sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Hups... Lämmin vesi loppui...

Eilen sattui ekan kerran sellainen ilmiö, että lämmin käyttövesi loppui hetkeksi kesken. Tähän oli syynä porealtaan täyttäminen ja lämpöpumppu, jonka käyttöä tässä nyt vielä opetellaan...

Eilen tähän aikaan illasta (klo nyt tätä kirjoittaessani 20:30) kaikki oli ihan normaalisti, lämmin käyttövesi oli +44C (nykyisen tiedon valossa kuitenkin liian vähän porealtaan täyttämiseen), ja lämpöpumppu oli käynnistymässä aikaohjatusti klo 21:00... Mutta ennen altaan täyttymistä käyttöveden lämpötila laskikin tasolle +36C, jolloin se ei enää tunnu lämpimältä.

44C asteisella käyttövedellä kyllä tarkenee...

Mutta vesihanan ollessa auki lämpötila lähtee nopeasti laskuun...

Aiemmin, kun käyttövesi meillä lämmitettiin suoralla sähköllä, se tietysti riitti hyvin. Varaajan tilavuus on 500 litraa ja varaajan kyljessä on 3 kpl 6 kWh sähkövastuksia.

Jäspin 500 litran varaaja kolmella 6 kWh vastuksella.
Nyt siis jos 1 kuutio vettä lämmitetään +4C:stä (sen lämpöisenä se tulee vesilaitokselta) +64C asteeseen (sen lämpöisenä vesivaraajia yleensä on tapana pitää), niin kuution vettä lämmittäminen 60 asteella vaatii energiaa 70 kWh. Tai jos lämmittää yhden kuution vettä yhdellä asteella, sitten energiaa kuluu fysiikan lakien mukaan 1,16667 kWh.

Eilen lämpimän veden "vesikatkos" kesti vain varttitunnin, eli kun kaikki sähkövastukset laitettiin päälle, ja kun vielä lämpöpumppukin käynnistyi, niin varaajan kyljessä olevat lämpötilamittarit kipusivat ihan silmissä. Sähkökulutuksessa saavutettiin tämän vuoden kolmanneksi korkein tuntikulutus! Vain pari kertaa aiemmin sähkönkulutus on käynyt viime helmikuussa korkeammalla. Yhteensä eilen kului sähköä 54,37 kWh, ja siitä siis noin 14-15 kWh porealtaan täytössä.

Sähkön tuntikohtainen kulutus 19.12.2015.


Nyt sitten jatkossa tiedetään, että jos tarvitaan 400 litraa lämmintä vettä, niin lämpöpumppu pitää käynnistää vähän aikaisemmin, joko ajastetusti tai sitten sallia sille automaattikäynnistys oman harkinnan mukaan. Itse olen käyttänyt aikaohjausta ja pumppu käy kolmesti päivässä. Minusta jos pumppu käy aina kun haluaa, eli jokaisen altaan täytön tai suihkussa käynnin aikana, niin aika tiuhaan se siinä sitten käynnistyisi...

Paljonko nyt sitten tuo porealtaan käyttö ja täyttö maksaa? Raakavesi maksaa 3 euroa per kuutio. Kun vettä tarvitaan 400 litraa, sille tulee hinnaksi 1,20 euroa.

Lämmitysenergiaa tarvitaan 0,5 x 0,4 kuutiota x 70 kWh = 14 kWh (siis jos ja kun koko altaan tilavuus vettä lämmitettäisiin 60 asteella, 70 kWh per kuutio kerrottaisiin 400 litralla eli 0,4:llä, mutta tämä pitää vielä kertoa puolikkaalla, koska loppulämpötila on noin +34C, eikä 64C asteista vettä altaan täydeltä).

Jos lämpö tuotettaisiin suorasähköllä, ja jos sen hinta olisi 10c/kWh, niin lämpöenergia maksaisi 1,40€. Yhteensä porealtaan täyttö maksaa siis 2,60€ per kerta. Yllättävän halpaa (?) vaikka päälle päin katsoessa näyttää melkoiselta tuhlaukselta, kun vesihana on auki puoli-iltaa ja lopuksi lämmin vesi päästetään viemäriin... Joten jos tuo poreallas nyt nykyisellä käyttöasteella on käytössä kerran tai pari joka kuu, niin vitosen kahta puolta siinä sitten rahaa kuluu kuukausittain. Nyt tänä syksynä käyttö on ollut kellarin remontista johtuen vähän vähäisempää, ja tänään allas täytettiin ekan kerran sen jälkeen, kun ilma-vesi-lämpöpumppu tuli taloon.

Lämpötilan Suomen ennätystä ei meillä tänään saavutettu, lämpötila kävi tässä kohtaa vain vajaassa +10C:ssä pohjoisen seinän puolella. Etelän seinällä lämpötilamittari näytti välillä tasalukua +10C.

20.12.2015 klo 13:00 lämpötila käväisi +9,3C:ssä.

1 kommentti:

  1. Toivottavasti auttaa tuo, että lämpöpumpun laittaa päälle hieman aiemmin ennenkuin tarvitaan paljon lämmintä vettä. Automaattikäynnistys olisikin kätevä. Meidän täytyisi asunnolla teettää käyttövesiremontti. Siellä ei taida lämmintä vettä tulla ollenkaan. https://www.lvikoivu.fi/lvi-rakennuspalvelut

    VastaaPoista