sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Istutusallas valmis

Näin jääkiekko-ottelun tauolla ehtii hiukan raportoimaan pihatöistäkin. Suurin ja viimeinen kukkapenkki eli istutusallas on nyt valmis. Tai ainakin viittä vaille valmis. Johan tässä ehti aikaa jo mennäkin.

Oli toki muitakin hommia ja muutakin elämää tässä rinnalla, mutta kyllä tässäkin vaan parisen viikkoa vierähti. Nyt on reunuskivet paikoillaan, valaisimet paikoillaan. Vielä puuttuu istutukset ja ylimmän reunuskiven päälle tasoittava betonivalu.

Tässä siis tilannekuvia 22.5.2016:

Viimeistä reunuskiveä vaille valmis!

Reunuskivet valmiina ja eka valaisin jo paikoillaan.
Muutkin valaisimet paikoillaan. Valaistus tehty Airamin Easy Connect
-valosarjalla. Se on sellainen helppo tee-se-itsemiehen systeemi.

Näkymä pitkälle sivulle. Tähän kukkapenkkiin tuli
2 kpl valkoisia pallovalaisimia ja 2 kohdevaloa.
 
Tässä vielä vähän historiapläjäystä menneiltä päiviltä, tilanne 18.5.2016:
 
Kaarevan osan täyttö menossa 18.5.

Kaareva osa vielä tyhjää täynnä 18.5.
 
Tältä näytti 13.5.2016: 

Pari riviä reunuskiviä paikoillaan loppukaaressa 13.5.2016.
Sama toisesta kuvakulmasta.
 
Tältä näytti parisen viikkoa sitten, eli 7.5.2016 

Korkean ja matalan pään välimuurin teko alkamassa.

Päätykaaren paikan hakua.

Eka rivi valmis. Eka rivi vie ehkä eniten aikaa, kun
pohjatyöt pitää tehdä hyvin.

2 kommenttia:

 1. Hieno! Pysyykö nuo ihan vain latomalla paikallaan, kun pohja on tasainen vai onko kivet kiinnitetty jotenkin toisiinsa? Mekin suunnittelimme yhteen kohtaan neliömäistä istutusallasta, mutta ensin pitäisi saada muut hommat etenemään alta pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Neliömäinen on muotona varmaan aika haastava - jos kivet eivät ole sementillä tai raudoittamalla tai millään kiinni. Mutta kaarevat ja hiukan sisään kallistavat seinät limittäin ladotuilla kivillä toimii kyllä. Ja ylimmäisen päälle teen kosmeettisen kaaren betonista, ehkä sekin jotain sitoo? En tiedä.

   Minulla on myös ylin rivi "painolastikivinä" eli multaa ei nosteta ylimmän kiven ylimmälle tasolle. Ainakin nyt kun viime kesän 2 allasta olivat jo yhden talven yli, niin hyvin se on kestänyt.

   Mulla myös patolevy ympäröi mullan altaan sisäpuolella. Eli rikkaruohot ei kasva kivien välistä, kivet pysyy kuivina, ja ymmärtääkseni patolevy myös ottaa vastaan maanpainetta siten, että talvella jäätymisilmiö ei lykkää kivimuuria. Patolevyä se saattaa kyllä painaa lyttyy muutamalla millillä? Jolloin patolevy vapautuu taas keväällä jäätymisen aiheuttamasta paineesta.

   Pientä muutaman millin elämistä olen noissa istutusaltaissa kyllä huomannut, mutta sillä ei ole mitään käytännön merkitystä.

   Vapaasti ladottuna kivimuuria ei kuulemma kannata tehdä kuin puolisen metriä korkeaksi. Mulla tosin on hiukan korkeampi...

   Poista