maanantai 16. toukokuuta 2016

Naulat nousee

Tarvitseeko raksaajan ostaa nykyään vasaraa enää ollenkaan? Tai jos on jo ostanut, kannattaisiko se myydä pois vaikka kirpputorilla? Ilmeisesti saman ohjeen voisi antaa naulapyssylle myös?

Akkuporakoneella ruuveja kiertelee suht äkkiä, käsi ei väsy, eikä naulapyssyn paineilmaletkuissa kompuroi... Eikä ruuvit nouse koskaan laudasta ylös. Mutta naulat nousevat. Kas näin:

Yläkerran terassi valmistui 2 vuotta sitten. En tiedä mikä ilmiö nostaa
nauloja, mutta näin ne 2 vuodessa nousevat...
Viime kesänä en huomannut vielä mitään normaalista poikkeavaa.

Tässäkin rivistössä selvää nousua.

Sama täällä. Vaikka naula on noussut vain millin verran,
mutta sukkansa näissä voi jo repiä...
Toki jos haluaa parin vuoden välein naputella naulat uudestaan, tai jos talo tehdään myyntiin, ja myydään heti 2 vuoden asumisen jälkeen, sitten nämä lyöntinaulat voi olla ihan hyväkin valinta. Ja kyllä naulapyssyäkin tarvitsee, se on ihan ehdoton peli, kun tekee puupaneelista sisäkattoa, ja naulaukset lyödään piiloon.
 
Onneksi meillä vuorilaudat on kiinni 120 millin ruuveilla. Pysyvät ainakin jonkin aikaa... :-)

3 kommenttia:

  1. Käsittelemätön vaakapuu varmaankin turpoaa aina välillä ja naula nousee sitten siinä mukana ylös. Kun puu kutistuu naula jääkin ylös. Ja kyllähän se tepastelukin aina pikkuisen puuta vääntää. Ruuvit on tosiaan yleensä ihan ehdottomia. Mukavia kevätpäiviä Vantaalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli,
      Ihan hyvä teoria tuo puun turpoaminen, siis tiedän että tämä sama ilmiö on vuorilaudoissa myös, jos ne naputtelee vasaralla. Niin ei nekään pysy siellä laudan sisällä.

      Itse ajattelin, että johtuuko tämä lämpölaajenemisesta, eli menisikö viime tammikuun kovien pakkasten piikkiin? Jolloin jos naula on "kylmäsilta" ja kovissa pakkasissa kutistuu eli lyhenee (jolloin naulan kanta jää kantamaan ja toisen pään on pakko tulla lähemmäs naulan kantaa, koska kanta ei pääse puun sisään pakkasella), niin jaksaako se naula sitten enää tunkeutua yhtä syvälle puuhun, kun kesää kohden kaikki taas lämpenee ja naula taas pitenee? Siis naulan lämpötila vaihtelee jopa 60 astetta vuoden ajan mukaan...

      No, itse asiassa en tiedä.

      Jos täällä on maanviljelijöitä tai metsässä paljon liikkuvia lukijoiden joukossa, niin itse asiassa sama ilmiö koskee myös isoja kiviä. Nekään eivät pysy maan sisässä, vaan nousevat aina pintaan. Tämä kiusaa erityisesti maanviljelijöitä, eli jos pellosta kerää kivet pois aina keväällä, seuraava keväänä niitä on taas tullut lisää pintaan...

      Iso kivi ilmeisesti on kylmäsilta, jolloin maa sen alla jäätyy enemmän ja jäätyessään vesi laajenee. Jolloin kivi nousee hydraulisesti alla jäätyvän maan pakottamana. Mutta ei osaakaan enää laskeutua kesällä?

      Tämäkin vaan on oma teoriani, eli oikeasti en tiedä. Muuta kuin sen, että luonnossa on tällaiset ilmiöt, mutta mistä ne johtuu, sitä en osaa sanoa... :-)

      Poista
    2. About just noin niinkuin olit pähkinyt, eli kivien nousu pintaan on yksi routimiseen liittyviä ilmiöitä. Jääkiteet nostavat karkeaa maa-ainesta ylöspäin, kun taas hienompi maa-aines jopa imeytyy alemmas kiteiden tieltä. Upeimmillaan roudan jäätyminen ja sulaminen synnyttää laajoja pinnanmuotoja, kuvioita ja jopa kivimuodostelmia.

      Poista