lauantai 19. syyskuuta 2015

Kostea kausi alkoi

Alun perin hankin lämpötila- ja kosteusloggerin siksi, että saisi seurattua yläpohjan kosteutta ja kastepistettä, erityisesti syksyn kosteilla ilmoilla. Ensin asensin Klimalogger -järjestelmän, jota myy ainakin Suomen Lämpömittari Oy, linkki heidän omille nettisivuilleen tässä:

http://www.suomenlampomittari.fi/

Sitten vähän myöhemmin rinnalle tuli vielä koekäyttöön kotimainen Wainu -järjestelmä, josta lisätietoa tässä linkissä:

http://www.wainu.fi/

Wainussa on parempi grafiikka - ja sitä ei tarvitse erikseen nettiin latailla, vaan käppyrät latautuvat sinne itsestään. Nyt viime päivinä, kun aurinko ei ole enää päivällä paistanut niin paljon, niin  ulkoseinällä olevan anturin mukaan kostea kausi näyttää alkaneen, eli ilman kosteus on lähes aina noin 100%:

Ulkoilman kosteus on viime päivinä ollut lähes koko ajan 100%
Miltä tilanne näyttää näissä olosuhteissa sitten yläpohjassa? Meilläkin on yläpohjassa nykyajan pientaloille tyypillisenä U-arvona 0,09, joka tarkoittaa noin puolen metrin paksuudelta puhallusvillaa.

Aiemmin näin paksuja villakerroksia yläpohjaan ei puhallettu, ja silloin lämpöhäviöt ja hyvä tuuletus estivät sen, että yläpohjassa kosteus ei tiivistynyt, eikä mikrobikasvustoja lähtenyt muodostumaan.

Nykypäivä tilanne näyttää olevan yläpohjassa aika täpärällä. Klimalogger laskee myös kastepisteen, ja näissä kosteuksissa se ei ole enää kovin kaukana toteutuneesta lämpötilasta:

Alimmalla rivillä oikean sarakkeen Dewpoint eli kastepiste saavutetaan noin 12C lämpötilassa. Lämpötila on ollut samaan aikaan 15C, eli marginaalia on vielä kolmen Celsius-asteen verran.












Jos tilanne jatkuu läpi syksyn tällaisena, niin ei ole mitään hätää. Kaikki ilmassa oleva kosteus "mahtuu" ilmamassan sisään, eikä se ala tiivistymään aamukasteen tavoin pintoihin, esim. peltikaton alla oleviin ruoteisiin, josta se sitten tipottelisi villojen päälle.

Meillä yläpohjassa menee myös tiilipiippu, joka jokaisen saunan lämmityksen yhteydessä lämpenee pikkuisen. Jos talon keskellä oleva mittari näyttää viimeisimmän mittaustiedon mukaan 15,0C lämpötilaa, niin toinen mittari tiilipiipussa kiinni näyttää noin asteen verran enempi lämpöä:

Yläpohjassa tiilipiipun lämpötila on 16,3C samalla kun keskellä taloa lämpötila oli 15,0Cja ulkoilmassa (ylin graafi) lämpötila oli vähän alle 15C.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti