perjantai 11. syyskuuta 2015

Paikalliset lämpötilaerot aste per km?

Nyt alkaa olla jo aika kylmiä öitä, ja itse olen ollut siinä uskossa, että jossakin lentokentällä oleva Ilmatieteenlaitoksen lämpömittari kuvaa aika hyvin sitä, millaiset olosuhteet meillä Vantaalla ja tässä lähitienoilla on. Kartan mukaan meiltä on "linnuntietä" Terminaali ykköseen matkaa 6,1 km:


Terminaali 1 on 6,1 kilometrin päässä. Matka ei ole nykyään julkisia käyttäen paljoa sen pidempi.

Viime yönä Ilmatieteenlaitoksen mittausten mukaan lämpötila olisi Vantaalla käynyt Lentokentän havaintoaseman mukaan alimmillaan +9C paikkeilla aamu yön aikoihin:


Vantaa/Helsinki lentoasema, Ilmatieteenlaitoksen mittaustulokset viimeisen 2 vuorokauden ajalta.






















Kotona Ulkoseinällä IV-koneen imuaukon luona alin lämpötila oli viime yönä +4,3C.

Joten jos lentokentällä on oikeasti ollut aamuyöstä +9C ja samaan aikaan meillä +4,3C (jos mittaustulokseen on luottaminen - ja miksei olisi?), niin erotus on aika suuri, eli yksi Celsius-aste per yksi kilometri? Meidän mittauspiste on talon pohjoisen puoleisellä seinällä niin, että auringon paiste ei osu mittariin.

Kosteusmittauksen osalta molemmissa paikoissa on ollut samat lukemat, eli ilman suhteellinen kosteus meillä on ollut öiseen aikaan 100%, ja lentokentällä ihan samoin.

Ehkä näissä lämpötilaeroissa on sitten taustalla sellainen säätiedotteistakin tuttu lause, että "alavilla mailla hallan vaara", ja sitä taustaa vasten korkeuseroa tosiaan on. Lentoaseman korkeus meren pinnasta on 55 metriä, kun taas meidän talon korkeus meren pinnasta on 23 metriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti