torstai 26. toukokuuta 2016

Eka euro tienattu!

Vantaalla on tänään (tähän mennessä kun kello on 18:10) satanut yhteensä noin 10 milliä. Noin viikko sitten hankittu sadeveden keräystankki on nyt täynnä. Ja valuu jo ylikin!

Eli toisin sanoen - kun vesilaitoksella yksi kuutio Päijänteen vettä eli kraanavettä maksaa 3,08€ per kuutio (sis. jätevesimaksu sekä alv 24%) ja kun sadevesitankki on nyt täynnä, eli siellä on noin 300 litraa vettä, niin veden arvo on suunnilleen yhden euron verran.

Oikeasti - tai tarkemmin sanottuna - se euro on kyllä säästetty tai tienattu vasta siinä vaiheessa, jos tuo sadevesi saadaan vielä käytettyä kasteluun, ja samalla vältytään vesijohtoveden käyttämiseltä. Mutta jos kävisikin niin, että tästä eteenpäin sataakin kerran viikossa ja koko kesän, niin lisäkastelulle ei silloin ehkä tulekaan tarvetta. Jolloin nyt talteen saatua vettä ei tarvitakaan, eikä noin euron hintainen vesi silloin realisoidukaan säästöksi vesimaksuissa...

Tässä vaiheessa voisi myös laskeskella, että katon keräyspinta-ala näyttää olevan tälle syöksytorvelle ainakin 30 neliötä. Sillä 10mm sademittarissa vastaa 10 litraa sadetta neliömetrille. Sillä määrällä 30 neliön "tuotto" täyttäisi 300 litran astian kokonaan, ja näin on käynyt - ja näyttää jo menevän ylitsekin. Ehkä se poistoveden letku pitää sittenkin asentaa. Ja samalla keräysjärjestelmän voisi myös laajentaa kahden astian järjestelmäksi esim. tavallisen saavin avulla. Siis jos haluaisi vielä enemmän vettä talteen per sadekerta.Sademittariin on kertynyt 10mm.
Sadevesitankin tuloputki vuotaa jo yli.
 
Piti oikein avata kansi ja katsoa, että onko tankki tosiaan jo täynnä.
Ja olihan se - 300 litraa vettä riittää kastelutarkoituksessa jo aika pitkälle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti