila jäi 31,9 asteeseen sillä hetkellä kun ikkunan välissä oli +50,8C.

Ikkuna myös piti kylmän yön aikana paremmin lämpöä - alin lämpötila ulkoikkunan takana oli yöllä +9,5C, oven välissä lämpötila putosi alimmillaan +7,7 asteeseen.

U-arvot meidän ovissa on siis 1,0 ja ikkunoissa 0,8 ja kylmyyttä vastaan nämä mittaustulokset
vahvistavat näitä arvoja, eli ikkuna piti paremmin kylmää kuin ovi.

Olkoon nyt anturit hetken samassa paikassa, ja mietitään sitten taas uusia paikkoja niille... Mittaaminen on aina mielenkiintoista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti