maanantai 21. syyskuuta 2015

Rakennusteollisuuden kuviopankki

Joskus on mukava pysähtyä katsomaan miten meillä Suomessa menee, ja rakentaako kukaan hullu enää tällaisina aikoina esim. omakotitaloja? Rakennusteollisuuden kuviopankista tästä linkistä...

https://www.rakennusteollisuus.fi/Tietoa-alasta/Talous-tilastot-ja-suhdanteet/Kuviopankki/

...löytyy monia mielenkiintoisia graafeja mm. tällaisia:


Kaavion perusteella vuonna 2009 kerrostalorakentamisen suosio kasvoi - samalla kun omakotirakentamisen suosio alkoi vääjäämättä hiipua. Aloituksia on enää 6283 kpl - mikä on vähemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla eli 15v aikajänteellä. Tässä lienee taustalla se, että Lehman Brothers meni konkurssiin 15.9.2008 ja siitä alkoi lama, josta ei ole Suomessa toivuttu vieläkään. Muualla maailmassa talous kasvaa kyllä.

Tässä sama asia toisella tavalla katsottuna - 2010 jälkeen omakotitaloja on rakennettu samaan tahtiin kuin 1900-luvun alussa. Toki pitää huomata, että esim. toiseksi eka pylväs on 20v välillä 1921-1939. Vuoden 2010 pylväässä on vain 5 vuotta. Mutta kuitenkin - nykyään omakotitalo alkaa olla kohta keräilyharvinaisuus. Niitä valmistetaan enää niin vähän. Tämän graafin voi tosin nähdä niinkin, että 1990-luvun laman jälkeen Suomessa ei ole enää rakennettu oikein mitään, ei ainakaan entiseen tahtiin. Sadan vuoden vertailussa pitänee muistaa sekin, että 1900 luvun alussa meitä suomalaisia oli vain noin 3 miljoonaa (ja niistäkin moni lähti Amerikkaan). Nyt Suomen väkiluku on 5,5 miljoonaa.

Syy miksei enää rakenneta näkyy tästä. Jos myynnissä on valtavat määrät valmiita asuntoja, jotka eivät mene kaupaksi - niin miksi ihmeessä pitäisi rakentaa lisää? Toki muutos voi olla aivan lähellä, sillä tällä vauhdilla Suomessa on kohta niin paljon pakolaisia, että nyt kohta kaikki syrjäseutujen vanhat kansakoulut, vanhat juna-asemat ja muutkin autiotalot saavat kohta asukkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti