lauantai 5. joulukuuta 2015

Rakentamisen budjetoinnista

Mitä muuttovalmiimpi talo, sen helpompaa on budjetointi.

Eniten muuttujia ja yllätyksiä budjettiin saattaa tulla, jos rakentaa pitkästä tavarasta, ja tekee kaiken itse. Itse tehden sitä kuvittelee, että ehtisi tekemään paljon enempi, mutta rakentamisen nopeuttamiseksi voi tarvita kuitenkin palkattua apua.

Lisäksi budjetointiin liittyy sellainen vaara, että joku "tietty rivi" budjetista voi epähuomiossa jäädä kokonaan pois. Sitten kun se kyseinen vaihe kuitenkin tulee rakentamisessa vastaan, niin eihän sitä tekemättäkään voi jättää, ja rahat tarvitaan. Jolloin se on sitten taas jostain muulta riviltä pois, eli jossain muussa voi joutua säästämään tai tinkimään siitä, miten oli alun perin ajatellut tehdä ja rahaa käyttää.

Hyvä listaus eri asioista ja hyvä budjettipohja tästä aiheesta löytyy mm. täältä toisesta rakennusblogista:

http://koti7.blogspot.fi/2015/12/omakotitalon-rakentamista-varten.html

Hyvää keskustelua ja hyviä lukijoiden kommentteja samaan aiheeseen liittyen samasta blogista löytyy täältä:

http://koti7.blogspot.fi/2015/12/todelliset-kustannukset-ja-budjetti.html

Itse olen laittanut omaan rakennusblogiini näkyville tähän mennessä toteutuneet eli todelliset kustannukset, mutta en budjettia. Tämä syystä, että tiesin, että omat urakoitsijani lukivat myös tätä omaa blogiani, jolloin jos olisin etukäteen heille paljastanut/kertonut, että paljonko olen mihinkin työvaiheeseen budjetoinut, niin oletettavasti budjetista olisi helposti voinut tulla itse itsensä toteuttava profetia, jolloin urakoitsijat olisivat uskaltaneet laskuttaa ainakin sen määrän minkä he näkisivät netistä, että olen heille ko. työtä varteen budjetoinut. Nyt kun en kertonut mitään etukäteen, tuli välillä alituksiakin budjetissa. Erityisesti nostokoneiden osalta budjetti alittui noin 90%:lla. Rahaa tässä kohtaa kului loppujen lopuksi vain 492€ silloin, kun nosturi oli paikalla ontelolaattojen nostamista varten.

Kokonaisuutena oma budjettini kuitenkin ylittyi.

Jossain määrin "Harrison & Stetson" -menetelmällä eli Harrison -merkkisen paidan hihasta hintoja vetämällä, sekä Stetson -merkkiseen hattuun katsomalla ensimmäinen arvioni oli sellainen, että talo tontteineen ja kokonaisuutena tulisi maksamaan noin 500.000€. Tai että tuo summa saisi joka tapauksessa riittää.

Se oli siis ekan budjetin loppusumma - ja kun eri rivien summat ei ihan siihenkään asti yltäneen, niin nimesin viimeisen rivin "pelivaraksi" niin, että sen kanssa loppusumma oli tasan 500.000€.

Tein myös arvion tai budjetin omasta työajasta, että paljonko tarvitsisin vierasta työvoimaa, ja paljonko hankkeessa menisi omia työtuntejani. Omia työtunteja kirjasin ylös yli 2000 kpl, ja lisäksi lähipiiristäkin tuli apuja - mm. oma isäni teki metsässä hakkuutöitä useita kuukausia. Ja niitä tunteja ei ole kirjattu mihinkään ylös. Omalla kohdallani työtuntibudjetti ylittyi enemmän kuin 100% jo siihen mennessä, kun oli muuttotarkastus, ja kun päästiin muuttamaan. Sen jälkeen en ole omia tunteja ylös enää kirjannut. Se olisi ollut turhan hankalaa. Tässä linkissä - kun elettiin elokuuta 2013, niin takana oli 1 vuosi rakentamista ja 1000 tuntia:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2013/08/07/1-vuosi-ja-1000-tuntia-takanapain/

Jos aikoo rakentaa pitkälti omalla rahalla ja omalla ajalla, kannattaa aika tarkkaan miettiä mistä se aika ja raha on sitten pois? Meillä yksi selvä (säästö)kohde oli matkustelu, johon rakentamisen aikana ei ole ollut aikaa, rahaa eikä oikein mielenkiintoakaan. Mutta ehkäpä tämä harrastus nyt tulee taas takaisin, kun talo alkaa olla valmis. Isona haaveena itselläni olisi ajaa autolla USA:ssa rannikolta rannikolle, ja jos en ensi kesänä vielä lähde (olisi vielä pihatyöt kesken), niin lähivuosina sitten... Kaukoidän maissakaan en ole käynyt vielä koskaan.

Kannattaako taloa sitten rakentaa nykypäivänä itse? Tätä pohdiskelin jo viime helmikuussa, tässä linkissä enempi siitä:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/02/27/kannattaako-talo-rakentaa-itse/

Tuolla Karolinan Koti-blogissa (linkki ylempänä) lukijan kommentti riveillä tulee ilmi, että Pohjois-Suomessa talon hinnoissa kipurajana on noin 300 tonnia. Väittäisin, että Vantaalla sama raja menee jossain 400 tonnin kohdalla. Eli sitä kalliimmat kohteet ei oikein tahdo mennä kaupaksi. Yli 250 neliöisen talon pystyy Vantaalla ostamaan alle 400 tonnilla, ja tuossa "kannattaako-talo-rakentaa-itse" -linkissä - kun tämän vuoden helmikuussa viittasin kahteen myynnissä olevaan taloon, niin jälkimmäinen linkki toimii yhä, eli se talo on vieläkin myynnissä. Toisessa linkissä ollut myynti-ilmoitus on poistunut, mutta tietoa ei ole että tuliko kaupat, vai luopuivatko myyjät, ja ottivat talonsa pois myynnistä.

Itselläni on nyt tähän mennessä rahaa kulunut rakentamiseen seuraavasti:
105000,00€ 2010
9414,63€ 2011
182948,26€ 2012
99818,26€ 2013
142563,93€ 2014
20479,80€ 2015

Tästä tulee yhteensä 560.224,88€, joka on 2324€ per neliö, jos jakajaksi otetaan lämpimien neliöiden määrä eli 241m2. Budjettiylityksen määrä on siis tällä hetkellä yhteensä 60.224,88€ ja matkaa maaliin on vielä noin 10-15 tuhatta euroa, jolloin jos kustannukset pysähtyvät esim. tasolle 575 tonnia, sitten budjettiylitys on siinä vaiheessa +15%. Näissä summissa on mukana tontin osto. Tonttikaupat osuivat 31.12. päivämäärälle, joten vuodelle 2010 ei kohdistu muita kuluja kuin tontin ostoon käytetty 105 tonnia.

Tuo budjeettiylitys, joka loppupeleissä lienee luokkaa +15% on ilmeisesti aika paljon? Siis yleensä kait hyvä budjetti heittää maksimissaan plus/miinus 10%?

No mistä tämä sitten johtuu?

Taustalla on useitakin eri syitä. Vesiliittymätöissä - vaikka siinä loppujen lopuksi meillä kävikin ihan hyvin ja asiat saatiin sovittua, niin pikkuisen budjetoitua enempi kustannuksia siitä kuitenkin meille jäi. Myös kellarin laajennus "lennossa" toi lisää kuluja, eli nyt meillä on 2 rinnakkaista kellaria, kumpikin omalla sisäänkäynnillään. Toinen kellareista on lämmin, ja toinen kylmä - tosin se kylmäkin osa saadaan lämpöiseksi tarvittaessa. Siellä on lämpöeristeet paikoillaan, mutta ei lämmitystä. Sähkölämmityksellä se tietysti lämpenisi, mutta ei ole ollut kertaakaan tarvetta. Nyt siellä kylmällä puolella varastoidaan enimmäkseen polttopuita.

Myös ikkunoissa tuli ylitystä budjettiin, koska alun perin ikkunat oli tarkoitus hankkia Virosta. Lopulta päädyttiin kuitenkin kotimaisiin Pihla-ikkunoihin 0.8:n U-arvoilla. Yhtä hyviä ikkunoita ei Virosta olisi ollut mistään saatavilla.

Myös piha - vaikka se on yhä edelleenkin kesken, on jo ylittänyt sille varatun budjetin. Mutta siitä tulee varmasti nyt paljon hienompi, mitä alun perin piti.

Myös maalit, betoniraudoitus yms. olivat yllättävän kalliita, vaikka niissä kohdin luulee aluksi, että rahaa ei pitäisi paljon kulua, mutta kuluu kuitenkin. Meidän taloon mahtui loppujen lopuksi harjaterästä yhteensä 5125 metriä. En olisi luullut sitä niin paljon menevän. Myös sepelitäytöt ja pumpatun betonin määrän olin arvioinut hiukan alakanttiin. Betonia meni taloon yhteensä 79 kuutiota, josta pumpattuna tuli 68 kuutiota, rahaa betonissa on kiinni yhteensä 11.987,79€, eli 151,74€ per kuutio, jos se haluaa sillä tavalla laskea. Itse tasoittuva lattiabetoni oli vähän kalliimpaa, mutta säästi työn määrässä paljon.

Se mikä budjetointia auttoi, oli tarjousten pyytäminen jo etukäteen - vaikka talon rakentaminen ei ollut vielä alkanutkaan. Jolloin kun sitten tuli vastaan se vaihe, että tarvitsin ne tavarat mistä olin tarjousta pyytänyt, soittelin parhaan tarjouksen antaneelle, että vieläkö se joskus paljon aikaisemmin annettu tarjous on voimassa, niin yllättävän usein se oli (keskustelut meni usein niin, että on tässä nyt vähän tullut jo hintojen tarkistuksia välissä, mutta menköön nyt vielä samalla hinnalla...) Eli budjetti usein piti yksikköhintojen osalta, mutta ei silloin jos olin arvioinut määrät alakanttiin.

Tärkeintä budjetoinnissa, ja rakentamisessa yleensäkin on se, että budjetin tekee niin ettei joudu pulaan, vaikka se vähän ylittyisikin. Nimittäin talo on aina pakko saada valmiiksi, ja nykyisessä markkinatilanteessa valmista taloa ei kovin helposti pysty myymään. Tai pitää ainakin varautua siihen, että myyntiaika voi olla pitkä. Jolloin jos lopputulos on se, että rakentaminen tulikin maksamaan enempi kuin mitä sen piti maksaa, se ei saa olla itselle ja omalle perheelle taloudellinen katastrofi. Maailma ei saa kaatua, vaikka budjetti vähän ylittyisikin. Mukavinta tietysti, jos ei ylity.


Talo-Rautio. Näkymä budjetti-exceliin, johon on tähän mennessä tullut rivejä jo 504 kpl. Tässä loppupäässä on "pikkusälää", joihin ei oltu budjetoitu yhtään mitään, toki nämä sekalaiset yleiskulut eivät nyt kokonaiskuluista kovin montaa prosenttia tee.
Talo-Rautio toteutuneet kustannukset löytyy tästä linkistä:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/p/toteutuneet-kustannukset.html

Tässä linkkiä muiden rakentajien budjetteihin / kustannuksiin:

http://talopakettitalorautio.blogspot.fi/p/linkit-kustannuksiin-ja-budjetteihin.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti