maanantai 26. lokakuuta 2015

Hyvään suuntaan mennään...?

Hyvään suuntaan mennään ainakin siltä osin, että IV-koneen lämmön talteenotto oli taas kytkeytynyt päälle. Lähes koko viikonlopun ajan IV-kone alkoi jäähdyttää taloa ohjaamalla poistoilmaa oli lämmöntalteenottokennojen. Ja samaan aikaan tulopuolella lämpöpumppu lämmitti varaajan kautta IV-koneen esilämmityspatteria. Tilanteeseen ei ollut välitöntä parannuskeinoa, koska lämmitystä ei saanut säädettyä pienemmälle.

Nyt ollaan lopetettu polttopuun käyttö toistaiseksi kokonaan, eli jos ennen oli tapana esim. suihkussa käydessä polttaa pesällinen puita kellarikerroksen saunan puukiukaassa märkätilojen kuivumisen edistämiseksi - niin nyt ei olla tehty enää sitäkään. Sisälämpötila on laskenut ehkä asteen verran - mikä ilmeisesti riitti IV-koneelle, ja LTO kytkeytyi nyt uudelleen päälle. Sehän on kuitenkin lämmitysmuodoista kaikkein halvin, jos otetaan ulospuhallettavasta ilmasta lämmöt talteen.

Lämpöpumppu on ottanut tavakseen käydä noin 5 tuntia per vuorokausi viimeisen parin vuorokauden aikana. Pari-kolme käyntituntia tulee aina öisin - ja melkein saman verran päivällä. En tiedä mikä on "normaali" käyntituntien määrä, enkä tiedä kuinka pitkää hukia lämpöpumppu yhdellä kertaa käy. Myöskään lämpöpumpun käyttämä sähkönmäärä ei ole tällä hetkellä tiedossa. Mutta uskoisin, että sähkölaite se lämpöpumppu on siinä missä kaikki muutkin sähkövehkeet, eli lämpöpumpunkin sähkönkulutuksen ilmeisesti pystyisi laittamaan seurantaan. Täytyy se ehkä jossain vaiheessa sitten tehdä, ellei käytetyn sähkön määrä ilmene jostain koneen valikoista. En ole niitä vielä täysin opiskellut.

Lämpöpumppu lämmittää tällä hetkellä pelkästään käyttövesivaraajaa, sekä IV-koneen vesipatteria. Lattialämmityksen olen kytkenyt pois päältä. Mitä se "poiskytkentä" nyt sitten käytännössä tarkoittaa, niin ilmeisesti lämpöpumppu ei nyt syötä lämmintä lainkaan lattiakiertoon, mutta lattialämmityksen kiertovesipumppu ymmärtääkseni pyörii silti koko ajan. Aiemmin sekin oli ajastettu toimimaan pelkästään öiseen aikaan, ja tämä viime tammikuussa tehty säätö oli ilmeisesti ihan järkevä toimenpide, koska silloin sähkönkulutus pieneni heti 17%:

http://talo-rautio.talovertailu.fi/2015/01/23/lattialammitys-kellon-taakse-saastona-17/

Nyt tällä hetkellä, kun on saatavilla viikonlopun sähkönkulutuksen luvut, niin tilanteessa jossa LTO oli kytkeytynyt pois päältä, ja myös lattialämmitys oli kytketty pois päältä (lämpöpumpulle jäi enää käyttövesi ja IV-koneen vesipatteri), niin tässä tilanteessa kokonaissähkönkulutus on asettunut 50-60 kWh:n tasolle vuorokaudessa. Eli toisin sanoen, sähkönkulutus on nyt yli sen, mitä se on tavanomaisesti ollut tähän mennessä tänä syksynä. Tai ainakaan ei voida nyt vielä(kään) niin päin sanoa, että lämpöpumppu olisi yhtään alentanut kokonaissähkön kulutusta. Tai jos on - se ei ainakaan näy missään, tai ei ainakaan näy kokonaissähkön määrässä, sillä se on kasvanut.

Elokuun alusta lokakuun puoliväliin tyypillinen päivän sähkönkulutus on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ollut tasolla 30-40 kWh per päivä, syyskuun puolivälissä sähköä meni tosin kuun puolivälissä enemmänkin, silloinkin kulutus oli noin 50-60 kWh päivässä.

Jos lämpöpumpun elinikä on noin 200 kuukautta, niin jotta lämpöpumppu voisi tienata omana elinaikanaan oman hintansa, sähkönkulutuksen pitäisi vuositasolla puolittua siitä mitä se oli. Eli kyllä tässä vielä haasteita jäljellä on, ennen kuin sellaiseen tavoitetasoon päästään.

Tässä lokakuun tähänastiset päivät, sekä lisäksi syyskuun ja elokuun päiväkohtaiset tilastot:

Lokakuun sähkönkulutus aikavälillä 1-25.10.2015.

Sähkönkulutus syyskuussa 2015.

Sähkönkulutus elokuussa 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti