sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Pientalon turvallisuussuunnitelmat, osa 2/2

Tällä kertaa katsotaan talon sisälle ja erilaisiin hälytysjärjestelmiin, sekä asioihin, joita talon sisäisen turvajärjestelmän suunnittelussa kannattaa mahdollisesti huomioida.

Hälytysjärjestelmä eli rikosilmoitinjärjestelmä eli ammattislangissa "rikkari" koostuu siis erilaisista ilmaisimista, näppäimistöstä ja ohjelmoitavasta keskusyksiköstä, joka sisältää robottipuhelimen. Sen avulla laite soittaa hälytyksen eteenpäin, jos joku anturi havaitsee jotain. Tai jos jossain päin esim. johto katkeaa, jolloin aiheutuu sabotaasihälytys. Tai jos sähköt katkeavat niin, että laite joutuu akun varaan, niin tästäkin lähtee heti hälytystieto eteenpäin. Eli murtomiestä ei auta yhtään, vaikka he saisivat sähköt katkaistua koko talosta, hälytinjärjestelmä toimii silti akun varassa vielä pitkään. Ja tieto sähkökatkoksesta siirtyy heti eteenpäin.

En tiedä nyt enää itse ihan tarkkaan, että miten paljon tekniikka on viimeisten 20 vuoden aikana kehittynyt, mutta silloin kun itse olin vielä turva-alalla, niin murtomiesten eliittikaarti osasi kyllä yhden ohitustavan hälytinlaitteille tehdä. Tämä on ehkä nykyään jo jotenkin estetty, en tiedä - ja vaikka tietäisinkin, en nyt ehkä kirjoittelisi siitä tänne mitään. Mutta silloin joskus 20 vuotta sitten oli joitakin tapauksia, joissa hälytinlaitteisto "oli mennyt" eli oli laitettu huoltotilaan. Se onnistuu esim. resitointipinnien avulla, tai sitten laitteistoon on saatu etäyhteys ja on käytetty ns. "master käyttäjän" koodia, jolla laite on käännetty hälytystilasta huoltotilaan.

Jos laitteisto joutuu huoltotilaan, silloin se luulee, että laitteistolle tehdään huoltotoimia tai järjestelmän laajennuksia, ja siihen liittyy ihan normaalina olotilana se, että johtoja ja silmukoita voidaan kiinnittää tai irrottaa. Eikä laite ilmoittele näistä muutoksista minnekään. Jolloin jos murtomies osaa tehdä tämän saman, silloin koko laitteisto on pimennetty, ja sen jälkeen keikat voi tehdä ihan rauhassa. Tosin jos pihalla on oma erillinen kameravalvonta, se kyllä toimii ihan entiseen malliin, vaikka rikosilmoitinlaitteisto hiljenisi. Samoin talon sisälläkin voisi olla viisasta, jos käytössä onkin kaksi rinnakkaista laitteistoa. Jolloin jos rosvo saakin sen toisen pois päältä, toinen laitteista silti jää vielä päälle, ja aiheuttaa hälytyksen.

Sen toisen laitteiston ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen, ja talonrakentajalle jää käytännössä aina rinnakkaislaite "joutilaana käsiin" silloin jos esim. rakennusaikana on käytetty riistakameraa tai netin yli toimivaa internet-kameraa tai jotain muuta vastaavaa. Ei sitä kannata pois käytöstä laittaa silloin kun taloon asennetaan varsinainen ja oikea rikosilmoitinlaitteisto. Jo yksikin hälyttävä (vara)laite sopivassa paikkaa voi olla ihan riittävä. Tai sitten tämä varalaitteisto/varalaite voidaan laittaa suojaaman varsinaista rikosilmoitinlaitetta, jota sitä ei pääse sabotoimaan (esim. asettamaan huoltotilaan).

Näissä apu- tai varalaitteissa on hyödyllistä, jos niissä on juuri tuo riistakameralle tyypillinen ominaisuus, että hälytyksen sattuessa ne lähettävät heti kuvat eteenpäin, niin silloin tallenteet ovat jo internetin yli joko asukkaan kännykkänäytöllä tai sähköpostissa tai jossakin muualla, eikä tilannetta pelasta enää edes se, jos rosvo rikkoo sen kameran tai vie mukanaan. Ainakin internet-kamerat voi aktivoida myös kännykkäpuhelimen avulla, joka on sikäli hyvä ominaisuus, että jos lähtee esim. päivällä hetkeksi pois vaikka kaupassa käymään, ja unohtaakin laittaa rikkarit päälle - niin kauppamatkalla - jos asia tulee siinä vaiheessa vasta mieleen, niin kännykän tekstiviestillä voi aktivoida vielä sen apukameran, joka kuittaa takaisin tekstiviestillä, että "valmiustilassa ollaan".

Nythän on ollut sellaisiakin tilanteita, että kun perheenäiti on käynyt lasten kanssa kaupassa  ja ovat olleet vain tunnin poissa kotoa keskellä päivää, niin sinä aikana oli jo kotona käyty. Joka kertoo selvästi siitä, että kohde oli ollut tarkkailussa koko ajan, ja isku tehtiin todennäköisesti aika pian sen jälkeen, kun talon asukkaat poistuivat. Apulaisena oleva "kyttäysmies" menee silloin tien varteen johonkin sopivaan paikkaan ilmoittamaan, että jos talonväki tai vartiointiliikkeen mies on tulossa, niin silloin päätekijä ehtii hyvin juosta talosta pakosalle.

Joten jos ihan varman päälle haluaa pelata, niin suosittelisin talon sisälle kahta rinnakkaista hälytinjärjestelmää, jolloin jos toisena järjestelmänä on ns. "ihan normaali rikkari", niin toiseksi riittää ihan hyvin vaikkapa rakennusajalta käteen jäävä riistakamera.

Rikosilmoitinlaitteistoon voi kytkeä myös monia muitakin laitteita - sillä voihan talossa tapahtua paljon muutakin kuin murtomiesten vierailu. Esim. paloilmoitinjärjestelmä voidaan kytkeä ja kannattaa kytkeä osaksi rikosilmoitinjärjestelmää. Tällöin jos savuanturi huomaa jotain silloin kun ei itse olla paikalla, se toki alkaa huutamaan ihan normaalisti, mutta se myös lähettää rikosilmoitinlaitteen kautta tiedon eteenpäin, minne sitten se laite on ohjelmoitukin robottipuhelimella soittamaan. Se voi ilmoittaa hälytyksen vartiointiliikkeelle, tai talon asukkaalle, tai molemmille tai ihan miten moneen paikkaan tahansa.

Sähkötoiminen savuilmaisin, jotka ovat kaikki ketjutettu toinen toisiinsa.
Jos yksi näistä alkaa huutamaan, kaikki muutkin alkavat huutamaan.
Ja jos rikkari on valmiustilassa, silloin lähtee myös hälytys eteenpäin.
Osaksi rikosilmoitinlaitteestoa voisi kytkeä myös vesivahdin/vesivahteja, jotka ilmoittavat mahdollisista vesivahingoista. Meillä näin ei olla tehty, mutta näin voisi tehdä. Vesivahti voi samalla valvoa vedenkorkeutta esim. salaojapumppaamossa, jolloin jos pumppu menisi epäkuntoon ja sen seurauksena veden pinta alkaisi nousta, silloin siitäkin lähtisi hälytys eteenpäin.


Paristokäyttöinen vesivahti, joka toimii itsenäisesti eikä ole kytketty
rikosilmoitinjärjestelmään. Hinta muumia kymppejä. Vasemmalla näkyvä
anturi - jos vähänkin kastuu, päästää sähkövirran kulkemaan eristeen yli,
jolloin laite ulvoo 80 desibelin voimalla. Talon rakenteille pahin tilanne
on pitkään jatkuva tippavuoto, jota kukaan ei huomaa. Tämä huomaa.
Äskeisten lisäksi talosta voidaan kerätä etätietona myös mm. lämpötila ja kosteuskäyrää. Tämäkin on oma erillinen järjestelmänsä, aloituspaketti maksaa tosin parisen sataa. Onko tämä sitten vähän vai paljon, en osaa sanoa - ainakin lämpötilatieto voi olla silloin tarpeellinen, jos vaikka paukkupakkasilla tulisi lomamatkan aikana ikkunarikko, ja pakkasen pääsee sisään. Silloin jos ei mitään tee eikä asiasta edes tiedä, niin voi putket jäätyä halki. Tässä kohtaa on saatavilla ihan kotimainen Wainu -valvontajärjestelmä, jonka mitta-anturit näyttävät monisakaraisilta jääkiekoilta. Ja ovat ihan samankokoisiakin:

Wainu -järjestelmään kuuluva lämpötila- ja kosteusanturi takan reunalla.
Anturissa on kiinnitysruuville kolo, joten tämän voi viedä minne tahansa.
Tieto liikkuu etänä max. 300 metriä internetin reitittimelle, jota kautta
tietoja voi katsoa etänä - ihan mistä päin maailmaa tahansa, kunhan pääsee
itse internetin äärelle.
Wainu -järjestelmää myy suomalainen Happosolutions Oy, jonka yhteystiedot esim. tässä linkissä:

http://www.happosolutions.fi/

Nyt kun itselläni yksi anturi on ulkoseinällä ja yksi mm. takan reunuksella niin pidempään poissaollessa voi välillä katsoa, että millaista ilmaa Vantaalla on ollut, ja samalla näkee takan varauskyvyn ja lämpötilan hiipumisen - lopussahan takan reunuksen mittarista tulee tavallinen huonelämpötilamittari, kun takkaa ei ole pitkiin aikoihin käytetty. Tiilerin Terhi -takka&leivinuuni yhdistelmän jäähtyminen (massaa noin 3500 kg) kestää tosin lähes viikon verran.

Sitten tähän lopuksi ihan tavallisia rikosilmaisinlaitteita, joista ensimmäisenä IR eli infra-red eli infrapunatunnistin. Tämän voi asentaa langallisena tai langattomana. Langaton asennus onnistuu huomaamattomasti ja myös jälkikäteen. Langallinen on tottakai toimintavarmempi, ja aina myös aktiivinen, sillä langaton ilmaisin "nukahtelee" aina muutamaksi minuutiksi kerrallaan, muuten se söisi paristonsa loppuun hyvin nopeasti. Nämä ilmaisimet asennetaan esim. porraskäytäviin, eteisen käytäviin - tai muihin paikkoihin joissa sille avautuu hyvä ja laaja katselukulma, tai joista murtomiehen on pakko kävellä ohi, jos taloon on tultu. Ammattislangissa sanotaan myös, että nämä laitteet sellaisiin paikkoihin, joissa "lattia kuluu paljon".

Jälkiasennuksena laitettu/lisätty paristokäyttöinen IR-tunnistin.
Myös IR-tunnistin voi havaita nopean lämpötilamuutoksen, esim. jos
ikkuna rikotaan pakkasella - ja jos sitä kautta tulvahtaa nopea kylmä
tuulahdus. Mutta tämä ilmaisin ei Wainu-ilmaisimen tapaan havaitse
putken jäätymisvaaraa, eikä rekisteröi mitattuja lämpötiloja.
Liikkuva hahmo tunnistetaan lämpösäteilyn perusteella.
Parhaiten havaitaan poikittaissuunnassa ohi kulkeva hahmo.

Ennen kuin taloon on edes tultu, kannattaa varmistaa talon ulkokuori. Se tehdään yleensä magneetti-ilmaisimen avulla. Oveen kiinnitetty magneettipari huomaa, jos toinen magneeteista joutuu oven avautuessa jonnekin kauas, jolloin magneettikenttä heikkenee. Tämä on hyvin halpa ja hyvin toimiva järjestelmä, josta tuskin koskaan aiheutuu virhehälytyksiä. IR-ilmaisin voi joskus ilmoittaa myös virheellisiä hälytyksiä, ja yleensä ne jätetään kokonaan aktivoimatta, jos kotona liikkuu esim. kissa tai koira.

Ovessa oleva magneetti-ilmaisin ilmoittaa, jos ovi avataan.
Kuorisuojausta voi tehostaa myös ikkunoihin asennettavilla ikkunarikkohälytysantureilla, mutta itse
en sellaisia suosittele. Niistä aiheutuu aika paljon turhia vikahälytyksiä. Ja useimmiten murtomies tulee kuitenkin oven kautta. Jos tultaisiin ikkunasta ovea lainkaan avaamatta, silloin huoneessa olevan IR-ilmaisimen pitäisi hälyttää.

Halutessaan hälytysjärjestelmään voi lisätä myös sireenin, joka asennetaan yleensä sisätiloihin, mutta voi sen asentaa uloskin (jos ei pelkää että naapurit häiriintyvät - todennäköisesti häiriintyvät). Sisätiloissa oleva sireeni tai useampikin sireeni pitää niin kovaa meteliä, ettei sitä vapaaehtoisesti montaakaan minuuttia halua kuunnella. Tällöin jos murtomiehelläkin alkaa korvia särkeä, se poistuu paikalta suhteellisen nopeasti - ja ymmärtää samalla senkin, että hälytys on aiheutunut, ja nyt olisi aika lähteä. Jos sireeniä ei laita (tai jos sireeni kytketään irti), silloin hälytys lähtee eteenpäin ns. "hiljaisena hälytyksenä", ja siinä vaihtoehdossa tavoitteena on yleensä se, että tekijä yritetään saada pysymään tapahtumapaikalla siihen asti, että joku tulee ottamaan hänet kiinni. Näinkin joskus toimitaan, jos joku paikka on toistuvien murtojen kohteena.

Hälytinlaitteistoon kuuluu keskusyksikön lisäksi vielä näppäinlaitteisto, josta laite aktivoidaan tai laitetaan päivätilaan. Näppäinlaitteisto asennetaan yleensä sen oven lähistölle, josta yleisimmin kuljetaan viimeksi ulos. Näppäinlaitteita voi toki olla useitakin, jos kulkuoviakin on useita.

Näppäinlaitteistolle voidaan perustaa jokaiselle käyttäjälle oma tunnusluku. Tämä on yritysmaailmassa yleisempää (jolloin jos jotain on sattunut - tiedetään kuka työntekijöistä on viimeksi poistunut), mutta jos hälytinlaitteisto ilmoittaa omakotiloissa myös päivätilaan kytkennät eli pois-päältä-kytkennät, silloin esim. perheen vanhemmille välittyy tieto esim. siitä, että kuka lapsista tuli kotiin.

Mikäli murtohälytykset ohjataan vartiointiliikkeelle, yksi koodeista voi olla myös ns. "hätäkoodi". Ammattislangissa puhutaan tällöin "kioskihälytys" -koodista, koska kioskin pitäjät sitä yleisimmin käyttävät. Tällöin jos esim. joku R-kioskin myyjä poistuessaan myöhään yöllä ja viimeisenä kioskin takaovesta joutuukin sellaiseen tilanteeseen, että siellä onkin kioskin takana vastassa joku puukkomies tai pyssymies, joka vaatii päästä kioskin sisään, niin eipä kait siinä silloin voi paljon sankaria alkaa leikkimään...?

Tällaiseen tilanteeseen joutuessaan kioskin myyjä avaa takaoven lukot uudestaan, laittaa hälytinlaitteet päivätilaan (se tapahtuu hätäkoodilla täysin normaaliin tapaan), ja palaa sitten takaisin kioskin sisälle pyssymies tai puukkomies mukanaan. Mutta kun rikkarin päivätilaan laittaminen onkin tapahtunut ns. "kioskihälytys" -koodia käyttäen, joka on siis ihan tavallinen, mutta vain hätätilanteessa käytettävä numerosarja, niin vartiointiliike näkee heti, että rikosilmoitinlaitteet onkin kytketty pois päältä vastoin omaa tahtoa.

Silloin vartiointiliike ilmoittaa asian saman tein poliisille ja lähtevät itse paikalle kiireen vilkkaa ja pysähtymättä edes punaisiin valoihin (näin vartiointiliike tietenkään ei saisi tehdä, heidän pitäisi hälytysajossakin noudattaa aina liikennesääntöjä). Yleensä näissä "hätäkoodi" -tilanteissa vartiointiliike on ohjeistettu toimimaan niin, ettei hätäkoodin käyttöä voi millään konstilla peruuttaa. Silloin paikalle tullaan ja käynti maksaa, vaikka hätäkoodin käyttö olisi tapahtunut vahingossakin.

Hätäkoodi voisi olla hyvä apu myös vanhuksille, ihan missä tahansa tilanteessa. Jos vaikka sydän alkaisi reistailemaan, ja halutaan paikalle nopeasti joku toinen aikuinen. Sillä eihän nykyään poliisi ehdi paikalle kuin pitkällä viipeellä, ja ambulanssia ei aina pysty itse hälyttämään, jos ei pysty siinä tilanteessa enää kunnolla puhumaan. Mutta tietysti nykyään ei ole enää takeita siitäkään, että ehtiikö edes vartiointiliike paikalle ajoissa. Moni sanookin puoliksi vitsinä, että jos haluaa nopeasti apua paikalle, niin kannattaa tilata pizza. Se tulee aina 10 minuutissa.

No... Tämä on aina vähän ankea aihepiiri, kun miettitään mitä kaikkea pahaa maailmassa on, ja mitä kaikkea pahaa voisi sattua... Joten tähän loppuun sopisi mielestäni ns. loppukevennys, ihan niin kuin MTV:n 10-uutisissakin on tapana tehdä.

Nimittäin tänään on meidän kylällä täällä Vantaan Rekolassa tehty uusi maailmanennätys. Asialla olivat paikalliset partiolaiset, eli Rekolan Metsäveikot/Metsäsiskot, jotka paistoivat lettuja yhteensä 2332 kpl 48 tunnissa ja yhtä paistinpannua kerrallaan käyttäen. Paikalle poikkesi myös MTV:n 10-uutisten keventäjä, eli toimittaja Mika Tommola, joka haastatteli mm. ennätysletun syöjää ja paljon muutakin..

Aiheesta lisää tämän iltaisessa MTV:n 10-uutisten lähetyksessä, eli kannattaa katsoa, tässä vähän esimakua asiaan liittyen:

Letunpaiston uusi maailmanennätys on nyt 2332 lettua 48 tunnissa.
Letunostajia oli paikalla ihan jonoksi asti.
MTV3:n toimittaja Mika Tommola haastattelee ennätysletun syöjää.
Ja tässä vielä pari videota:






1 kommentti:

  1. Minä en tiennytkään tällaisista vesivahdeista, jotka ilmoittavat vesivahingosta. Kuulostaa todella kätevältä. Meidän pitäisi jonkinlaiset turvajärjestelmät hankkia, ja tuo on ehdottomasti sellainen, joka lähtee harkintaan. https://www.lesec.fi/jarjestelmat

    VastaaPoista