keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Roomankiviä ja signeerauksia

Viime kesästä alkaen autopihassa on ollut päällysteenä roomankivet. Toinen vaihtoehto olisi ollut esim. asfaltointi, mutta mielestäni pieneen pihaan sopii paremmin kivetys, ja ihan mukavan näköinenkin se on. Joten ihan tyytyväinen olen ollut tähän ratkaisuun, ja meinaan vielä laajentaa tätä niin, että teen kivetystä vielä talon ympäri. Sitten pääsee kivetystä pitkin kävelemään ihan minne vaan.

Toinen vaihtoehto olisi laittaa sepeliä talon ympäri, mutta mielestäni kivetys on siistimpi ja sille on käyttötarkoitus (kävelypolku). Se myös rajaa hyvin, ja siitä on helppo jatkaa ylöspäin sokkelin levytyksellä. Siis sellaisilla hiekkarouhelevyillä.

Tässä muutamia kuvia pihalta tänään, ja niin kuin otsikossakin lukee, talosta löytyy myös signeerauksia, ainakin 2 kpl (en nyt ainakaan itse muista, että niitä olisi tämän enempiä):

Yleiskuva autokatokselta kadulle päin.

Ladontaa lähikuvassa. Roomankivissä ei tule mitään säännöllisiä
rajapintoja tai kuvioita mihinkään suuntaan.

Yksi pieni öljyläikkäkin on pihalle ilmestynyt...

Ja jos oikein tarkkaan osaa katsoa, öljyläikän vieressä on myös
signeeraus, joka näkyy nyt kun kostutin oikeat kivet.

Sama toisesta suuntaa.
Sitten löytyy toinen signeeraus vielä päärappusilta.
Pari vuotta sitten heinäkuussa oli tässä kohtaa betoni märkää.
Tämä signeeraus tehty 8mm harjateräksellä.
Pihakivetyksestä vielä sen verran, että se on itse asiassa ihan helppo tehdä itsekin - niin kuin teinkin. Ensin kantavaa soraa riittävän paksulti. Meidän tontilla oli tuontisoraa metrin paksuudelta jo valmiina (tässä on ollut talo jo joskus aikaisemminkin samalla tontilla). Siihen vähän tasoittavaa soraa ja täryttimellä kunnolla piukkaan. Sitten 5m rullasta suodatinkangasta. Sen päälle kivituhkalla ja laudanpätkällä kaadot kuntoon. Ja sen päälle kivet voi latoa. Sitten hiekkapuhallushiekkaa kivien välit täyteen. Sitten vaan kivien yli vielä ajaa täryttimellä varovasti ja harjailee tarvittaessa ylimääräiset hiekat kivien rakosiin, tai kokonaan pois.

Onnistumisen kannalta oleellista on se, että pohja ei petä (muuten tulee kuoppia pihaan - joskin saahan nekin oikaistua, kun yksittäiset kivet voi kaivaa aina ylös ja lisätä kivituhkaa alle). Toinen oleellinen juttu ulkonäön kannalta on se, että saa tehtyä yhden suoran linjan esim. luotilankaa apuna käyttäen, jolloin siihen nojautuen voi laatoittaa suoraan linjaan vaikka koko pihan.

4 kommenttia:

  1. Pihakivetystä tännekkin tulossa, kunhan sinne saakka päästään :D
    Minäkin taisin laskeskella että taitaa tulla halvemmaksikin kuin asfaltointi. Riippuu tietysti ihan määrästä. Minusta kuitenkin kivetty piha on kauniinpi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse sain myös nämä pihakivet aika edullisesti Taloon.comin verkkokaupasta, siellä oli joku kevätkampanja viime vuonna. Toivat hiiab-autolla ihan tontille asti.

      Ja kyllähän näillä kaunista saa aikaiseksi - on meillä pieni muutaman neliön pala asfalttiakin tonttiliittymän ja kadun reunakohdassa, sitä sauma kohtaa ei olisi muuten saanut siistiksi. Eli vielä sellainenkin variaatio olisi ollut olemassa, että asfalttia ja kivetystä voisi laittaa rintarinnan, jos sellaisen pihan jostain syystä haluaisi. Siis vaikka kävelypolut kivestä ja autoreitin asfaltilla. Tai jotain muuta. Kivissä on vielä sekin hyvä puoli, että sen voi korjata. Jos asfaltti painuu montulle, sille ei voi tehdä oikein mitään...

      Poista