torstai 4. helmikuuta 2016

Nouseeko sähkön hinta enää koskaan?

Sähkön hinta on ollut luisussa jo pidemmän aikaa - yhtäjaksoisesti ja aina vuodesta 2011 alkaen:

Tämä kuva on bongattu tästä linkistä: http://rikumerikoski.blogspot.fi/2015/05/sahkon-markkinahinnat-ovat-jo-liian.html


Samaan aikaan öljyn hinta on romahtanut. Tällä hetkellä Suomen toiseksi suosituin, mutta samalla myös kaikkein edullisin energiamuoto talojen lämmityksessä on öljy. Polttoöljyn litrahinta pyörii nyt noin 65 sentin tienoilla, ja 60-70 luvuilla öljylämmitteisiä taloja tehtiin niin paljon, että noiden aikojen seurauksena öljylämmitys on yhä edelleenkin toiseksi yleisin (ja 60-luvun lopulle asti kaikkein yleisin) lämmitysmuoto:

http://koti.ts.fi/turvallista-asuntokauppaa/mieti-miten-lammitat-kannattaako-lammitysjarjestelmaa-vaihtaa/

Nyt moni uskoo energian ja sähkön hintojen vielä joskus nousevan, ja aika moni tekee omakotitaloissakin investointipäätöksiä sen uskon varassa. Sähkön tulevilla hinnan nousuilla myös osataan varsin hyvin myydä vaikka mitä, tokihan jokainen myyntimies nyt osaa exceliin rakentaa vaikka minkälaisia hintakertoimia esim. seuraavan 10 vuoden ajalle.

Miten nuo hinnat sitten tulevaisuudessa menee, sitä ei kai varmuudella tiedä kukaan (kuten ei tiedä seuraavan lauantain lottonumeroitakaan, eikä pörssikurssien kehityksiäkään), mutta nyt jos uskoo sähkön hinnan nousuun, niin asiasta on oiva tilaisuus lyödä vetoa. Nimittäin pörssissä.

Suomen suurin sähkönmyyjä on Fortum:

http://www.largestcompanies.fi/toplistat/suomi/suurimmat-yritykset-liikevaihdon-mukaan-ilman-tytaryhtioita/toimiala/sahko-kaasu-ja-lampohuolto-jaahdytysliiketoiminta

Nyt kun sähkönhinta on tullut alas jo vuosikaudet, niin samalla on tullut alas Fortumin liikevaihto, tuloksentekokyky ja yhtiön pörssikurssikin. Toki Fortumin kassassa vielä rahaa riittää, hehän myivät pois sähkönsiirtopuolensa (jossa nyt uutisissakin olleet roimat korotukset Carunan nimissä). Mutta jos sähkön hinta ei koskaan nouse, sitten Fortum lienee yritys ilman tulevaisuutta. Ellei se vaihda toimialaa. Sekin voi tieysti olla yksi mahdollisuus, onhan Nokiakin vaihtanut toimialaa jo useitakin kertoja.

Nyt sellaiset Fortumin omistajat, jotka eivät enää jaksa uskoa sähkön hintojen nousuun tai Fortumin nousuun, he varmaan myyvät osakkeensa pois, nyt kun niistä vielä jotain saa. Ja vastaavasti ne jotka uskovat tulevaisuudessa kovasti nouseviin sähkön hintoihin, niin heillä on nyt oiva tilaisuus ostaa:


Fortumin pörssikurssin kehitys viimeisen 5 vuoden aikana.
 Itselläni on ollut muutama hassu Fortumin osake. Osinkoa niistä on saanut aika mukavasti, nytkin 1,10€ osinkoehdotus tälle keväälle on noin 9% osakkeen tämän hetkiseen arvoon suhteutettuna. Kuulostaa aika kovalta tuotolta, mutta ei kuitenkaan ole - jos vuosittainen arvon alentuminen on noin 20% luokkaa.

Nyt sitten eilisen romahduksen jälkeen pitäisi varmaan miettiä tämän osakkeen osalta, että pitäisikö realisoida tappiot, ja myydä osakkeet pois (kun niistä vielä jotain saa), vai pitäisikö nyt ostaa halvalla hinnalla lisää? Koska kyseessä on yritys, joka myy sähköä (ja vähän kaukolämpöäkin), niin kyseessä on loppupeleissä vedonlyönti siitä, että mitä näiden myyntituotteiden hintakehitykselle pitkässä juoksussa tapahtuu. Jos kummastakaan ei saa kummoistakaan hintaa, niin eihän yrityksen tulevaisuus silloin hyvältä näytä.

Sähkön hintakehitykseen varmaan vaikuttaa sekin, että tarvitaanko sähköä ja jos tarvitaan, kuinka paljon tarvitaan? Tulevaisuuden talot eivät kovin paljon sähköä kuluta. Sähköllä kulkevat autot ovat varmaan kohta ihan tavallisia useissakin Euroopan maissa, mutta Suomen autokannan vaihtuminen sähköautoihin saattaa vielä viedä ainakin 50 vuotta? Lisäksi aurinkopaneelit yleistyvät, joten ihmiset osaavat kohta itsekin tehdä omat sähkönsä... Sähkömarkkinoilla vallitsee myös kysynnän ja tarjonnan laki. Jos Olkiluodon uudessa ydinvoimalassa joskus tehdään sähköä, niin ei sähköstä ainakaan pulaa pitäisi tulla...

Miten sitten oikeasti käy - sen aika näyttää?

Tässä vielä uunituore selvitys Iltalehdestä, eli eri lämmitysmuotojen pohdintaa:

http://www.iltalehti.fi/asuminen/2016020421066722_an.shtml

Iltalehden selvityksissä ilmavesilämpöpumpun hinnaksi oli laitettu 10 tonnia 150m2 talolle. Itselläni 8,3 kW:n ilmavesilämpöpumppu 241m2 talolle maksoi 8600€ asennettuna. Suora sähkön hinnaksi on arvioitu 2066€. Vuonna 2015 mitattu sähkönkulutus oli meillä 17162,11 kWh ja tuon sähkön hinta oli meillä 1785,89€. Se oli mielestäni Iltalehden tutkimuksissa kuitenkin ihan hyvä laskennan lähtökohta, että kustannukset oli nykyhinnoin. Sillä jos ei tiedetä laskeeko tai nouseeko energian hinnat tulevaisuudessa, niin miksi siten esim. 30 viimeisen vuoden tilastojen perusteella lähdettäisiin olettamaan kovia hintojen nousuja? Siis toki menneisyydessä hinnat ovat nousseet, mutta samoin ovat nousseet palkatkin. Jos nyt keskimääräinen kk-palkka Suomessa on 3338€ vuonna 2015, niin vuonna 1985 keskimääräinen palkka oli vain 973€/kk. Jolloin kustannusten nousu (mm. sähkön hinnan nousu) onkin vain näennäinen ilmiö. Ostovoiman nousu huomioiden sähkön hinta ei ole siis noussut niin paljon, mitä se on nimellisesti noussut.

1 kommentti:

  1. Meillä on tuo öljylämmitys vielä. Ja öljypolttimen huoltotyöt edessä meillä. Meillä on vaihtoehtoja katseltu tuossa seuraavaa lämmityskeinoa varten, on kyllä kuitenkin hyvä että hinnat laskussa. https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

    VastaaPoista