sunnuntai 31. heinäkuuta 2016

Asuntomessujen tendenssit

Itse olen käynyt paria poikkeusta lukuun ottamatta kaikilla asuntomessuilla Vaasan 2008 messuista lähtien. Silloin vajaa 10 vuotta sitten ei ollut edes ledit vielä kovinkaan kehittyneitä, vaan Vaasassa pääasiallisen valaistus oli toteutettu halogeeni(spottien) avulla. Tämä noin niin kuin esimerkkinä siitä miten maailma muuttuu - eihän nykyään ainakaan asuntomessuilla juuri muuta enää näekään kuin ledvaloja.

Sitten 2010 ostimme oman tontin. 2012 alkoi rakentaminen. 2014 talo oli muuttovalmis. Mutta halu kiertää asuntomessuja jatkuu yhä vieläkin...

Sellaisen havainnon tein nyt näillä Seinäjoen asuntomessuilla (toki sama havainto on ollut mielessä jo aiemminkin), mutta Seinäjoella se vahvistui vielä lisää. Eli sisäporeammeet kylppäreissä ovat näköjään "so-last-season" eli ihan vanhanaikaisia? Niitä ei nimittäin Seinäjoella näkynyt enää ainuttakaan. Tavallisia ammeita kyllä näkyi kylppäreissä, ja ulkoaltaat ovat selvästi tulossa muotiin. Ulkona-olevat uima-altaatkin ovat selvästi lisääntymään päin.

Led valaistuskin oli jo hyvää vauhtia kehittymässä led-nauhojen suuntaan. Ja näkyi sitä vieläkin. Nyt uusimmat LED-nauhat eivät enää ollenkaan häikäise, siinä on joku vaalea muovi nauhan edessä niin, että led-nauhan pisteet eivät enää häiritsevästi "pistä silmään", jos katsoo led-valonauhaa kohden.

Tästä esimerkkitalona nyt vaikkapa nro43 eli "Lakeuden Jämerä kutsu":
Led nauhaa (vai mitä tämä on?) katon rajassa.

Sama kauempaa.
 
Ja sama lähikuvassa. Ei häikäise ei. Eikä led-nauhan yksittäisiä valo-
pisteitä näy enää missään.
Juuri tällaista led-nauhaa olisin itse tarvinnut kesällä 2014 kun tein keittiön työpöydän valaistusta keittiön välitilaan. Led-nauhat olivat jo paikoillaan, mutta niistä työtasoon heijastunut "pilkkurivi" näytti niin pöljältä, että otin ledit pois ja laitoin tilalle tavalliset loisteputket peräkkäin. Onnistui se niinkin, koska silloin tällaista ei mielestäni ollut vielä missään saatavilla. Mutta hienolta näyttää nyt, kun tällaistakin valonauhaa on nyt näköjään keksitty.

Yleisin valaistus ei kuitenkaan Seinäjoen messutaloissa ollut enää toteutettu näin, vaan katossa oli esim. kämmenen kokoiset "led-spotit" jotka nekin olivat silmälle miellyttäviä, eivätkä häikäisseet yhtään. Kas näin:

Tässä talo "Nuukan" kattoa, jossa nuo isot "led-spotit" ja lednauha
rinnakkain. Enempi noita isoja led-spotteja jo ymmyrkäisinä tai
neliön mallisinä mielestäni kuitenkin näkyi.

Myös valojen väri eli sävy on selvästi muuttunut lämpimämpään suuntaan, eli lähemmäs 3000 Kelviniä. Ehkäpä puurakenteiseen pohjalaistaloon tällainen valon väri sitten sopii paremmin? Kivitalossa kun voisi mennä hyvin esim. 4000 Kelvinin kylmempikin valosävy, ja varsinkin ulkovalaistukseen se sopii mielestäni hyvin.

Onnistunut valaistus on tosi kaunis ja vaatii hyvää tyylitajua. Led-valojen osalta vaaditaan jopa kekseliäisyyttäkin. Mielestäni tällä kertaa parhaiten sisävalaistuksen osalta oltiin onnistuttu kohteessa nro7, eli "Oma talo armas", tässä muutamia näytteitä sieltä:

Sauna.


Keittiössä katto ja seinävalaisimet ovat samaa tyyliä ja kauniit.

Tästä ideasta täydet 10 pistettä.
Seinäjoen messuilla suurin osa taloista oli 2-kerrosratkaisuja. Yhdessä talossa tilat olivat jopa kolmessakin kerroksessa (kohde nro9 "Heikius Hus-talo"). Meillä kun itsellämme on omassa talossamme kellari, plus sen päällä 2 kerrosta puutaloa, niin ihan mielenkiintoista oli katsoa, miten toiset olivat onnistuneet eri kerrostilojen pohjaratkaisuissa. Pääasiassa olivat onnistuneet ihan hyvin.

Nykyään kun on muotia korkea olohuone tai korkea joku muu tila, niin se luo haasteita ylimmän kerroksen aulan suunnitteluun. Homma menee omasta mielestäni pieleen, jos lopputulos on sellainen, että yläaulasta tulee käytävänomainen, joka kaiteilla rajattuna mukailee korkean olohuoneen muotoja. Ja kun noille yläaulan kapeille käytävillä ei sitten saa oikein mitään kalusteita sopimaan, niin lopputuloksena on yhden huoneen verran hukkatilaa. Helpoiten homma menee pieleen, jos yläaulan kaiteen asettelee pitkittäin talon harjan suuntaisesti, ja vastaavasti helpoiten yläaulaan saa jonkun järkevän kokoisen ja muotoisen tilan onnistumaan, jos korkean tilan kaide on poikittain talon pituussuuntaan nähden.

Mielestäni hankalin lopputulos syntyy silloin, jos raput yläkertaan tuodaan keskeltä huonetta, jolloin rinnakkain syntyy 3 "käytävää", yksi käytävä on rappuset itsessään ja kaksi muuta käytävää on yläkerran huonetila niiden sisärappujen molemmin puolin. Ja tällöin myös kulku ylimmän kerroksen huoneista toiseen vaikeutuu, kun aina pitää kiertää raput, kun suoraan niiden ylikään ei pääse... Tästä epäonnistuneena esimerkkinä kohde nro 29 "Tupien tupa", jossa itse olisin laittanut sisäraput pohjakuvassa johonkin toiseen kohtaan:

Kohde 29 Tupien tupa. Yläkerrassa matka huoneesta toiseen on aika pitkä.
Yleisvaikutelma on käytävänomainen.

Yläkerran käytävät rappujen yläpäästä katsottuna.
 Hyvistä oivalluksista erityismaininnan antaisin vielä kohteelle numero 26 "Passiivikivitalojen Kosteusturvakoti". Jonne siis jalkapalloilija Mikael Muurinen muuttaa perheensä kanssa asumaan. Mielestäni talossa on toteutettu upeasti mm. katon alasveto ja olohuoneen TV:n sijoittelu - sehän näyttää ihan niin kuin takalta, kas näin:

Olohuoneen TV:n tyylikäs upotus rakenteen sisään.

Hienosti toteutettu alasveto. Riippuvalaisin sopii tähän hyvin yhteen.
Taloteknisesti Kosteusturvakodin lattiassa kiertävä lämmittävä ilma ja sen kuivattava vaikutus on mielestäni todella järkevä - ja uskon että se tulee varmasti yleistymään tulevaisuudessa. Talohan pitää aina suunnitella niin, että talo osaa kuivattaa itse itsensä ja toipuu, jos jokin vesivahinko sattuu. Ja sattuuhan niitä, varmasti jokaisessa talossa joskus...

Ja sitten vielä sokerina pohjalla - mitkä talot olivat mielestäni kokonaisuutena parhaiten onnistuneita? Itseäni säväyttivät eniten nro 20 eli Riihi (joka myös kerran jo paloi, ja rakennettiin uudestaan). Tässä talossa mm. järvimaisema näkyy talon läpi - aina toisella puolen katua olevaan toiseen taloon asti. Toinen ehdoton suosikkini oli kohde nro 12 eli Villa Tango. Siellä kattojen alasvedot ja valaistuksen suunnittelu - myös ulkovalaistus olivat todella taidokkaasti toteutettu. Samoin autotallin katolle rakennettu tanssilattia järvinäköalalla oli mielestäni hyvä oivallus.

Asuntomessu postaukset jatkuvat vielä - pajatso ei tullut vielä tyhjäksi.

EDIT 1.8.2016 - tässä vielä omat  suosikkini Riihi ja Villa Tango (aakkosjärjestyksessä, ei paremmuusjärjestyksessä:

Kohde 20 - Riihi

Julkisivu kadulle. Ei näy kuvasta, mutta alakerran ikkunoista näkyy
talon läpi järvelle.

Vesiaihe - lienee työllistävä, jos tämä kerää kaikki roskat mm. puiden
neulaset. Mutta on myös kaunis ja heijastelee auringon valoa.

Vesiaihe sisältäpäin katsottuna.

Näkymät järvelle. Oleskelutilat ovat 2. kerroksessa.

TV integroituna takkaan.

Monikäyttöinen takapiha.

Kohde 12 - Villa Tango


Mahtava ensivaikutelma tulee jo ulkorappusilla.

Mahtava ensivaikutelma lisääntyy eteiseen saavuttaessa.

Hieno alasveto ja valaistus makuuhuoneessa.

Ovikaari kylpyhuoneessa.

Olohuoneen takkaseinä. Erittäin onnistunut kivipinta.
Varmasti näyttää kivalta esim. kynttilän valossa illallisella.

Alasvedoissa hienot kuvioinnit joka huoneessa.

Yleiskuva olohuoneesta.

Alasvedon kuva-aihe katseenvangitsijana.

Harmoninen ja hieno kokonaisuus.
Ammeen upotus erittäin toimiva.

Autokatoksen päällä tanssilattia järvinäköalalla.

Takapihaa.

2 kommenttia:

  1. Hei,

    tuo "joku vaalea muovi" led-nauhojen päällä on usein nimetty opaalimuoviksi (akryylia).
    Tarkoitus juurikin sirottaa valo, ettei se häikäise.

    Tässä eräs linkki aluprof+opaalimuovi listasta
    http://www.ledtek.fi/Verkkokauppa/valkoinen-suorakaidelista-175mm7mm-opaali-kansi-p-1219.html?osCsid=l1utuvutekoef7hhcsj4489880

    T. Samuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Samuli - ja JEP, nyt muistin tuon nimen itsekin - että olen sen kuullut joskus aikaisemminkin jossain, vaikka en ollut varma, että onko tämä nyt sitä samaa muovia.

      Ja sitä opaalimuoviahan on siis eri läpäisyprosenteillakin, yleisin taitaa olla 60%. Niin sitten ei häikäise. Eikä näy led-nauhan yksittäiset valopisteet.

      Poista