lauantai 7. marraskuuta 2015

Lakkaa ja maalia edullisesti Virosta

Tuntuu, että kaikki nestemäinen on Virossa halvempaa. Syyskuussa 2014 ostin sisäpaneelien maalaamista varten Tikkurilan Kiva kalustemaalia 2,7 litraa K-rauta 75:stä Vantaalla. Hintaa ostokselle tuli 66,15€ eli 24,50€ per litra - hinta sisälsi sävytyksen (1x sävytystyö, kun oli yhden purkin ostos)

Kuva bongattu www.tikkurila.fi -sivuilta.
Nyt ostin täsmälleen samaa lakkaa litran purkeissa kolme litraa Võrun K-raudasta, ja kolmen purkin kolmella sävytysmaksulla ostokselle tuli hintaa 41,58€ eli 13,86€ per litra. Siis 43,4 prosenttia halvempi litrahinta mitä Suomessa.

Tikkurilan kalustelakka oli Virossa tuntuvasti edullisempaa.

Mikä järki tässä sitten oikein on, että alun perin Suomessa valmistetut tuotteet tai tavarat pitää käydä ulkomailta asti ostamassa takaisin Suomeen, jotta kaikki voittaisivat? Silloin tilastot näyttävät Suomessa hyvältä, kun ulkomaan kauppa sen kun kasvaa viranomaisten tiedostoissa. Myös Tikkurila Oy:n omat myyntitilastot näyttää hyvältä, kun heilläkin myyntitilastot ulkomaille kasvavat. Itse rakentajanakin voittaa, kun saa ihan saman tuotteen halvemmalla hintaa, ja myös Tallink -laivayhtiö kiittää...

Ilmeisesti tässä on ihan sama järki kuin ALKO:n tuotteissakin, eli myöskin ALKO on havainnut, että meri-ilmasto on ilmeisesti varsin terveellistä, ja siksi hekin hinnoittelevat omat tuotteensa sillä tavalla, että ainakin kaikki Etelä-Suomessa asuvat ymmärtäisivät ostaa riittävän usein laivaliput Tallinnaan.

ALKO on kuitenkin tyhmempi kuin K-rauta, sillä K-rauta perustaa sentään omat haarakonttorit Viroon, ja ottaa kauppiaalle kuuluvat katteet itselleen, mutta ALKO antaa kauppiaalle kuuluvan myyntikatteen pois, eli se osuus tuotteen hinnasta jää nyt aina virolaisten taskuun... Ehkäpä jos joku ALKO:n johtoportaaseen kuuluva lueskelee näitä palstoja, niin kohta nähdään Tallinnan katukuvassa Super-Alkon lisäksi myös Suomen-Alko?

Sama mikä pätee lakkaan, pätee myös maaliin ja siitä kirjoitin jo aikaisemmin mm. tässä linkissä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/07/25/rakennustarvikkeita-virosta-esittelyssa-voru/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti