maanantai 25. huhtikuuta 2016

Yläpohjaan lisäeristettä

Meillä on yläpohjassa 50 cm paksulti puhallusvilloja, mutta silti viime tammikuun pakkasjakson aikana puhallusvillan sisässä kulkeva ylä-WC:n ilmanvaihtoputki alkoi kerätä sisälleen kondenssia eli huoneilman kosteus tiivistyi putkeen.

Ensiapuna tilanteeseeen otin IV-putken poistoventtiilin kokonaan pois, jotta isompi ilmavirta lämmitti ja kuivatti paikat. Kas näin:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/2016/01/koneellisen-ilmanvaihdon-haasteita.html

Nyt kävin sitten lisäämässä villoja yläpohjaan, erityisesti tuohon yläkerran WC:n yläpuolelle, johon tuli villoja lisää 15 senttiä. En tiedä oliko tästä mitään hyötyä, mutta eipä kait tästä haittaakaan ollut. Ja yläpohjassakin on aina välillä hyvä käydä tarkastuskäynnillä ihan noin muutenkin. Nyt kaikki oli ainakin päällisin puolin katsottuna ihan kunnossa.

Kulkusiltaa.

Tuuletusilma tulee aluskatteen ja kovavillan+kipsilevyjen välissä olevasta
ns. "äänilukosta".

Sitten vaan lisää villaa puhallusvillojen päälle...
Lopputulos näytti sitten tältä.

IV-putkien kohdalle laitoin 3-kerrosta 50mm villaa.
Katsotaan tuleeko vielä ensi talvena kondenssia...?



Näkymä räystäälle päin. Villat sai liu´utettua paikoilleen pitkällä laudalla.

9 kommenttia:

  1. Voiko tuota isoveria tuosta vaan vetää tuon ekovillan (ainakin oletan että on sitä?) päälle tuosta vaan? Ainakin hirsitalossa olisin ehkä järkyttynyt jos olisit tehnyt noin?

    VastaaPoista
  2. Ei kun tuo alla oleva on siis vuorivillaa eli mineraalivillaa - ei ekovillaa.

    Vuorivilla valittiin yläpohjan eristeeksi siksi, että se on raskainta, ja siten sen äänieristyskyky on paras. Tätä lasivillaa tuli toisen rakentajan ylijäämistä, niin kävin ne nyt latomassa sinne päälle...

    Seinien osalta me laitettiin isot villat (paksuus 175cm) lasivillasta. Sitä oli hyvä vetää ja työntää kaikkiin ahtaisiinkin koloihin. Sitten tuli muovi, ja muovin sisäpuolelle laitettiin samaa vuorivillaa vielä 5cm ristivilloituksena. Tällä kertaa taas vuorivilla oli helpointa asentaa - siinä Parocin pakkauksessa oli pidemmät ne suikaleen, jolloin asennus vaakatasoon kävi nopeammin.

    VastaaPoista
  3. Moi, ensiksi kiitos että kirjoitat blogia. Huomasin kuvatekstistä että olet asentanut "ääniloukut". Minulla on itse ääniloukkujen asentaminen edessä vanhassa talossa jossa uusitaan eristys.

    Oletko millä tavalla kiinnittänyt noi kovavillat noihin kipsilevyihin vai ovatko ne vaan laitettu päälle?

    VastaaPoista
  4. Ne on vaan siinä päällä ihan "omalla painollaan", eli ei millään kiinni. Kipsilevyhän on kalteva, räystäät on alhaalta harvalaudoitettu kiinni (lautojen välissä sentin parin ilmaraot), eli eihän nuo kovavillat mitään kautta putoamaankaan pääse. Eikä ne sen puoleen saa valua myöskään räystäälle asti, koska silloin tuuletus kärsisi, eli jos kävisi niin, että villalevy valuisi räystään harva-laudoille asti, niin sitten kai pitäisi akkukoneella porata pitkä ruuvi kipsilevyistä läpi villan sisään. Siinähän se sitten ainakin pysyisi ruuvin vankina.

    VastaaPoista
  5. Kiitos vastauksesta. Kiinnitin juuri viikonloppuna kipsulevyjä kattotuoleihin ja laitoin villat paikoille. Mietin vielä pitäisikö kiiinnittää lauta kipsilevyjen alle poikittain, kuinka helposti noi kipsilevyä menevät notkolle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin kuin noista mun kuvista näkyy - ja niin kuin itsekin huomasin ihan ilman kameraakin, niin onhan nuo kipsilevyt menneet meilläkin notkolle. Näin vissiin käy aina, jos kipsilevyä ei pysty kiinnittämään ruoteisiin normaalin noin 40cm välein?

      Joten nythän se tukilaudan lisääminen sinne alle on helppoa, jos haluaa ettei ne kipsilevyt menisi notkolle. Notkolle meno kait pysähtyy jossain vaiheessa, sillä en usko että ne minullakaan koskaan tulevat kiinnityksistään putoamaan. Eli varmaankin pysyvät kattotuoleissa kiinni, vaikka nyt selvästi notkolla jo ovatkin toisen vuoden kohdalla...

      Lisälauta varmasti tukevoittaa ihan noin muutenkin, niin ettei kattotuoli pääse missään olosuhteissa nurjahtamana.

      Poista
  6. Mikäs se paljas 110 viemäriputki on ? oli se sitten radon tai viemäri niin sehän pitäs ehdottomasti eristää tuolla ? Näin ainakin mulle painotettiin.
    Huh 50-60 (toivottavasti) puhallettu kivivillaa samaiseen paikkaan saa näke ens talvena miten käy. Jos vielä koskaan rakennan niin eka häyrynsulun päälle levyvillaa ja sit vasta puhallus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkemmin sanottuna meilläkin on höyrynsulun päällä ensin kovaa villaa (siis levyvilla) ja sen päällä täyttönä puhallusvilla niin, että eristeen yhteispaksuus on 50cm. Ja nyt sitten vielä nuo äsken lisätyt ylimääräiset Isoverin lasivillat siihen päälle.

      Tuo eristämätön putki on viemärin tuuletusputki. Kai se sekin olisi ollut hyvä eristää energiataloudellisessa mielessä. Nyt jos se kerää kondenssia sisäänsä, se valuu sitten viemäriin, mutta onhan tuo nyt varmaan kylmäsilta samalla, kun se on paljas. Toisaalta kyllä savupiippukin (ainakin tiilistä muurattu) on "paljas" ja ilman eristeitä, ja sekin kulkee lämpimistä huonetiloista taivaalle...

      Poista