maanantai 8. elokuuta 2016

Umpeen laudoitettu lauta-aita

Jos tekee tontin laidalle umpeen laudoitetun lauta-aidan, niin sellaisen saa syntymään tarvittaessa aika nopeastikin, esim. näin:

Umpeen laudoitettua raja-aitaa, jossa ensin tolpat maahan, siihen poikki-
puut, ja niihin laudoitus pystyyn.
Ja tässä vielä samaa rakennustyyliä, mutta ehkä vähän taidokkaammin?


Kadun puolelta yleisnäkymä on näissä lauta-aidoissa aika tylsän näköinen, tässä Helsinkiä 1950-luvulla:


Ja oli tätä samaa katunäkymää myös esim. Turussakin ainakin vielä 1970-luvulla, ja taitaa olla jossakin Portran puutalokortteleissa ehkä vieläkin?

Ja onhan tällainen aita tehokas - ainakin siinä mielessä, että eipä tuosta nyt niin helpolla pääse yli - muuta kuin niin että aitaa vasten hyppää mahdollisimman korkealle ja niin, että hypyssä kädet pitää saada aidan päälle ja laudan päistä kiinni. Siitä sitten voi jaloilla potkimalla vetää itsensä ylös ja yli aidan...

Jos sitten umpeen laudoitetun lauta-aidan yrittää tehdä niin, että se olisi samalla myös kaunis, niin se onkin sitten jo taitolaji. Tässä nyt pala uutta aitaa meiltä, mielestäni onnistuttiin ainakin vähän noita ylläolevissa kuvissa näkyviä aitoja paremmin?

Umpeen laudoitus on tontin "sisäpuolella", ja tehty samasta vuorilaudasta
kuin mitä talon ulkoseinässäkin on käytetty. Valkoinen pystytolppa
jää näkyville, ja siihen tulee näkyvälle pinnalle vielä peitelauta eteen.

Aidan rakenne "avattuna". Rimoitus on kadulle päin, ja
vuorilaudat "kiipeävät" aidan sisäpuolella ylös.

Kadulle päin näyttää tältä. Tällä hetkellä aidasta näkyy vielä läpi.
Mutta ei näy kauaa... Aidan korkeus tulee olemaan noin 170 cm, nyt aidasta
puuttuu vielä mm. ylävaakapuu ja sen päälle tuleva pelti.

4 kommenttia:

 1. Siin on jämptin näkönen aita. Näkee, että on ollu insinööri asialla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos-kiitos :-) Tosiaan lauta-aita vaatisi vähän "ilmavuutta" eli rakoja ja ilmaa väliin, umpeenlaudoittessa nämä katoavat - ja silloin lopputulos on ainakin joskus vähän huonon näköinen...

   Poista
 2. Näyttää hyvältä ja toivottavasti myös vähentää kutsumattomia haahuilijoita. Meille on tulossa pätkä aitaa elementteinä näkösuojaksi varsinaista pihaamme ajatellen ja päätimme jälkikäteen vielä hoidattaa asennuttamisen ammattilaisella, jotta aita saadaan varmasti mahdollisimman tukevasti ja hyvin paikalleen. Aita on tosin jo toimitettu, nyt odetellaan vielä asennusporukkaa saapuvaksi parin viikon sisään. Pihasta tulee sen myötä nypäyksen viimeistellympi ja viihtyisämpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JEP, aidan avulla tosiaan on ajatus vähentää kutsumattomia yövieraita. Umpeen laudoitus vielä estää läpinäkyvyyttä ja saapi nähdä onko sillä myös sitten akustisia ominaisuuksia, eli kuoleeko ääniaallot rimaan tai sen jälkeen tulevaan umpilautaan? En tiedä. Mutta suunnilleen samanlaisilla rakenteilla ääniaaltoja yritetään myös vaimentaa mm. konserttisalien seinissä.

   Poista