sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Tolpat maalattu

Merikontin lava tai terassipuuha on taas pikkuisen edistynyt. Ehkä suurin edistysaskel tänään oli pystytolppien haku ja maalaus. K-rauta 75:sta löytyi melko pienellä katkaisuvaralla melkein sopivan pituiset pylväät. Pylväät ostettaessa olivat 3 metriä. Merikontin räystään korkeus on noin 270 cm räystään alta mitattuna.

Kaikkien pylväiden paikalla on nyt naru, jotta homma
"hahmottuu", koska mitään piirustuksia ei tällä kertaa ole.
Taustalla näkyvään sadevesiputkeen menee vetonaru,
koska myöhemmin merikontille ehkä tulee aurinkopaneelit.
Jolloin kaapelit saa vedettyä maan alle piiloon.
Etualalla näkyy eilen esille kaivetut rappuset.

Tässä niitä pystypylväitä maalattuna. Liimapuulla onkin aika hyvä metrihinta.
Mutta on se myös suora, eikä käyristy - eli pakko maksaa... :-)

Näillä tykötarpeilla lava pitäisi syntyä. Säädettäviä pilarikenkiä jää 2 ylikin,
mutta Biltemassa oli edullisempaa ostaa, jos osti 10 kpl kerralla.

Säädettävät pilarikenkä lähikuvassa.

Noita säädettäviä pilarikenkiä on muuten kahta eri lajia, ja ostaessa pitäisi varmistua siitä, että myös jengan yläosa on vapaasti liikkuva. Toisin sanoen ylämutteria ei ole hitsattu kulmarautaan kiinni. Näissä asia on noin, eikä kulmarauta pyöri vapaasti, ja silloin säädettävyyden koko idea melkein vesittyy... Tai no, on tuosta säädettävyydestä apua varmasti ensiasennuksessakin, mutta erityisen hyödyllinen tämä ominaisuus olisi ollut silloin, jos vuosien saatossa maa nousee tai painuu, jolloin korkeutta voisi helposti lisätä tai vähentää, aina tarpeen mukaan.

Mutta nyt näillä pilarikengillä korkeuden säätö jälkikäteen ei enää onnistu. Tai se ei ainakaan ole niin helppoa, että se sujuisi pelkästään jakoavainta käyttäen. Nimittäin nyt kun kulmarautaakin joutuu pyörittämään - se ei pyörikään, jos sen päällä oleva tolppa on normaaliin tapaan neliskanttinen. Pyöreän tolpan ympäri se pyörisikin ihan helposti, mutta neliskanttisessa tolpassa tolpan kulmat panevat hanttiin.

Toisena vaihtoehtona on esim. se, että jakoavaimella kulmaraudan onnistuu ehkä vääntämään alas ja lähes suoraksi? Sitten se taas pyörii. Tai ehkä puutolppaakin pystyy vääntämään niin, että kulmarauta pääsee puutolpan kulman ohi.

Mikäli puutolppa aikojen saatossa lahoaa alapäästään, siinä tapauksessa tämä ns. "yläosastaan kiinteä" säädettävä pilarikenkä toimii ehkä ihan hyvin - lahon osuuden voi poistaa, ja sen jälkeen kenkää voi kiertää ylöspäin niin pitkälle kuin jenkaa riittää.

Jos kulmarauta ei suoristu, tai jos se uhkaa napsahtaa poikki, sitten yksi tapa jälkisäädössä voisi olla sekin, että neliskulmainen tolppa sahataan poikki pikkuisen pilarikengän yläpuolelta. Silloin tolpan nysä ja pilarikengän kulmarauta taas pyörivät - kunnes sitä on kierretty niin ylös, että se taas kantaa ja tukee. Sen jälkeen puutolpan kulmat voi kiertää kohdilleen, ja katkaisukohdan yli voi vetää naulauslevyn ruuveilla kiinni.

No - on niitä myynnissä sellaisiakin säädettäviä pilarikenkiä, jossa kulmarauta ja jengan päässä oleva lautanen, joka ottaa painon vastaan - niin nämä kaikki pyörivät ihan vapaasti. Ja jälkikäteisessä pituuden jatkamisessa/lyhentämisessä ei tarvitse muuta työkalua kuin jakoavaimen. Eli ostaessa pitää olla seuraavalla kerralla vähän tarkempi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti