keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Habitare 2015

Messuhallin eteläinen sisäänkäynti 9.9.2015.


Habitare avautuu yleisölle varsinaisesti huomenna, mutta pääsin jo kuikuilemaan paikalle tänään, kun ovet olivat jo avoinna ammattilaisille ja toimittajille. MTV:n toimittajat Hanna Haavisto ja Tuuli Lindgren kertomat ovat vinkkinsä messuille tässä linkissä:

http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/4-5-tarppia-habitareen-katso-toimituksen-vinkit/5303146

Itse olin paikalla Airamin kutsumana, ja heidän ständillään oli esillä aivan uuden tyyppinen valaisin, joka oli ohut, ja tarvittaessa vaikka muodoltaan kaareutuva, ja joka oli kehitetty yhdessä Aalto-yliopiston kanssa. Uudet valaisimet näyttävät tältä:


Kuvassa näkyvä valaiseva taso on paksuudeltaan noin 1-2 milliä (silmämääräisesti - en mitannut).
Sama valaisin kaarevana mallina.







Valoa heijastetaan valaisimen "varjostimen" värillisiin lankoihin.
 Ensin ajattelin, että eihän tässä loppujen lopuksi ole nyt mitään uutta, jos valoa johdetaan johonkin "muoviseen pleksiin", josta se sitten heijastuu ympäröivään tilaan. Siitä ei kuitenkaan ollut ollenkaan kyse, eli tässä valaisimessa lähes läpinäkyvä ohut muovikalvo tuottaa valoa itse, eikä siis ollenkaan heijasta tai johdata jostain muualta tulevaa valoa eteenpäin. Valo oli silmälle erittäin miellytävää, ja se siis tuotetaan jollakin ihmeen anodi + katodi -menetelmällä (josta en ymmärtänyt itse juuri yhtään mitään, vaikka koulutukseltani olenkin diplomi-insinööri, mutta en ole fysiikan, enkä sähköpuolen insinöörejä).

Tähän asti valaistuksen kehitys LED-tekniikalla on siis näyttänyt menevän niin, että valaistuksesta olisi tulossa lisääntyvässä määrin epäsuoraa, mutta ehkä kehitys lähteekin nyt näiden valaisinten ja valaisintekniikan myötä ihan uusille urille? Koska itse-valaiseva muovikalvo ei häikäise ollenkaan, valon ei enää tarvitsekaan olla epäsuoraa. Ja mikä parasta, valon lähde ei enää ollenkaan häikäise silmää, eli häikäisystä päästään lähivuosien aikana vallan eroon?

Oli messuilla toki paljon muutakin, vaikka työpäivän jälkeen ei lyhyessä ajassa ehkä ihan kaikkea ihan kunnolla ehtinyt katsomaan. Pitää ehkä mennä viikonloppuna vielä uudestaan ja paremmalla ajalla. Tässä joitakin poimintoja tältä päivää:

Hyllyn reunalta melkein putoava norsu tukeutuu toiseen norsuun... Kiva idea koristeelta!

Tällaisen alimpana näkyvän LED-listan olisin tarvinnut viime vuonna, jolloin etsiskelin valaisinta keittiön välitilaan, enkä löytänyt. Aina jäi näkyville pinnoille heijastumaan erilliset LED-pisteet. Nyt kun valon lähteet on näin tiheänä nauhana, nyt erillisiä pisteitä ei enää synny. Eli Led-Storen Janne Halttu on nyt ratkaissut ongelman - itse jouduin silloin vuosi sitten laittamaan keittiön välitilaan ihan tavalliset loisteputket, kun ei oikein muuta hyvää ratkaisua silloin vielä ollut olemassa.

Lampun varjostimessa höyheniä. Hyvin toimii mielestäni tämäkin idea, eli lopputulos on kaunis.

Muutamia varjoja katossa...

Vaikuttavan kokoinen kehys peilissä.

Massiivinen kehys tässäkin peilissä.

Patsaita joka lähtöön...

Väriä keittiöön.

Kaiuttimia ja kotiteattereita joka lähtöön...

Kruunuradion ständillä olisi päässyt tasatunnein kuuntelukoppiin, mutta tämä jäi nyt kokeilematta tällä kertaa.

www.finnishartshop.fi -kotisivuilla voi katsoa erilaisia kanvas- ja peltimaalaus -ideoita. Niitä on siellä yli 1000 kpl.

Suomalaista Designkäsityötä samalla käytävällä.

Erikoinen raidoitus, joka saa neliskulmaisen näyttämään 5-kulmaiselta?

Valaisimia VITA:n ständillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti